szortas  Dołączył: 10 Paź 2007
[K100D] k100d - pierwsze zdjęcie=czarna otchłań
Mam taki problem i nie widziałem żeby ktoś sie z nim spotkał.

Po włączeniu aparatu prawie każde (90%) pierwsze zdjęcie jest w całości czarne , drugie i następne są już ok.
Po powtórzeniu operacji - aparat na off i znów na on to samo.

Ktoś ma jakiś pomysł ?

dżejpi  Dołączył: 04 Paź 2007
szortas,
na początek, bardzo spokojnie sprawdź zgodnie z instrukcją wszystkie ustawienia aparatu. Jeżeli to nie pomoże, napisz coś więcej jak masz ustawiony aparat (jaki tryb pracy i jakie nastawki pod przyciskiem "Fn" )

Jest to zupełnie bez róznicy wszelkiego rodzaju priorytety,pełen manual, iso różne.

Dzieje się tak bez względu na ustawienia. Robie ON i bach prawie zawsze pierwsze foto czarne ,a potem ok dopóki nie wyłącze aparatu.

Jak długo masz aparat? Czy zauważyłeś od jakiego momentu się to pojawia? Sprawdź, czy przez przypadek nie przełączyłeś na "auto bracket".

dybon  Dołączył: 05 Gru 2007
dżejpi dobrze prawi.
Jedyna opcja, poza dekielkiem na obiektywie by tak się działo przy sprawnym sprzęcie.

Auto bracket odpada - problem leży gdzieś głębiej , a dekielek fakt dobry pomysł :mrgreen:

Aparat już troche mam bo od października, ciężko mi sobie przypomnieć kiedy to się zaczęło natomiast coraz bardziej mnie denerwuje.

Hmm... może po zmianie firmware , ale z tego co szukałem to nikt nie miał takiego problemu.

teraz zauwazylem, ze po wylaczeniu i ponownym wlaczeniu "auto bracket" wraca do uatawienia "pojedyncze". No ... chyba, ze aparat byl caly czas wlaczony?

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
szortas, a może wstaw z ciekawości jakieś jedno czarne zdjęcie? Z exifem.

dybon  Dołączył: 05 Gru 2007
A jak wygląda to na podglądzie głębi ostrości?
Sprawdź na analogowym i cyfrowym.
Ale z tego co piszesz to chyba jednak jakieś uszkodzenie, choć może związane ze zmianą firmware.

nikt tu z kasetką nie sygnalizował takiego problemu. W mojej mam 1.02. Może fota z exifem co pomoże.

bukaj  Dołączył: 15 Lip 2007
Na 99% witamy w Serwisie
Mialem to samo z moja K10 zmiana firmwar-u dala mi chwile radosci a potem znowu to samo.... ciemnosc i ciemnosc ... choc tu po pewnym czasie pojawila sie takze intensywna zielen.... aparat poszedl do serwisu i naprawili to ... ponoc cos tam z matryca ??? No ale teraz juz dziala... poszukaj na forum pod tematem problemy z K10 albo jakos tak :) Good Luck

Na to niestety wygląda. Wczoraj z prawie 300 zdjęć 50 to czarna czerń , ale tym razem robił jak chciał nie tylko po włączeniu.
Tak wiec czeka mnie serwis , ale chyba po długim weekendzie, bo sporo wolnego bedzie i szkoda go nie wykorzystac na fotki.

[ Dodano: 2008-06-24, 21:21 ]
No i aparat poleciał do serwisu , właśnie odebrałem - szybki test i co...i nic znów to samo.
Kiedy aparat jest wyłączony pare minut pierwsze zdjęcie prawie zawsze czarne. Do tego w niektórych przypadkach nawet jeżeli nie jest to pierwsze zdjęcie niedoświetla albo robi czerń.

Normalnie szlag mnie trafił aparat potrzebny mi jest w przeciagu 2 tygodni - dostalem akredytacje i zobowiązałem sie do zrobienia fotek :/

Doklejam 4 kolejno zrobione fotki. Plan na wszystkich ten sam (lekkie przesunięcia)> Program zielony.

http://jacek.peter.com.pl/IMGP3379.JPG

http://jacek.peter.com.pl/IMGP3380.JPG

http://jacek.peter.com.pl/IMGP3381.JPG

http://jacek.peter.com.pl/IMGP3382.JPG

PS
Dodatkowo serwis zrobił zupełnie to co nie bylo potrzebne. Opisali to jako "Naprawa układu zasilania, oprogramowanie". Fakt byc może potrzebne było zgranie softu na nowo, ale ja mam zasadne podejrzenia ,że nie zrobili nic. To dlatego , że dzwoniłem do nich 20.06 i mówili ,że jeszcze nic nie zrobili ,a data naprawienia jest 19.06.

I teraz moje pytanie czy próbować zgrać jeszcze raz soft (o ile w ogóle sie da). I czy sens jest z nimi walczyć, a może można jakoś zwrócić sprzęt żeby dali kase albo nowy ?

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
Jeżeli masz takie objawy jak na początku to znaczy, że nic nie zrobili.

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
szortas napisał/a:
I czy sens jest z nimi walczyć,
Jest sens. Wg. mnie, coś jest zwalone w korpusie. Najwyraźniej źle ocenili usterkę.

Zgrałem jeszcze raz soft. Bez zmian. :/

Meggido  Dołączył: 05 Mar 2007
To przeciwna sytuacja niż u mnie w pierwszym egzemplarzu k10. U mnie znowu prześwietlanie występowało. Chyba światłomierz walnięty.

armar  Dołączył: 12 Maj 2007
Meggido napisał/a:
Chyba światłomierz walnięty.

Na 100% nie światłomierz (patrz EXIF).
U mnie sporadycznie też takie martwe klatki wystąpiło (kilka na obrót licznika).
Raz nawet wyskoczyły zielone wodospady Karta niby sprawna...

Kfan  Dołączył: 02 Mar 2007
O, takie same mam tyle że bardzo rzadko ale się zdarzają.

No drugi raz aparat poszedł do serwisu. W karcie gwarancyjnej jest taki zapis:
"Pkt 5) W celu dokonania naprawy gwarancyjnej(...).W przypadku dostarczenia produktu do punktu sprzedaży,termin naprawy ulegnie przedłużeniu o czas dostarczenia produktu do Autoryzowanego Puntktu Serwisowego. Jednakże nie dłużej niż 21 dni. (...)"

Sprzęt oddałem do saturna tam gdzie kupowałem. Dziś mija 21 dzień.
I tu moje pytanie czy coś z tego tytułu mi się należy. Można żądać zwrotu kasy lub nowego sprzętu ?

PS
Rozmawiałem kiedyś przypadkowo z jednym "specem". Mówił że prawdopodobnie aparat nie otwiera migawki więc coś z migawką.

seele  Dołączył: 07 Mar 2007
U mnie (K10D) też się zdarza - czarne lub zielone klatki. Pomaga otwarcie klapki z kartą, wyciśnięcie i wciśnięcie z powrotem karty, myślę, że to jakiś błąd przy zapisie zdjęcia na karcie

Skocz do: