milo  Dołączył: 01 Sie 2006
plwk, kupiles 12-24? ;)

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
Asahi napisał/a:
slyszalem o zakresie tonalnym, ale zakresie tonalnym SYTUACJII?

ja to zrozumialem jako zakres tonalny SCENY.

matth  Dołączył: 21 Kwi 2008
Bez sensu tak się czepiać słówek.. Tym bardziej jak każdy wie o co chodzi :roll:

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
milo napisał/a:
plwk, kupiles 12-24?

Zamówiłem i czekam ;-)

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
I Sigmę 24-60/2.8. milo, to ja nie śledzę za bardzo forum (internet z komórki tylko), a wiem. Ty powinieneś wiedzieć tym bardziej takie rzeczy... :-P

milo  Dołączył: 01 Sie 2006
dsk, hehe, na forum jestem czesto, ale czytam tylko maly ulamek postow.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Głównie Giełdę :evilsmile:

lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
plwk napisał/a:
28 była u mnie najczęściej używana tak, że nie formułował bym twierdzeń, że ta ogniskowa przydatna a inna niepotrzebna. Każdy musi dojść sam do tego z czego najchętniej korzysta.

A gdzie ja napisałem, że powinien sprzedać, albo że to nieprzydatna ogniskowa? Są w ogóle nieprzydatne ogniskowe? Napisałem co ja bym zrobił, gdybym znalazł się w jego sytuacji. Na tak postawiony problem, jak w pierwszym poście, inaczej chyba się nie da.

Krasio1  Dołączył: 06 Lip 2008
thx za wasze opinie na ten temat.Dały mi do myślenia i póki co wstrzymam sie z roszadą...

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
Cytat
-pentax me super
-smc pentax-a 50mm f/1,4
-smc pentax-a 70mm-210mm f/4
-smc pentax-m 85 f/2
-smc pentax-m 28 f/2,8

A co tu zmieniać? MESa zostawić obowiązkowo. Pozbywać się SMCP-A 70-210/4 nie ma najmniejszego sensu (chyba lepszego zooma do cyfry i nie cyfry będzie trudno znaleźć), a SMCP-M 85/2 wyprzedawać to grzech. No, chyba że masz zamiar zainwestować w SMCP-FA 77/1,8 Lim ;-)
Ewentualnie to bym się zastanowił nad zmianą SMCP-A 50/1,4 na F/FA. Choć do cyfry to to bym jednak wolał te M 28/2,8 zamienić na F/FA.

Skocz do: