Alojzy N.  Dołączył: 30 Kwi 2008
Cóż to za mocowanie? (telezoom Tamrona)
Kupiłem "na pałę" obiektyw na Allegro ("a co tam, nic o nim nie wiem, może będzie niespodzianka!")... no i niespodzianka jest. Tamron ZOOM 85-210/4.5, bo o nim mowa, nijak mi w bagnecie (k100d) siedzieć nie chce. To znaczy, w ogóle nie ma mowy o zamocowaniu. Sprzedawca na aukcji napisał: "Mocowanie bagnetowe typu Pentax-K/ KA".

Czy sprzedawca się mylił (a ja otrzymam zwrot kasy), czy to może - ten tego - adaptall (co by wyszło na jedno - nie napisał prawdy), czy co u licha? Proszę o ekspertyzę. ;)

Mam nadzieję, że do oceny wystarczy:

Obiektyw wygląda w ogóle dość oryginalnie :D

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
Adaptall, chyba raczej na pewno.

klimecki_  Dołączył: 12 Cze 2007
Alojzy N. napisał/a:
Mam nadzieję, że do oceny wystarczy:

musisz dokupic dupke systemowa tzn k albo ka, wtedy mozesz sie tym cieszyc z puszka pentaxa, bez tego masz fajny przycisk do papieru;]
pozdrawiam
kp

PiotrR  Dołączył: 03 Maj 2006
Tylko, że jak sprzedawca napisał "mocowanie pentax", to tę dupkę powinien dostarczyć.

Tak też mu napisałem. Trzymajcie kciuki. ;)

Macie może doświadczenie z tym allegrohandlarzem? Seb_77, ponad 1000 pkt.

babilonczyk  Dołączył: 03 Lip 2008
Niestety, często tak jest, że sprzedawca po prostu się nie zna. Ktoś mu powiedział, komuś się wydawało że to do Pentaxa no i poszło w świat.

perl  Dołączył: 24 Wrz 2006
Alojzy N., moze byc ciezko dochodzic sie "Twoich praw", znaczy adaptala na bagnet K.
Tu masz powody:
http://pentax.org.pl/viewtopic.php?p=237114

http://pentax.org.pl/viewtopic.php?p=194688#194688
magdku napisał/a:
Odradzam natomiast kupowanie u seb_77 na allegro. Ma w nosie klienta, aparat ktory od niego kupilam (Me Super) nie byl sprawny w 100% (pytalam o porade na forum, problem dotyczyl stykow w pokretle tryby pracy) tak jak to opisywal na aukcji, poza tym gdy mu napisalam ze udalo mi sie go naprawic we wlasnym zakresie i zaproponowalam koment neutralny (przedmiot niezgodny z opisem na aukcji), on mi napisal ze jesli wystawie mu neutrala on mi wystawi negatywa. Zglosilam oczywiscie do Allegro probe wymuszenia wystawienia pozytywnego komentarza. Skonczylo sie na negatywach z obu stron.

A to najbardziej tu pasuje:
http://pentax.org.pl/viewtopic.php?p=192536#192536
olaf napisał/a:
Ale chcialem tu w innej sprawie, na allegro, niejaki "seb_77" uparcie sugeruje w opisach, ze sprzedawane przez niego obiektywy to wersje KA - co oczywiscie nie jest prawda. Takze przestrzegam.

Perl, niestety masz rację - mamy do czynienia ze strasznym cwaniakiem, niebardzo na dodatek kulturalnym. Na moją wiadomość napisaną w uprzejmym tonie odpowiedział tak (czyt. głosem Watto): "swietnie sie sklada, bo taki sam odpowiednio opisany, czyli be adaptera sprzedal sie niedawno za 280. adaptery p-ka schodzo za 200pln, a pentax-k za ponad 100, wiec prosze go nie uzywac i odeslac, zwracam kase i wystawiam ponownie z odpowiednim opisem."

No i dobrze, odsyłam. Ale gdzie, ku**a, "przepraszam"?

[ Dodano: 2008-09-01, 13:02 ]
Przepraszam za odgrzewanie kotleta, ale uznałem, że warto dopisać zakończenie historii - na wypadek jakby ktoś kiedyś szukał na forum info o tym handlarzu.

Facet niebardzo uprzejmy. Dopiąłem swego przez coraz bardziej natarczywe telefony i cierpliwość, ale jego tzw. "nieogranięcie" i lekceważenie dla kontrahenta to nie są cechy pożądane. Kasę odzyskałem (również za 2x przesyłka); powstrzymałem się więc od komentarza na allegro.
Na koniec przeprosił co prawda za cały ambaras, nieprzyjemne wrażenie jednak pozostaje.

Temat do zamknięcia.

Skocz do: