olgierd  Dołączył: 06 Cze 2007
Ups, przepraszam.

Ja tak sobie myślę, że na naprawdę szerokim kącie polar na redukcji nie musi się spisywać prawidłowo. Redukcja to dodatkowe 2-3 mm, więc nawet szeroki rozstaw osi tego polara może nic nie dać - będzie winieta.
Ale trzeba by spróbować.

LDevil  Dołączył: 30 Maj 2007
argawen napisał/a:
smiechoo napisał/a:
Proponuję brać pod uwagę koszt zakupu odpowiedniego polarka przy zakupie obiektywu o innej średnicy ryjka.
Hm....to bym majątek stracił. Mam szkła z 49,52,55,58,67 i 77mm.
Więc jak rozwiązałeś ten problem? Straciłeś majątek, czy też kupiłeś polara pasującego do największego szkła + odpowiednie redukcje.
Jeżeli wybrałeś bramkę numer 2, to jak się takie rozwiązanie sprawuje?

zenonblacha  Dołączył: 04 Wrz 2007
LDevil napisał/a:
Jeżeli wybrałeś bramkę numer 2, to jak się takie rozwiązanie sprawuje?

Przepraszam, że się wcinam, ale właśnie przeżywam podobne rozterki. Z tym że ja wybrałem drugą bramkę i będę się posiłkował polarem 82 mm i redukcjami na sporo innych średnic. Szkło i filtr będe miał pod koniec lipca, więc postaram się wtedy zdać relację.

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
LDevil napisał/a:
Więc jak rozwiązałeś ten problem? Straciłeś majątek, czy też kupiłeś polara pasującego do największego szkła + odpowiednie redukcje.
Mam dwa polary. Jeden 58mm i redukcje na mniejsze rozmiary, oraz drugi 77mm i redukcje na 67mm.

LDevil  Dołączył: 30 Maj 2007
argawen, jak takie rozwiązanie się sprawuje - głównie interesuje mnie czy powoduje to powstawanie winiety. I jeszcze jedno - posiadanie dwóch filtrów to był celowy zabieg, czy też kupiłeś najpierw 58, a później 77?

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
LDevil napisał/a:
głównie interesuje mnie czy powoduje to powstawanie winiety.
Przejscie z wiekszej średnicy filtra na niższy, to nie.
LDevil napisał/a:
posiadanie dwóch filtrów to był celowy zabieg, czy też kupiłeś najpierw 58, a później 77?
Polar 58mm pozostał mi z analoga. Używam przeważnie z 31 Ltd. Filtr 77mm zakupiłem ze względu na DA 12-24. Z przejściówką na 67mm do Tamrona 28-75.

Skocz do: