77pawel  Dołączył: 08 Lip 2008
  [obiektyw] problem z sigma
witam wszystkich serdecznie. obserwuje ( no i czytuje ;) ) Was od okolo 2 miesiecy jako posiadacz K10D + sigma 17-70 . Do napisania tutaj sklonil mnie problem z obiektywem AF SIGMA UC 70-210 F4-5,6. Mianowicie, tenze obiektyw nie chce ostrzyc !!! pierscien pracuje, jednak nie ostrzy. jestem amatorem i caly czas sie ucze. prosze o porade - czy ja cos nie tak robie, czy moze problem tkwi w obiektywie? dziekuje i pozdrawiam.

tapirek  Dołączył: 14 Wrz 2006
Przeczyść styki, spróbuj wyostrzyć na jakiś bardzo kontrastowy i dobrze oświetlony motyw (np. narysuj sobie czarnym markerem kratownicę na białej kartce i oprzyj to o ścianę). Jak nie wyostrzy (ten drugi obiektyw 17-70 jak rozumiem ostrzy prawidłowo) to prawdopodobnie obiektyw jest walnięty. Zanim oddasz do serwisu nie zaszkodzi mimo wszystko sprawdzić z innym body.

Zakładam że próbowałeś ostrzyć powyżej minimalnej odległości ostrzenia dla danej ogniskowej?

77pawel  Dołączył: 08 Lip 2008
tak, oczywiscie - 17-70 jak najbardziej ok. po instrukcji jak wyzej,........... niestety - pudlo :cry: pozostaje sprawdzenie z innym body. ale dziekuje za wskazowki i pozdrawiam

Skocz do: