opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
jeżeli chcesz różnice między samem a pentaxem, to oba posiadają te same typy plików RAW (oprócz nagłówków ;), więc w tym względzie nie różnią się niczym

Jacek S  Dołączył: 28 Kwi 2008
Żaba napisał/a:
Chyba optyczni o tym pisali, że jpg z samsunga są inne/lepsiejsze niż z k10d, ale nie jestem pewien.

Też mi przykład :mrgreen:

PS. Kupiłbyś telewizor dlatego, że ktoś w internecie napisał że ma lepsze kolory niż inny?

ThomFoto  Dołączył: 07 Lis 2006
Markus napisał/a:
Obecnie nie stać mnie na nową puszkę ale jak tylko miałbym wybór to na pewno wybrałbym znowu "skundlone" ale tańsze body (GX-20).

w przypadku zakupy body należy oprócz ceny zakupu brac pod uwagę spadek wartości i możliwość pożniejszej odsprzedaży używki. czasy takie że mało kto trzyma puche dłużej jak dwa lata tym bardziej że wkrótce i tak wiekszość posadaczy k20/gx20 bedzie sie przesiadać na FF.
W/g mnie łatwość i cena odsprzedaży przemawia jednak za kupnem Pentaxa niż kundelka S.

Ta wiec oszczedność przy zakupie S względem P moze być bardzo pozorna.

jasne że nie ;)

zresztą ciężko bym się zastanawiał czy kupić i co kupić :-D

bo jak się nie ma ambicji na telewizję hd - to chyba nie ma sensu kupować nowych telewizorów - 18letni tv otake po podłączeniu do dvd i cyfrowej satelity dostał 2 szansę od życia, i jakość obrazu jak i kolorki ma lepsze od 2 letniego daewoo ;-)

ale to OT, więc wracamy do sama

hmm, telewizora SAMSUNG bym nie kupił :mrgreen:

a co do postu ThomFoto:
ja sensu kupowania sama nie widzę, gdyż nie widziałem jeszcze w sklepie sama tańszego od pentaxa, ale może ja do złych sklepów chodzę ;-) , a przez internet to bym miał opór kupować aparat - wolałem mieć małe macanko ze sprzętem, zanim wywaliłem na niego grubą, jakby nie było, kabonę ;)

sahell napisał/a:
DNG ma większy rozmiar, ale podobno ma z tego powodu większe możliwości obróbki.

DNG daje Ci tyle, że możesz używać softu który, nie osługuje nowych PEF. Na przykład masz kupionego Photoshopa CS2 a w nim plugin Camera Raw 3,7 który nie obsługuje nowszych aparatów. Camera Raw już w tej wersji Photoshopa nie zaktualizujesz na wyższy a niekoniecznie chcesz robić aktualizację do nowszego PS. (zakładam, że nie aktualzujesz swoich programów przez EMULE ;-) ) Kupujesz nową puszkę (nawet za pięć lat) to DNG z niej wczytasz do starego programu. Ponadto sporo darmowego softu obsługuje DNG. Tu jednak się nie wypowiem. Jestem zwolennikiem zainwestowania 1000 pln w Lightrooma.
PS. Jako takich możliwości jeśli już wczytasz zdjęcie do programu to DNG Ci nie oferuje większych.

[ Dodano: 2008-07-10, 10:02 ]
ThomFoto napisał/a:
tym bardziej że wkrótce i tak wiekszość posadaczy k20/gx20 bedzie sie przesiadać na FF.

Podziwiam. Ja też chciałbym być jasnowidzem ;-)

Jacek S napisał/a:
ThomFoto napisał/a:
tym bardziej że wkrótce i tak wiekszość posadaczy k20/gx20 bedzie sie przesiadać na FF.

Podziwiam. Ja też chciałbym być jasnowidzem

no to ja np nie będę się przesiadał, bo mam k10 ;) co jasno dowodzi faktu że nie podążam za trendami (stary model) i nie będę kupował FF jak wyjdzie - i z tym się zgodzę :)

może kiedyś kupię puszkę FF Pentaxa, ale tylko wtedy, jak nowa będzie kosztować tyle, ile dałem za k10 w styczniu :)

opiszon napisał/a:
no to ja np nie będę się przesiadał, bo mam k10 ;)

skoro
ThomFoto napisał/a:
i tak wiekszość posadaczy k20/gx20 bedzie sie przesiadać na FF.

a On wie lepiej, to znaczy że nie masz racji ;-)

griffin  Dołączył: 19 Cze 2008
ThomFoto napisał/a:

czasy takie że mało kto trzyma puche dłużej jak dwa lata tym bardziej że wkrótce i tak wiekszość posadaczy k20/gx20 bedzie sie przesiadać na FF.

..to ja bede wyjatkiem (chyba ze wygram w totka)
:lol:

Samsung i Pentax roznia sie tylko softem i ksztaltem przyciskow.

Nie widze sensu tej rozmowy skoro roznice w zdjeciach bede pewnie w granicach bledu stat. (jesli wogole).

Jesli ktos woli super mega wypas logo Pentax to wezmie K20D... (np. ja :evilsmile: )
..a jesli woli sie nie afiszowac i uzywac kojarzacego sie z malpkami, komorkami i lodowkami Samsunga to wezmie GX20.

Cytat
(jesli wogule).

w ogóle ?

griffin  Dołączył: 19 Cze 2008
Jacek S napisał/a:
Cytat
(jesli wogule).

w ogóle ?

thx.. a PL znaczkow to i tak nie mam :-/

oo, np logo Samsunga mógłbym mieć na telefonie komórkowym ;)

ale na aparacie fotograficznym? nie, raczej nie :)

opiszon napisał/a:
oo, np logo Samsunga mógłbym mieć na telefonie komórkowym ;)

Zapominasz, że dla pokolenia MP3 firma Samsung ma większe tradycje niż Pentax.
Ja osobiście lubię pentaxa za optykę i z sentymentu dziecięcego.
Jednak jeśli pentax przestanie firmować swoim logiem lustrzanki, a samsungowe będą dobre to nie będzie mi przeszkadzało posiadać sprzęt z napisem samsung. ;-)

Jacek S napisał/a:
Jednak jeśli pentax przestanie firmować swoim logiem lustrzanki, a samsungowe będą dobre

oj, nie wierzę w coś takiego raczej :)

prędzej w to, że zamiast napisu Pentax, będzie napis Pentax/Hoya (Pentax by Hoya), a po kilku latach Hoya ;)

ale to też byłby strzał w stopę, bo jednak z taką tradycją zrywać się nie powinno (oby)

wyrwiflak  Dołączył: 24 Mar 2007
Markus napisał/a:

Nieco lepsze zdjęcia i opis :

http://www.samsung-foto.pl/?q=node/465

patrzcie na wyjaśnienie różnicy w powiększeniu wizjera, co za bzdura...

ThomFoto  Dołączył: 07 Lis 2006
opiszon napisał/a:
no to ja np nie będę się przesiadał, bo mam k10 ;) co jasno dowodzi faktu że nie podążam za trendami (stary model) i nie będę kupował FF jak wyjdzie - :)

podobnego argumentu użwali userzy Nikon d200/d300. teraz giełda nikonowska z każdym dniem puchnie od tych aparatów.
taka jest kolej rzeczy.

ee tam, znam się dobrze, wiem co mówię ;)

k10d musi u mnie wytrzymać 3 lata conajmniej, jeżeli po tym czasie będzie FF pentaxa w zadowalającej mnie cenie, którą podałem powyżej, to sprawa będzie prosta

w innym przypadku, dalej będę spokojnie inwestował w szkła i akcesoria :)

ThomFoto napisał/a:
podobnego argumentu użwali userzy Nikon d200/d300. teraz giełda nikonowska z każdym dniem puchnie od tych aparatów.

Potwierdzam. Widziałem kolejki do sklepów. Tysiące ludzi. Wszyscy wychodzili trzymając pod pachami 4-5 nikonów D3 ;-)

a niedługo będą ganiać ze skrzynkami po d700, żeby mieć te 10 sztuk zapasowych body :-)

bogate społeczeństwo w końcu mamy, to się na FF rzuca jak na ciepłe bułeczki ;-)

MORKO  Dołączył: 25 Mar 2007
ThomFoto napisał/a:
teraz giełda nikonowska z każdym dniem puchnie od tych aparatów
taa, opuchlizna głodowa znaczy się...

opiszon napisał/a:
a niedługo będą ganiać ze skrzynkami po d700, żeby mieć te 10 sztuk zapasowych body

Sam widziałem gościa, co pakował nikkory 24-70 mm f/2.8G ED do słoików i wynosił do piwnicy, żeby mu przez zimę nie zabrakło
Pytam się go "Co pan robi?"
A on na to "Niosę do piwnicy bo mają dobre światlo." :evilsmile:

Skocz do: