opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
rafalf napisał/a:
opiszon napisał/a:
mój kapelusz

Ooo witam kolegę ze skodovki.... wygląda że nie dość że oboje pstrykamy aparatami na banget K, to jeszcze oboje jeździmy felkami :)

rafalf, także witam :)

studentmibm, jasne, masz rację, i dodatkowo wolę wspomóc finansowo swoim zakupem pentaxa, a nie samsunga ;)

ThomFoto  Dołączył: 07 Lis 2006
opiszon napisał/a:
i dodatkowo wolę wspomóc finansowo swoim zakupem pentaxa, a nie samsunga ;)

to ma sens.

gebi  Dołączył: 05 Maj 2006
ThomFoto napisał/a:
opiszon napisał/a:
i dodatkowo wolę wspomóc finansowo swoim zakupem pentaxa, a nie samsunga ;)

to ma sens.

Teraz to ma sens, ale jak ja kupowałem swojego GX-1S za 2400zł a *ist DS kosztował ponad 3000zł (a to już było zdecydowanie za dużo jak na mój budżet) i był trudno dostępny w Polsce, to raczej ciężko było myśleć o wspieraniu Pentaksa, chociaż wolałbym mieć jego logo na aparacie :-)
Teraz gdy Samsung dodatkowo jest droższy, zdecydowanie wybór jest prostszy :-)

janek_wu  Dołączył: 26 Maj 2008
Każdy ma swoje indywidualne kryteria. Jeden wybierze S a ktoś inny P i obaj są przekonani o słuszności wyboru. I żadnego sensu nie ma wzajemne przekonywanie się kto ma rację. Podobnie jest z FF. Jesli ktoś uważa, że pełna klatka da mu lepszą jakość zdjęć, lepsze samopoczucie, większy prestiż (dla weselnych fotografów - bezcenne ;-) ) to kupi FF. Ale nie spodziewałbym się masowego wycofania użytkowników z APS-C. Sam korpus nie sprawi, że zdjęcia będą lepszej jakości, paradoksalnie może być odwrotnie. Niektóre obiektywy już nie wyrabiają ze zwiększoną rozdzielczością APS-C, zwłaszcza w narożnikach a co się stanie po podpięciu ich do 24 Mpx FF? :evilsmile: Dlatego niezbędna będzie inwestycja w szkła grubo przekraczająca wartość body a na to sobie pozwolą nieliczni użytkownicy APS-C.

Jacek S  Dołączył: 28 Kwi 2008
janek_wu napisał/a:
większy prestiż (dla weselnych fotografów - bezcenne )

Ale tylko jak założy witrynę internetową i napisze że robi "pełną klatką", bo dzieciaki biorące ślub i tak nie wiedzą o co chodzi. Duża większość z młodych par nawet nie pyta czy fotograf robi na cyfrze czy na filmie. Jak w rodzinie jest wujek, który na truskawkach zarobił i kupił jakiś lepszy aparat to zrobi im parę tysięcy sztuk kaszanki za darmo i się będą cieszyć. Cała reszta ogląda zdjęcia u znajomych i jak im się jakieś podobały to idą do tego fotografa. W rzyci mają to jaką klatką i jakim aparatem on robi zdjęcia.

kale  Dołączył: 02 Lip 2008

griffin  Dołączył: 19 Cze 2008
kale napisał/a:
http://pl.youtube.com/watch?v=vLSJhUwiMDQ

Widac jakie sieroty z tych recenzentow skoro jeden z komentarzy stwierdza jak szybko w 2 ruchach zmienic ISO a oni twierdza ze trzeba 8 przyciskow ponaciskac.. Sam ten fakt tez zauwazylem i uwazam ze jedyne dwie rzeczy ktorych mi brakuje w obsludze to szybki dostep do WB i zdjec seryjnych.

[ Dodano: 2008-07-12, 09:30 ]
Zastanawia mnie , skoro K20D i GX20 sa siostrzanymi aparatami , to czy bylo by mozliwe uzycia softu z pentaxa na samsunga i vice versa.
Potrzebujemy ochotnika... :D

griffin napisał/a:
Zastanawia mnie , skoro K20D i GX20 sa siostrzanymi aparatami , to czy bylo by mozliwe uzycia softu z pentaxa na samsunga i vice versa.

nie

bo nie

griffin  Dołączył: 19 Cze 2008
Jacek S napisał/a:
griffin napisał/a:

nie

bo nie

yhmm...

a juz myslalem ze zrobie sobie samsung mod na pentaxie :evilsmile:

siwyyy77  Dołączył: 24 Lip 2007
Jacek S napisał/a:

nie

bo nie

A sprawdzałeś, czytałeś, że ktoś sprawdzał... czy tylko piszesz by pisać ;-)
Bo np. soft z K10D ktoś z powodzeniem wgrał do GX10 ;-) było nawet o tym na forum.

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
siwyyy77 napisał/a:
soft z K10D ktoś z powodzeniem wgrał do GX10 ;-) było nawet o tym na forum.
Że jak ? W którym wątku ? Może mylisz z softem do wejścia w menu serwisowe w firmware 1.30.

siwyyy77  Dołączył: 24 Lip 2007
argawen, Nie chodziło o firmware, jedne z wczesnych 1.00 ew. 1.10... wiem, że czytałem o takowym przypadku i wydaje się że tu na forum.

Edit. a może to było w sumie teoretyzowanie :roll: o tu;
http://pentax.org.pl/view...ighlight=#34452

Teraz już nie dam nic sobie uciąć :evilsmile: ale wydaje mi się że ktoś wgrał i się dało, ale to czytałem jakiś ponad rok temu więc mogę się mylić :-(

rafalf  Dołączył: 09 Cze 2007
Co do firmware... Szczerze? wątpię żeby dało się wgrać FW od Pentazxa do Samsunga czy na odwrót. Nie wiem czy wiecie, ale to co producenci udostępniają na swoich stronach to tzw 'user firmware'. W aparatach jest jeszcze firmware niższego poziomu i podejrzewam że jest ono inne w Samsungach i inne w Pentaxach. W każdym razie nie będę ryzykował takiej podmiany :)

specmisiek  Dołączył: 19 Mar 2008
janek_wu napisał/a:
Każdy ma swoje indywidualne kryteria. Jeden wybierze S a ktoś inny P i obaj są przekonani o słuszności wyboru. I żadnego sensu nie ma wzajemne przekonywanie się kto ma rację. Podobnie jest z FF. Jesli ktoś uważa, że pełna klatka da mu lepszą jakość zdjęć, lepsze samopoczucie, większy prestiż (dla weselnych fotografów - bezcenne ;-) ) to kupi FF. Ale nie spodziewałbym się masowego wycofania użytkowników z APS-C. Sam korpus nie sprawi, że zdjęcia będą lepszej jakości, paradoksalnie może być odwrotnie. Niektóre obiektywy już nie wyrabiają ze zwiększoną rozdzielczością APS-C, zwłaszcza w narożnikach a co się stanie po podpięciu ich do 24 Mpx FF? :evilsmile: Dlatego niezbędna będzie inwestycja w szkła grubo przekraczająca wartość body a na to sobie pozwolą nieliczni użytkownicy APS-C.

Bardzo rozsądne słowa... Osobiście znam fotografa który jest dla mnie autorytetem (chociaż fotografowanie nie jest dla niego głównym źródłem utrzymania) i który mówi mniej więcej to samo... Pozdrawiam

siwyyy77 napisał/a:
więc mogę się mylić

no :-)

Skocz do: