Co jest przyczyną powstawania "kręgów zbożowych"?
Wiry plazmy
7% Complete
5 (7%)
Człowiek
56% Complete
37 (56%)
Działania militarne
4% Complete
3 (4%)
Pozaziemskie cywilizacje
21% Complete
14 (21%)
Inna przyczyna
10% Complete
7 (10%)

Myron  Dołączył: 21 Cze 2007
Kręgi zbożowe
Dziś dowiedziałem się, że w pobliżu miejsca gdzie mieszkam pojawiły się kręgi na zbożu. Dokładnie kręgi widoczne są z mostu na obwodnicy toruńskiej.
Wsiadłem na rower i przejechałem kilka kilometrów aby je zobaczyć. Pierw pofociłem troszkę z góry, ale nie były zbyt dobrze widoczne, więc się przeszedłem do jednego z kręgów. Oto co dziś zobaczyłem:

Nie są to kręgi imponujących rozmiarów i o ich złożoności też nie można wiele powiedzieć, ale sam fakt ich pojawienia się jest bardzo zastanawiający. Jest wiele teorii, traktujących o ich powstawaniu, jednak żadna mnie w 100% nie przekonuje, ale też niczego nie wykluczam.
W każdym bądź razie kręgi są zrobione naprawdę bardzo precyzyjnie.

Z ciekawości dodaję też ankietę, zobaczymy jak się nasze głosy będą rozkładać.
W skrócie możliwe wytłumaczenia (za STRONĄ :
- Wiry plazmy - kształty powstają na skutek naturalnego, lecz dotąd nieopisanego zjawiska atmosferycznego. W momencie powstania określonych warunków atmosferycznych powstają potężne słupy zjonizowanego powietrza, przypominającego lej tornada, lecz o odwrotnie skierowanej sile.
- Człowiek - ugniatanie zboża pod osłoną nocy przez człowieka za pomocą drewnianych belek lub innych przyrządów.
- Działania militarne - skondensowany snop światła lasera wypuszczany w kierunku ziemi z tajnego satelity jest w stanie zrobić kręgi i inne figury, które można obserwować na ziemi.
- Pozaziemskie cywilizacje - Za pomocą kręgów chcą nam coś przekazać, informacje o sobie lub o swoich zamiarach wobec Ziemi lub ludzi.

Przemekbelch  Dołączył: 05 Lut 2008
Dla mnie przedostatnia pozycja. Poczytaj o Wylotowie. Np. w nieznanym świecie. I ogólnie o kręgach na świecie...
Choć te konkretne kręgi, hmm... Musiałbym zobaczyć zdjęcie z góry. Te 'prawdziwe' są bardzo symetryczne i coś przedstawiają.

PiotruśP  Dołączył: 09 Sty 2007
W ankiecie brakuje opcji "wołki zbożowe", dlatego wstrzymuję swój głos.

lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
Cud, panie, cud.

armar  Dołączył: 12 Maj 2007
Re: Kręgi zbożowe
Myron napisał/a:
Dziś dowiedziałem się, że w pobliżu miejsca gdzie mieszkam pojawiły się kręgi na zbożu.

Raczej nie interesuj się tym tematem, bo jeszcze ktoś Cię posądzi, że Ty tą szkodę wyrządziłeś. :(
Osobiście chciałbym, żeby za takie niszczenie żywności wtrącali na 12 miesięcy (a Leppera na 24 miesiące za wysypywanie już wyrośniętego zboża...)

Myron napisał/a:
W skrócie możliwe wytłumaczenia (za STRONĄ :
- Wiry plazmy - kształty powstają na skutek naturalnego, lecz dotąd nieopisanego zjawiska atmosferycznego. W momencie powstania określonych warunków atmosferycznych powstają potężne słupy zjonizowanego powietrza, przypominającego lej tornada, lecz o odwrotnie skierowanej sile.

5 miliardów ludzi żyje na tej planetce położonej na skraju Wszechświata, a Ty chciałbyś wierzyć, że nikt nie widział zjonizowanego powietrza?
Poczytaj o zorzach - efektach jonizacji powietrza. To świeci i jest szczególnie dobrze widziane nocą. :)

Myron napisał/a:
- Człowiek - ugniatanie zboża pod osłoną nocy przez człowieka za pomocą drewnianych belek lub innych przyrządów.

Nie człowiek, tylko półgłówek, niestety. :(

Myron napisał/a:
- Działania militarne - skondensowany snop światła lasera wypuszczany w kierunku ziemi z tajnego satelity jest w stanie zrobić kręgi i inne figury, które można obserwować na ziemi.

To jest dobre! Polecam lekturę zasad działania lasera. Ja miałem w szkole średniej o laserach i maserach.
Jednak już wcześniej można się dokształcać - polecam bajkę pt. Mrówka Zet - tam jest rysunkowo wyjaśnione jak działa skondensowany snop światła.
Polecam też informacje prasowe nt. HAARP - to jest bardzo realne, aż prawdziwe.

Myron napisał/a:
- Pozaziemskie cywilizacje - Za pomocą kręgów chcą nam coś przekazać, informacje o sobie lub o swoich zamiarach wobec Ziemi lub ludzi.

Jest taki film, pt. "Dzień Niepodległości". Nawet reżyser tego filmu nie wpadł na tak głupi pomysł, jak kreowanie pozaziemskich istot na półgłówków niszczących zboże.
Normalnym ludziom takie durnoty do głów nie przychodzą, a co dopiero pozaziemskim cywilizacjom, które jeśli będą w stanie do nas dolecieć, to z pewnością będą mądrzejsze i nie będą rysowały literek patykiem na żółtym. :)

Najlepiej zrób odbitki w 3 egzemplarzach i zanieś na Policję. Nie zanoś w 1 egzemplarzu, bo oni używają kserokopiarek! do powielania zdjęć.
Być może przyczynisz się do złapania tych gnoi, którzy to zrobili.

nemo  Dołączył: 21 Wrz 2007
Ja myślę, że to przez cyklistów :evilsmile:

[ Dodano: 2008-07-08, 00:16 ]
armar, pięknie to podsumowałeś :-B

perl  Dołączył: 24 Wrz 2006
Zawsze jak o tym slyszalem, to nie chcialo mi sie myslec jak to badziewie powstaje, jednak zadziwialo mnie z jaka precyzja to jest robione - np. widoczny z gory okrag jest zawsze idealny. To, ze ktos stal w srodku ze sznurkiem a drugi trzymal i chodzil dookola, ciezko sobie wyobrazic, bowiem nierzadko bywa tak, ze srodek okregu nie jest w ogole naruszony.

dżejpi  Dołączył: 04 Paź 2007
armar napisał/a:
5 miliardów ludzi żyje na tej planetce położonej na skraju Wszechświata, a Ty chciałbyś wierzyć, że nikt nie widział zjonizowanego powietrza?
Poczytaj o zorzach - efektach jonizacji powietrza.

Może pogadaj z Myron'em, by Twoją teorię dopisał do ankiety.
Zjonizowanego powietrza nikt nie widział - może być widoczny efekt (w pewnych warunkach) jonizacji powietrza.
Zorze nie są efektem jonizacji powietrza; to jonizacja powietrza bywa (nie zawsze) następstwem zorzy.

Wiem .... już późno ... a zorzy ni hu..... huuu ...

MORKO  Dołączył: 25 Mar 2007
perl napisał/a:
bowiem nierzadko bywa tak, ze srodek okregu nie jest w ogole naruszony.
Jak się ostrożnie poruszasz, to rozgarniając zborze nie złamiesz ani źdbełka.

lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
MORKO napisał/a:
perl napisał/a:
bowiem nierzadko bywa tak, ze srodek okregu nie jest w ogole naruszony.
Jak się ostrożnie poruszasz, to rozgarniając zborze nie złamiesz ani źdbełka.

Można też po prostu chodzić na szczudłach.

dżejpi napisał/a:
Zorze nie są efektem jonizacji powietrza;

W takim razie popraw hasła w wikipedii, bo ktoś napisał, że zorza powstaje tylko w zjonizowanych warstwach atmosfery, zaś za jonizację tych warstw odpowiedzialne jest to samo źródło energii...
To samo żródło, którym (pośrednio) zasilani są ludzie. :-)

dżejpi napisał/a:
to jonizacja powietrza bywa (nie zawsze) następstwem zorzy.

Tak jak prąd elektryczny bywa następstwem świecenia świetlówki (takie urządzenie elektryczne wykorzystujące jonizację)? :-D

dżejpi napisał/a:
Wiem .... już późno ... a zorzy ni hu..... huuu ...

No wiem - późno już, a ja się czepiam słówek... ;-)

Marek  Dołączył: 21 Kwi 2006
Koniec świata panie. Przeróżne znaki na ziemi i niebie pojawiać się będą.... :mrgreen:

Marek napisał/a:
Koniec świata panie. Przeróżne znaki na ziemi i niebie pojawiać się będą.... :mrgreen:

Jeśli przeróżne znaki na niebie i Ziemii miały zwiastować koniec świata, żyjemy obecnie po zakończeniu świata. :-D Przydatne linki:
http://pl.wikipedia.org/wiki/HAARP
http://pl.youtube.com/watch?v=MnRPZOUVhJ4 (i tamże podobne filmy)

Jeśli nasz Rząd zgodzi się na narażenie naszego kraju na niebezpieczeństwo przez instalację amerykańskich systemów obronnych (?) w Polsce, to prawdopodobnie będziemy mieli własnego HAARP'a i własny ECHELON

256mb  Dołączył: 26 Maj 2008
Jeśli ktoś przedstawi dowód np. w postaci filmu lub zdjęć, że kręgi z Wylatowa były robione przez cropmakerów to dostaje od redakcji pewnego pisma nagrodę o wartości Nikona D300 + 18-70. Moim zdaniem są fałszywki i prawdziwe.

256mb napisał/a:
Jeśli ktoś przedstawi dowód np. w postaci filmu lub zdjęć, że kręgi z Wylatowa były robione przez cropmakerów to dostaje od redakcji pewnego pisma nagrodę o wartości Nikona D300 + 18-70.

Lepiej nie podawaj nazwy redakcji, której tak zależy na reklamowaniu danej miejscowości.
Takie nakłanianie do przestępstwa ma swój artykuł w Kodeksie Karnym, więc lepiej tym biednym ludziom oszczędzić kosztów procesu.

256mb napisał/a:
Moim zdaniem są fałszywki i prawdziwe.

Prawdziwe, to znaczy jakie? Niby takie, że właściciel tego zboża sam sobie robi kręgi, bo dostanie większą dopłatę z funduszu europejskiego?
To byłaby podstawa do oskarżenia o wyłudzenie - tak samo jak się umówisz z kolegą, by Ci skasował auto bo dostaniesz odszkodowanie o większej wartości.

Ludzie, żyjemy w 21 wieku! Myślałem, że zabobony i gusła umarły w piecu razem z Rozalką z noweli "Antek" Bolesława Prusa, ale jak widzę edukacja ma spore problemy z dotarciem do wszystkich terenów naszego pięknego kraju... ;-)

screwdriver  Dołączył: 22 Mar 2007
Cytat

A ja głupi myślałem że coś wiem o laserach :-D Chciałbym zobaczyć ten, którym można by było coś takiego zrobić :lol:

Charli1902  Dołączył: 19 Maj 2008
Marek napisał/a:

...dlatego ratujmy Naszą planete!
W KUPIE SIŁA! ;)
http://pl.youtube.com/watch?v=oSdZYRRuDOA

Charli1902 napisał/a:
...dlatego ratujmy Naszą planete!
W KUPIE SIŁA! ;)
http://pl.youtube.com/watch?v=oSdZYRRuDOA

Jest taki film pt. "5 Element" (zdjecia z filmu) i prawdę mówiąc ratowanie świata przez czerwonowłosą Lee Loo do spółki ze specjalistą od szklanych pułapek bardziej mi się podoba. :-D
Szczególnie mi się podoba, że wedle tej wersji wydarzeń zagłada ma nastąpić dopiero w 2214, tymczasem w 2012 mamy mieć Mistrzostwa Europy w kopaniu balonika obleczonego w skórę i byłoby głupio, gdyby się okazało, że nie ma dróg, nie ma autostrad, nie ma hoteli, nie ma lotnisk, nie ma stadionów... i jeszcze zagłada na deser. :mrgreen:
Aha - 5 Element kosztował 60 000 000 dolarów - czyli każda minuta filmu kosztowała więcej niż cały "Projekt Cheops". :)

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
armar napisał/a:

Ludzie, żyjemy w 21 wieku! Myślałem, że zabobony i gusła umarły w piecu razem z Rozalką z noweli "Antek" Bolesława Prusa, ale jak widzę edukacja ma spore problemy z dotarciem do wszystkich terenów naszego pięknego kraju... ;-)

To źle myślałeś, świat nie jest taki prosty jak ci się wydaje.

Asahi
[Usunięty]
armar napisał/a:
balonika obleczonego w skórę
juz nawet nie w skore, tworzywo... ;-)

armar napisał/a:
Leppera na 24 miesiące za wysypywanie już wyrośniętego zboża...
i nasienia :lol:

Skocz do: