muciasek  Dołączył: 29 Cze 2008
[obiektyw] Czy nie będzie kłopotu z Industar 55mm/3.5 ?
Witam !

W linku http://foto.pszoniak.net/...iektywach_2.htm napisano o obiektywie Industar 55mm/3.5, że za pomocą pierścieni pośrednich bardzo szybko można uzyskać makro 1:1, 2:1 i większe.
Czy jednak cofnięta soczewka pozwoli na poprawne ostrzenie jeśli bez pierścieni obiektyw ostrzy od 30cm ?

Zdecydowałem się na wybór sposobu makro: obiektyw plus pierścienie i tutaj drugie pytanie:

Jaki obiektyw z poniższych wybrać:

- Industar 55mm/3.5 (nie wiem czy z MC czy bez ma jakieś znaczenie w makro)
- MC Wołna 2.8/50
- SMC Takumar 1.4/50 (smc pentax-m 50/1.7)

pozdrawiam
muciasek

Kosior  Dołączył: 26 Cze 2008
pierścienie nie mają nic do ostrzenia w przypadku makro. Nie pozwolą Ci ostrzyc na nieskończonośc, ale Twoje tematy pewnie będą ciut bliżej.

Jako, że nie miałem styczności z żadnym z wymienionych przez Ciebie słoików, to wybrałbym smc-m 50/1.7. To dobre szkło biorąc pod uwagę opinie tutejszych użyszkodników. Takumar może miec problem z pracą pod światło.. To ich częsta przypadłośc...

michal5150  Dołączył: 17 Sie 2007
Pewnie chodzi o to, że przednia soczewka jest głęboko osadzona w obiektywie, i kolega obawia się że przy założeniu pierścieni pośrednich dotknie obiektywem fotografowany obiekt :-) Zestaw składa się z kilku pierścieni, więc jak odległość od fotografowanego obiektu będzie krytyczna, to można jeden odkręcić. Do makro nie potrzebujesz jasnego obiektywu bo i tak musisz go przymknąć dosyć znacznie żeby uzyskać odpowiedną GO. Na allegro widziałem kilka pentaxów smc macro 50/4.

forestowy
[Usunięty]
Wołna ciut lepsza od industara, ale jak masz możliwość bierz coś na nasz bagnet

Skocz do: