FraZa  Dołączył: 25 Kwi 2006
właśnie, skoro już o szerokich kątach mowa - nie miałem nigdy do czynienia z takim kątem, jak np z sigmy 10-20. Czy zdjęcia nie są zbyt "beczkowate"? Z doświadczeń z kita, zwłaszcza jak robię budynki to w rejonie 18-20 zdjęcia są zbytnio powyginane. Czy lepszy obiektyw szerokokątny daje lepsze efekty?
plwk: dlaczego wybrałeś 12-24 a nie 10-20?

pczarnul  Dołączył: 15 Lut 2007
DeTe, masz już dwa dobre obiektywy (20/1.8 i 50/1.4). Jeśli chcesz zaintestować w dobre tele zadaj sobie pytanie do czego Ci tele potrzebne. S 100-300/4 jest świetnym szkłem, współpracuje b. dobrze z TC 1.4 i daje nawet akceptowalne zdjęcia z TC 2. To już krok w długie ogniskowe.

Z dwóch zestawów wybrałbym 2 - wszystkie 3 obiektywy b. dobre. W zestawie 1 100-300/4-5.6 nie podoba mi się.

Osobiście wybrałbym np. S10-20 + S 100-300/4 + ew. TC.

Paweł

siwyyy77  Dołączył: 23 Lip 2007
FraZa napisał/a:
Czy lepszy obiektyw szerokokątny daje lepsze efekty?

Tak bo przy 12mm w sigmie 10-20 dystorsji już praktycznie nie ma, a i nawet na 10mm nie jest jakoś strasznie wielka... jak na taki szeroki kąt.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
FraZa, 12-24 jest trochę ostrzejszy i ma lepiej skorygowaną dystorsję oraz mniejszą winietę. Oprócz tego zapewnia mi ciągłość ogniskowych. Problem przy wyborze miałem raczej nie 10-20 czy 12-24 ale Pentax czy Sigma.

DeTe  Dołączył: 14 Maj 2008
plwk napisał/a:

Zamówiłem DA 12-24/4 i Sigmę 24-60/2.8

a gdzie zamawiałeś Pentaxa i jaka cena?
bo z tego co widzę na skąpcu czy ceneo to jeśli cena dobra to okres oczekiwania 7-14 dni
a od ręki są te po 2800 lub więcej zł :-(
w fotozakupy.pl powiedzieli mi że co najmniej 2 tyg trzeba czekać :-/
i dlatego już zacząłem się zastanawiać nad sigmą 10-20

[ Dodano: 2008-07-09, 23:07 ]
vertiico napisał/a:

co do 10-20, 12-24 , zobacz najpierw czy takie ogn. Ci leza, mi nie, stad wzialem Tamrona.

nie miałem bezpośredniej przyjemności z takim zakresem ale po samplach widzę, że często by mi to odpowiadało i z pewnością jeśli będę miał takie ogniskowe to będę z nich korzystał

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
DeTe napisał/a:
a gdzie zamawiałeś Pentaxa

Jeżeli 20 rat to chyba tylko EURO AGD daje takie możliwości zakupu.
http://www.euro.com.pl/

hmm.... daliście do myślenia
Mam 35-tkę, 50-tkę przydałoby się coś szerszego do kompletu, raczej dobry zoom
plwk - koniecznie podziel się wrażeniami jak przyjdzie!
właśnie - ile kosztuje?

pczarnul napisał/a:
DeTe, masz już dwa dobre obiektywy (20/1.8 i 50/1.4)

i właśnie tylko tymi dwoma teraz focę jednak czasem nie można podejść krok do przodu lub się cofnąć i dlatego pomyślałem o czymś w miarę uniwersalnym - zakres 24-70 bardzo mi odpowiada więc decyzja co do Sigmy już zapadła :-)
szeroki kąt? jak już napisałem - nie próbowałem ale baaardzo chętnie spróbuję ;-)
zastanawiam się jedynie czy DA 12-24 czy S 10-20 ale wobec trudności z zakupem Pentaxa wybiorę pewnie Sigmę
zostaje tele i tu jest największy dylemat :-/ bo bardzo kuszą mnie te dwie Sigmy ale mam obawy czy to nie będzie pewne przeinwestowanie, czy wykorzystam ich możliwości :-|

vertiico  Dołączył: 08 Maj 2007
DeTe napisał/a:
nie miałem bezpośredniej przyjemności z takim zakresem ale po samplach widzę, że często by mi to odpowiadało i z pewnością jeśli będę miał takie ogniskowe to będę z nich korzystał

tak samo myślałem, ale czy aby na pewno jestes w stanie odrożnić każdy kadr 10, 12, 17, 28 czy 31?

ogólnie z szerokich to polecam 12-24 niz ta sigme.

FraZa napisał/a:
właśnie - ile kosztuje?

2495 w EURO AGD

[ Dodano: 2008-07-10, 07:52 ]
DeTe napisał/a:
jeśli cena dobra to okres oczekiwania 7-14 dni
a od ręki są te po 2800 lub więcej

Zależy mi aby dotarł do września

ups, niezła kasa, to chyba na razie się wstrzymam i na opcję zza wielkiej wody poczekam
sigma jednak sporo tańsza

FraZa napisał/a:
sigma jednak sporo tańsza

Zależy która, 12-24 kosztuje w okolicach 2900

plwk napisał/a:
2495 w EURO AGD

tam też niestety "na zamówienie" :-(
no jeszcze poszukam żeby gdzieś dostać od ręki a jak nie to też zamówię

W fotozakupach napisali, że do 7-miu dni i za 2299

[ Dodano: 2008-07-10, 12:04 ]
DeTe napisał/a:
plwk napisał/a:
2495 w EURO AGD

tam też niestety "na zamówienie"

Wczoraj jak zamawiałem to przy DA 12-24 był termin dostawy, teraz jest na zamówienie. Chyba załapałem się na ostatni egzemplarz DA, ale Sigma 24-60 była na zamówienie.

plwk napisał/a:
W fotozakupach napisali, że do 7-miu dni i za 2299

dzwoniłem, powiedzieli, że 14 dni :-/
miałem zamiar wszystko u nich kupić bo ceny dobre ale niestety nic nie mają na stanie :-(

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
DeTe napisał/a:
miałem zamiar wszystko u nich kupić bo ceny dobre ale niestety nic nie mają na stanie

nie wytrzymam, muszę to napisać...
?!?!? wydajesz 6k, sam mówisz, że to wydatek raz na 10 lat, i wolisz kupić inny obiektyw niż ten najwłaściwszy, lub drożej, bo musisz poczekać 2 tygodnie??

Asahi
[Usunięty]
Meggido napisał/a:
Właśnie miałem napisać o Sigmie 10-20. Wczoraj odebrałem i już jestem zadowolony.
wrzucilbys troche sampli, bo tez zamowilem a jeszcze troche musze poczekac, wiec chociaz okiem "pomacam" :-)

Meggido  Dołączył: 05 Mar 2007
Póki co, fociłem co popadnie i nie mam nic godnego publicznej prezentacji.

Asahi
[Usunięty]
Meggido, eeee tam, nie chce dziel sztuki, jakies zwykle foty, testy... wiem jak to jest jak czlowiek przypnie nowe szklo ;-) tez sie czasem ciesze, ze karta SD to nie klisza i nie peknie :-D

Meggido  Dołączył: 05 Mar 2007
Jak tylko fotosik ruszy, to wrzucę sample.

Skocz do: