alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
Cytat
To to, co podawałeś w swoim tutorialu do ściągnięcia?

tak.

Maciej  Dołączył: 18 Cze 2007
Cytat
tak.
To dobrze. Bo tego używam.

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
alkos napisał/a:
jarek, widze ze ciąłeś te levelsy tak, zeby sie podobalo
Nie przytnę - płasko, przytnę - też się przyczepisz...

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
Jarek Dabrowski napisał/a:
Nie przytnę - płasko, przytnę - też się przyczepisz...

;-) Nie, chodzilo mi ze z Dzerrym porownywalismy tylko metody... co po "custom przycięciu" nie ma sensu...to jeszczen nie pleśń czelendż, no ;-)

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
Bo jeśli tak, to zrób to właśnie w Lightroomie. Zaimportuj tify, przy okazji aplikując im preset z odbitą krzywą [*1], a później wyeksportuj je. Stare wywal, nowe zaimportuj.

Trochę roboty, ale głównie to komp będzie się pocił.
Dalej szukam grala i jak na razie nic. Ten pomysl jak na razie wydaje mi sie najlepszy, z jednym ale - w eksporcie, lightroom zapisuje tiffy jako 16-bit, ale RGB, przez co pliki maja po 60 mega, zamiast 20 :-( Czy mozna jakos kontrolowac export w lightroomie?

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
dzerry napisał/a:
przez co pliki maja po 60 mega, zamiast 20

Z kompresja ZIP?

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
dan napisał/a:
Z kompresja ZIP?
Ale ze mnie idiota - faktycznie tego nie sprobowalem. Dzieki!

[ Dodano: 2008-07-14, 09:56 ]
Aha i jeszcze jedno - irfanview robi co trzeba, ale zapisuje tylko w 8 bitach.

Tok'Ra  Dołączył: 11 Lip 2006
Mam taki problem. Znajoma przyniosła płytę DVD z nagranymi zdjęciami i prośbą o pomoc, że nie może odczytać tych zdjęć u siebie. Faktycznie - jej komputer tego nie uciągnie, a i mój się dławi. Na płycie są bowiem zdjęcia które ktoś wypalił w formacie tiff, ale ....tu uwaga... profil barwny określony jest jako CMYK/8#, i każde waży ponad 50MB.

PS to czyta i mogę zmienić profil na RGB i zapisać wtedy do jpg'a - Lightroom natomiast protestuje i mówi że nie obsługuje tego profilu kolorów - w instrukcji jest do niego napisane "Lightroom does not support CMYK images." = czyli ma prawo nie lubić CMYK'a.

Jak szybko cały katalog z tifami w CMYK przetworzyć wsadowo na poprawnie kolorystycznie jpg-i czy nawet tiff-y, które nie zabiją słabej wydajności komputera właścicielki? Czy jest może już jakiś patent na CMYK images do Lightrooma?

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
ImageMagick nie potrafi?

Tok'Ra  Dołączył: 11 Lip 2006
ImageMagick nie potrafi?

Właśnie miałem nadzieję, że IM via LR/Mogrify odpalony po Lightroomie zrobi mi masową przeróbkę - ale Lightroom nie chciał widzieć plików w CMYK. Z pomocą przyszło narzędzie banalne, które miało wszystko jedno czy to CMYK czy nie CMYK - po prostu zrobiło co trzeba ;-)
Ze stronki www.fastone.org jest przeglądarka freeware z automatycznym konwerterem i zmianą wielkości i kompresji zdjęcia - http://www.faststonesoft....rSetup_ML32.exe

CMYK dla niej okazał się niestraszny - a automatyczna konwersja do jpg poszła błyskawicznie.

Skocz do: