Kfan  Dołączył: 02 Mar 2007
Czarna klatka zamiast zdjęcia
Zdarza mi się co ileś tam pstryków, że zamiast zdjęcia otrzymuję czarny kadr lub bardzo mocno niedoświetlony.
Zastanawiam się czy migawka szwankuje czy przysłona.
Zaznaczam, że na pewno nie robię, żadnego błędu z ekspozycją.
Jest tak że w odstępie 2 s zrobię to samo ujęcie na tych samych parametrach i jedno z nich jest ciemne.
Spotkało kogoś coś takiego?

Keek  Dołączył: 25 Cze 2008
Re: Czarna klatka zamiast zdjęcia

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
[rK] napisał/a:
Troche wiecej danych?
a po co? tak jest fajniej - bardziej tajemniczo - moze jakis OT sie zrobi...

predoo  Dołączył: 26 Sie 2006

ubeuszek  Dołączył: 03 Cze 2008
Bracketing :D

Fafniak napisał/a:
[rK] napisał/a:
Troche wiecej danych?
a po co? tak jest fajniej - bardziej tajemniczo - moze jakis OT sie zrobi...

No nie wiem o co Wam chodzi przecież jasno napisałem że zdarza sie fotka bardzo mocno niedoświetlona przybliżając mniej więcej tak jak ustawione na np 1/250s F4 a wychodzi zdjęcie jak jak na 1/250s/F22.
oczywiście ekstremalnie może być tak, że kompletnie nic nie widać no ale kilka było takich że dało się rozjaśnić oczywiście z marnym skutkiem niemniej na tyle że można było stwierdzić że aparat zarejestrował obraz.
Zdarzało mi się to kompletnie losowo żadnej prawidłowości na różnych trybach tzn. któryś z priorytetów bo oprócz nich i manual to niczego innego nie używam.
Zastanawiam się czy może to być mechanizm przymykania przysłony, który może "pojechać" za daleko i domknąć przysłonę.
Bracketing tu nie m nic do rzeczy bo takie wtopy trafiały się na pojedynczym trybie.

W międzyczasie czytam co tam w linkach opisano.
Dziękuję za info.

Czytam wątek szortasa - właśnie coś podobnego mam jak on tyle, że bez żadnych prawidłowości i sporadycznie. Ja przynajmniej mam stary aparat ale żeby w nowych takie cuda siędziały - oj niedobrze.

DDspeed  Dołączył: 03 Wrz 2007
Cytat
No nie wiem o co Wam chodzi przecież jasno napisałem że zdarza sie fotka bardzo mocno niedoświetlona

ekhem...

Jaki aparat? Już ta informacja ułatwi nam zdiagnozowanie problemu.

No tak..
Pentax ist DS

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
A dzieje Ci się to na wszystkich czasach migawki, czy tylko na bardzo krótkich ?

Na tych przeciętnych tzn przeważnie używam czasów między 1/100s a 1/1000s a wszystkich raczej nie sposób używać.
Sporadycznie używane 1/200 i 1/4000s zachowały się poprawnie.
Zjawisko występuje najczęściej w słoneczny dzień przy foto krajobrazu.
Zrobię1 ujęcie bez zmiany czegokolwiek robie drugie a pote msiędziwię że jedno Ok a drugie czarne.

Adampio  Dołączył: 28 Maj 2006
Sprawdz w efiksie jaka byla czulosc. Bo ja tez tak miewam (tez na DS) przy robieniu zdjec w pomieszczeniach. Mimo ustawienia ISO np na AUTO (nawet od 200 do 3200) aparat cyka na 200 i wychodzi za ciemno. Jak kazdemu komupterowi pomaga na to reset :-)

Oj aż takim neptykiem to nie jestem.
Ja mówię o zdjęciach krajobrazu na ISO 200 w słonecznym świetle.
Ekspozycja dobrana OK wszystko wydaje się w normie robię zdjęcie OK robię 2 OK zrobię 30 Ok a jedno z nich czarne pomimo, że kadry zbliżone i nie zmieniany był czas lub przysłona oraz oświetlenie.
Widzę takie możliwości
1. Zacięcie migawki i rzeczywisty czas znacznie krótszy niż ustawiony.
2. Wariowanie układu przymykania przysłony.
3. Wada matrycy ew. jakiś zimny lut.

Pytanie czy kogoś tego typu awaria spotkała?
Nie sądzę, że w kwestii migawki lub przysłony istnieją rozbieżności w konstrukcjach lustrzankowych Pentaxa więc problem może dotyczyć wszystkich modeli.
Zresztą chyba nawet dotyczy bo widać są też inne wątki z podobnym problemem.

Ja na szczęście jeszcze nie musiałem płakać z tego powodu ba przeważnie robię za dużo klatek a potem kasuję nieudane no ale gdyby to sięzdarzało częściej to bym wyrzucił tego złoma.

W moim , byłym już DS-ie miałem podobnie- pkt. 1 Twoich wariantów to był, ale u mnie się działo tak tylko na bardzo krótkich czasach- poniżej 1/1000 s. Stąd też było moje pytanie, na jakich czasach u Ciebie to występuje.

Hmm, możliwe że to wada migawki może szczelina jest czasem za mała?
Robiłeś coś z tym?

Tak- sprzedałem DS-a , kupiłem K200. :-P

Sprzedać nie mogę bo nie ma co kupić w sytuacji kiedy najnowsze dziecko Nikona FX muszę utopić w betonie schodów i tarasów.
Najchętniej zamieniłbym tą lustrzankę na dobrą hybrydę. W obecnej sytuacji w zupełności by mi wystarczyła.

Skocz do: