kari  Dołączył: 23 Cze 2007
Długi zoom przy cyfrze a analogu?
Chciał bym zakupić jakiś obiektyw z przedziału 70-300 lub coś podobnego. Nie mam zbyt dużego budżetu, więc zwróciłem się w kierunku Sigma 70-300, lub TAMRON 70-300. Najbardziej zależy mi na AF'ie i górnych przedziałach ogniskowych. Czytałem ich testy oraz opinie użytkowników, wiem, że kuleją one właśnie w górnych przedziałach ogniskowych, tyle, że większość osób używała je z cyframi. Będzie jakaś różnica w jakości, jeśli te obiektywy podpięte będą do analoga?

Stachu  Dołączył: 27 Kwi 2007
A to nie są przypadkiem obiektywy przystosowane do APS-C?

Zadam być może głupie pytanie. Zmienia to coś bardzo? ;). Dotychczas używałem tylko analogów manualnych i nowością są dla mnie obiektywy z AF oraz rozróżnienie obiektywów pod analoga i cyfrę. Jeśli ułatwi to sprawę, to podpięty będzie głównie pod Z1p.

Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
Zależy, jaka to Sigma czy Tamron.

Używałem Tamrona 70-300 z analogiem, w czasach gdy nikt jeszcze o cyfrze nie myślał, i działał pięknie (pominąwszy to, że obiektywem był kiepściutkim).

Sigma 70-300/4-5.6 MACRO DG [P] (ta akurat bez APO)
TAMRON 70-300 LD Di Macro

Stachu  Dołączył: 27 Kwi 2007
Nie znam się na znacznikach i nie wiem, czy te obiektywy są do cyfry. Zasadniczą różnicą pomiędzy obiektywami do APS-C i 135mm jest pole krycia. Zazwyczaj te do APS-C nie pokrywają obrazem całej klatki 135mm i dają wieeelką winietę.

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
akurat te obiektywy są konstrukcjami jeszcze dla analogów, i tylko nowe wersje są niby jakoś przystosowane, żeby lepiej działały z formatem APS-C, ale pole krycia raczej się nie zmieniło, i pełną klatkę też pokryją

np Di Tamrona, oznacza przystosowanie do formatu APS-C, dopero "Di II" oznacza obiektyw zaprojektowany dla klatki nie większej niż 24x16mm (podaję za stroną tamron.pl dział technologia)
nie wiem jak to u sigmy, ale patrząc na to, ze wielkość podobna do tamrona, to pewnie dokładnie tak samo :)

[ Dodano: 2008-07-05, 12:31 ]
update:

natomiast DG w Sigmie oznacza szkło z małego obrazka, przystosowane do formatu APS-C -> czyli też będzie banglać bez kosmicznej winiety :)

lsnk  Dołączył: 23 Lis 2007
kari napisał/a:
Sigma 70-300/4-5.6 MACRO DG [P] (ta akurat bez APO)
TAMRON 70-300 LD Di Macro

Oba powinny być pełnoklatkowe ( "DC" Sigmy i "Di II" Tamrona to oznaczenie szkieł APS-C).

WaldekW  Dołączył: 28 Paź 2007
Jeżeli Sigma jest bez APO to lepszy optycznie będzie Tamron. Oba obiektywy nadają się do cyfry i do lustrzanek anologowych. Dla informacji podam, że dostosowanie tych obiektywów do cyfry polagało tylko na dodaniu powłok przeciwodblaskowych na powierzchni soczewki od strony matrycy (lub filmu).

Jeszcze pytanie o filtry. Czy te obiektywy podczas ustawiania ostrości ruszają filtrem? A co do tych dwóch obiektywach, to posiadam filtry akurat o średnicy 58, więc bardziej zależało by mi na sigmie, tyle, że jest droższa :(. A może znacie coś jeszcze w podobnej cenie?

lsnk  Dołączył: 23 Lis 2007
Czasami można trafić używany FA 80-320 w podobnej cenie.

Też się zastanawiam nad czymś krótszym. Głównie interesuje mnie fotografia uliczna, ludzie i takie tam :) i do tego chciał bym używać tego obiektywu. A może jakaś stałka? :-/

Przedział cenowy do 1000 zmienił by coś w tej kwestii? ;-)

lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
kari napisał/a:
Też się zastanawiam nad czymś krótszym. Głównie interesuje mnie fotografia uliczna, ludzie i takie tam :) i do tego chciał bym używać tego obiektywu.

To niech lepiej zaczyna się od około 20mm, a nie 70.

kari napisał/a:
A może jakaś stałka?

FA 35/2

kari napisał/a:
Przedział cenowy do 1000 zmienił by coś w tej kwestii? ;-)

W zupełności.

W końcu zdecydowałem się na 70-300 tamtona lub sigmy. Mam jeszcze tylko jeden dylemat. Nie mogę znaleźć żadnych testów porównawczych (chociaż zdjęć) sigmy z APO i bez APO. Większość moich filtrów jest na gwint 58, a ta sigma taki właśnie posiada. Ale jeśli wydam kase na APO, to mogę z urlopu nie mieć za co wrócić :P. Heh, same problemy ;).

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Wybierz wersję z APO, w bonusie będziesz miał dłuższy urlop :-)

Skocz do: