ThomFoto  Dołączył: 07 Lis 2006
Akai napisał/a:
Nie wspominaj o N, bo akurat kolega, ktoremu zawdzieczam mozliwosc sprowadzenia paru drobiazgow ma D3+te kapitalne nowe

no to problem sie niajako sam rozwiazał wraz z pojawieniem tańszego N d700. teraz już wiesz co ma Ci wieżc do Pl ten Twój znajomy.

Akai  Dołączył: 06 Sty 2008
Thomfoto-pogubiles sie w watku.Nie ja jestem autorem zapytania, na ktore odpowiadajac podsunales czlowiekowi pomysl przesiadki na N.Szcunek dla mozliwosci D3 to jedno, a zadowolenie z zabawy posiadanym systemem (na P) to co innego. :-)

no tak. moja sugestia odnosiła sie do zakupów blackbirda.

Nie zmienia to faktu iż sugerujesz że kupujac zaawansowne body N 700 (polecałem d700 a nie D3) fun factor z zakupu jest mniejszy niż z zakupu k20 ? bo w/g mnie jest własnie odwrotnie.

Tak czy inaczej black bird dobrze kombinuje i jeśli ma możliwość przywiezienia sprzetu "turystycznie" to nie ma co iść na skróty. brać wypasioną puche i szkło z najwyższej półki. jak mu sie d700 nie spodoba :evilsmile: to sprzeda w PL w 10 minut i kupi sobie za to zestaw gwiazdek P w sklepie z mozliwościa sprawdzenia i jeszcze sporo kasy zostanie na opijanie żalu po pochopnej sprzedaży d700

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
ale po co sie ograniczac... niech kupi hassela cyfrowego + szkla i bedzie mial jeszce wiekszy funfactor....ThomFoto, przestan juz....
jezeli moglbym sprowadzic ze stanow to moj wybor padl by na taki zestaw:
sigma 10-20
pentax 35 2.0
pentax 50 1.4
pentax 77 1.8
sigma lub tamron 70-210 2.8
i body K20D z gripem i ta muszla powiekszajaca...

zundi  Dołączył: 16 Cze 2008
witam
mam taki sam problem kuzyn wraca z usa pod koniec lipca i ma mi przywieść szkła
niestety sigmy lub tamrona 70-210 2.8 jeszcze nie ma i chyba przed jego wyjazdem jeszcze nie bedzie czyli fisko chyba poczekam na pentax da* 60-250
z lektury forum kupowanie obiektywu obiektywu 17-50 2.8 czy to będzie pentax, tamron czy sigma bez sprawdzenia to zbyt duże ryzyko.
zastanawiam sie nad stałkami co lepiej kupić dwa obiektywy
pentax 35 2.0
pentax 50 1.4
czy tez jeden
Pentax 43mm f1.9 Limited
wychodzi podobnie cenowo pzd

Fafniak nie zgadzam sie z Toba . jeśli człowiek ma możliwość prywatnego przywozu do PL to absolutnie należy kupować mozliwie najdroższe szkła konkretnego systemu czyli wykorzystać rózniece cen do maksimum.w przypadku drogich szkieł ta róznica potrafi być powalająca.

jeśli już koniecznie wariant P to body zostawiamy w spokoju (na body przyda sie 2letnia gwarancja PL) i bierzemy 540 fgz + 77 ltd + 50-135 ew + sigme 10-20 jak ktoś lubi taki klimaty

sorki. ale zawracanie znajomym głowy (kupowanie/odbiór paczek/ wiezienie do Pl/odbiór w PL) w celu zaoszczedzenia 200-300 zł to juz (sorki jeśli ktoś poczuje sie urażony) nie oszczedność a skąpstwo i zdecydowany przerost formy nad treścią.

jęsli już macie możliwość przywozu, zdecydowanie bierzcie sprzęt z możliwie najwyższej półki Pentaxa. (inna sprawa że ta półka cholernie nisko zawieszona)

Kosior  Dołączył: 26 Cze 2008
zundi napisał/a:
pentax 35 2.0
pentax 50 1.4
czy tez jeden
Pentax 43mm f1.9 Limited
wychodzi podobnie cenowo pzd

Pozwolę sobię zasugerowac Ci jeszcze inne szkiełko. A mam na myśli Pentax 77/1.8 Limited. Osobiście nigdy go nie używałem, ale czytając opinie użytkowników tego forum, można wywnioskowac, że to najlepsze szkło Pentaxa. Fotopolis kiedyś napisało artykuł, stwierdzający, że to szkło jest najlepszym szkłem autofokus jakie kiedykolwiek powstało. ;o

ThomFoto napisał/a:
jęsli już macie możliwość przywozu, zdecydowanie bierzcie sprzęt z możliwie najwyższej półki Pentaxa. (inna sprawa że ta półka cholernie nisko zawieszona)

No chyba, że kogoś nie stac na jednorazowe przywiezienie kilku najdroższych szkieł. Chociaż w tym przypadku to i kredyt staje się opłacalny...

zundi  Dołączył: 16 Cze 2008
witam zastanawiam się nad tym szkłem (77/1.8ltd) do wydania mam tyle że wystarczy na oba czyli i na 77/1.8ltd i na 43/1.9ltd, tylko zastanawiam się czy lepiej kupic 2 obiektyw 35/2 i 50/1.4 czy tez jeden 43/1.9ltd ogniskowa jest podobna cenowo też podobnie. pzd

[ Dodano: 2008-07-03, 10:55 ]
jest dużo o obiektywach na forum
jest porównanie 35/2 z 50/1.4
jest porównanie 50/14 z 40/2.8
ale o 43/1.9 nic konkretnego nie znalazłem

[ Dodano: 2008-07-03, 10:56 ]
może nie umiem szukac

[ Dodano: 2008-07-03, 10:57 ]
;-)

I tu mi Fafniak zabiles cwieka:Strasznie sie gryze ta 10-20.I chcialbym i boje sie.:-)
Jedni twierdza, ze jest w miare rowna, inni, ze rozstrzal jakosciowy spory i o wtope nietrudno.Czytanie watkow z forum, tez nie rozwiewa watpliwosci.Jak zwykle:im dalej w las.....

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
Akai, calkowicie cie rozumiem. Wyjsciem jest sprawdzenei w czasie kupna i podsleanie ci przez znajomego 2-3 zdjec na maila....
ja wlasnie przez jednego z forumowiczow w ten spsoob zakupilem 12-24 (to jest szklo pelnoklatkowe) i jesli chodzi o ostrosc jestem calkiem zadowolony - czasem najwyzej dam wieksze wyostrzanie :-P ale to sa ekstremalne szkla i wydaje mi sie ze nie ma co napinac sie na niewiadomojakajakosc :mrgreen:

[ Dodano: 2008-07-03, 12:11 ]
acha jeszce jedno... w tym moim szkle przy 12mm wsyztsko co powyzej 1m niezgadza sie z pierscieniem ostrosci... :roll:

blackbird  Dołączył: 27 Kwi 2008
ThomFoto napisał/a:
Tak czy inaczej blackbird dobrze kombinuje i jeśli ma możliwość przywiezienia sprzetu "turystycznie" to nie ma co iść na skróty. brać wypasioną puche (...)

Panowie, ja już kadychę mam,
właśnie myślałem o tej gwarancji PL kupując aparat w Polszcze,
dlatego zastanawiam się li tylko nad obiektywami,
natomiast dziękuję thomfoto za przypomnienie
o pięćdziesiątce jeden cztery (bo wstyd jej nie mieć tym bardziej za niższe pieniądze),
i fafniakowi za muszlę i gripa - też je kupię (jak szaleć to szaleć).

Natomiast nie rozumiem thomfoto za bardzo po co tak mocno lobbujesz na rzecz zakupu innego systemu,
skoro wyraźnie pisałem o zakupie samych szkieł do Pentaksa.
Bez urazy, ale jak czytam na forum niektóre Twoje posty, to mam wrażenie że jesteś naganiaczem ;-)

pozdrawiam

Edit:
To ja jeszcze tak zapytam przy okazji lekko offtopicznie:
czy ma jakieś istotne znaczenie czy się zarejestruję
w sklepie internetowym USA na siebie czy też na ciotkę ?
Jeśli nie miało by, to wolałbym na siebie, bo ciotkę to
sprowadziłbym jedynie do roli mrówki/muła ;]

dżejpi  Dołączył: 04 Paź 2007
blackbird napisał/a:

Nie znam sklepu, w którym musisz się rejstrować przed dokonaniem zakupu. Niektóe sklepy proponują rejstrację by (jak tłumaczą) ułatwić/uprościć następny zakup.
Jeżeli będziesz kupował sprzęt z jakimś rabatem, warto kupować na mieszkańca stanów by rabat bez problemu uzyskać. Przy rabatach są różne ograniczenia, z którymi warto się dokładnie przed kupnem zapoznać.

Blackbird.Reasumujac zasadniczo po prostu sciagac szkliwo pewne, czyli w przypadku naszego systemu gwiazdki i Limitedy i to raczej z japonskim rodowodem, a zoomy raczej nabywac po sprawdzeniu czy to osobistym, czy to przez osobe , ktora zrobi to za Ciebie.Osobiscie postanowilem zacisnac zeby i do nielicznych planowanych zoomow uciulac i kupic je u nas majac swiadomosc co bierzesz.Brzmi trywialnie, ale ponoc najprostsze srodki sa najlepsze :-)

Akai napisał/a:
Blackbird.Reasumujac zasadniczo po prostu sciagac szkliwo pewne, czyli w przypadku naszego systemu gwiazdki i Limitedy i to raczej z japonskim rodowodem, a zoomy raczej nabywac po sprawdzeniu czy to osobistym, czy to przez osobe , ktora zrobi to za Ciebie.Osobiscie postanowilem zacisnac zeby i do nielicznych planowanych zoomow uciulac i kupic je u nas majac swiadomosc co bierzesz.Brzmi trywialnie, ale ponoc najprostsze srodki sa najlepsze :-)

Tak tylko ta trywialność kosztowała by mnie po przeliczeniu jakieś 3100 zł więcej.
Pozwoliłem sobie w końcu policzyć w sumie, jaka będzie różnica na cenach
w przypadku sprzetu który chce przywieźć (ceny orientacyjne z Ceneo, Skąpca i Allegro, ceny z USA ze sklepu Tristate):

grip D-BG2 POLSKA ~560zł - USA ~276zł
    50-135/2.8 POLSKA ~2500zł- USA ~1570zł
    55-300/4-5.8 POLSKA ~1100zł- USA ~761zł
    FA 50/1.4 POLSKA ~950zł - USA ~411zł
    O-ME53 POLSKA ~116zł USA ~72zł
    i ew. Sigma:
    10-20/4-5.6 POLSKA ~1900zł USA ~950zł

Daje nam to stosunek 7126zł do 4040 zł

Różnica jest niebagatelna - 3086zł
dlatego jestem skłonny zaryzykować,
ale właśne dzięki temu tematowi mam nadzieję że
uda mi się zminimalizować to ryzyko.
:-)

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
blackbird napisał/a:

To ja jeszcze tak zapytam przy okazji lekko offtopicznie:
Jeśli nie miało by, to wolałbym na siebie, bo ciotkę to
sprowadziłbym jedynie do roli mrówki/muła ;]

jeszcze jeden mały szczegół - większość sklepów jeżeli w ogóle wysyła za granicę w USA, to żąda skanu/faxu obu stron karty kredytowej + paszportu ;-)

lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
Cytat
No chyba, że kogoś nie stac na jednorazowe przywiezienie kilku najdroższych szkieł. Chociaż w tym przypadku to i kredyt staje się opłacalny...

Odsetki przy kredycie gotówkowym skutecznie zrównają łączny wydatek z ceną w PL.

blackbird napisał/a:
ceny z USA ze sklepu Tristate

Nie wiem, czy prawda to, czy nie, ale ktoś mi powiedział, że oni sprzedają głównie albo tylko sprzęt używany.

Jak sprowadzasz cztery szkła, mało prawdopodobnym jest. aby wszystkie były walnięte. A nawet jeśli, któreś będzie, to z zaoszczędzonych paru tysięcy wyłożysz ewentualnie parę złotych na kalibrację.

lipalipski napisał/a:

blackbird napisał/a:
ceny z USA ze sklepu Tristate

Nie wiem, czy prawda to, czy nie, ale ktoś mi powiedział, że oni sprzedają głównie albo tylko sprzęt używany.

Czy ktoś jeszcze mógłby mi tą informację potwierdzić,
bądź sprostować ?

pozdrawiam

Jesli przeliczysz na pieniadze wszyskie kalorie spalowe na skutek nerwowki o to co przyjdzie,czy przejdzie itd. roznica na pewno sie zmniejszy.Ale coz:powiadaja, ze kto nie ryzykuje,ten nie ma.Niestety czesem nie ma tez ten, ktory ryzykuje :-)

no ryzyko przy spełnieniu warunków że masz kogoś na miejscu w USa kto sprawdzi Ci szkła i potem te dobre przywiezie do Pl jest raczej niewielkie, powiedziałby że porównywlane do zakupowej ruletki w PL.

tak wiec jeśli nadmienione warunki są do zrealizowania to kupować bo to najtańszy sposób nabycia szkieł w rozsądnej cenie.

transport... jak ?
uff,
kupiłem w końcu te obiektywy, zdecydowałem się na 6 różnych modeli,
połowę sobie (te które będą mi pasować) zostawię a resztę po prostu komuś sprzedam.

Tyle tylko, że mam jeszcze jeden poboczny dylemat:

czy nie przyczepią się do ciotki, że przewozi 6 obiektywów ?
Czy mogą zakwestionować jej to, że to nie jest sprzęt dla niej, tylko dla kogoś ?
I czy rzeczywiście te 6 szkieł lepiej będzie powyjmować z pudełek, obłożyć np folią bąbelkową
i kazać ciotce przewieźć w bagażu podręcznym (6 szkieł...?),
a opakowania z dokumentacją złożyć na płasko i wrzucić do innego bagażu ?

Czy to powinno załatwić pozytywnie sprawę ?

pozdrawiam
Łukasz

Skocz do: