Washi  Dołączył: 22 Cze 2008
3 Pentacony - dylemat
Witam,

wykopalem na struchu nastepujace obiektywy z Practic'i L:

1. Pentacon auto 1.8/50
2. Pentacon auto 2.8/29
3. Pentacon auto 2.8/135

nie mialem ich okazji jeszcze sprawdzic gdyz czekam na adapter (moj aparat to K200D).
Soczewki wydaja sie byc nie porysowane, jedynie na jednym znich na brzegach jest jakby "plesn". A poza tym od wewnatrz na szklach znajduja sie czarne punkty.

I tu pojawia sie pytanie, czy warto szukac serwisu i je czyscic, ile taka usluga moze kosztowac??

gompky  Dołączył: 22 Kwi 2006
za czyszczenie manualnej stałki u nasz na wsi 50-60 (oczywiście nie mowa o ekstremalnych ogniskowych).
1.8/50 miał dobre opinie, do manualnych 50tek Pentaxa trochę mu brakuje, ale skoro już go masz, to pewnie warto przynajmnie potestowac. 2.8/135 był "w swojej klasie" ogniskowej, rocznika i mocowania porównywany najczęściej z Sonnarem 3.5/135 i po części stąd, a po części zasłużenie miał opinie szkła bardzo przeciętnego - zbyt miękko i nieostro pracującego. 2.8/29 - nie kojarzę żadnych opinii.
wszystkie, z racji mizernych powłok, powinny miec mniejsze lub większe problemy pod światło.

MatthewK  Dołączył: 03 Kwi 2008
Mam 2.8/29, również wykorzystywany z Praktiką, a teraz z K100D. Spisuje się całkiem całkiem, przynajmniej jak na moje potrzeby. Dość często wykorzystuję jako makro z pierścieniami pośrednimi. Kilka fotek tu:

http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=13130

Kumkacz1  Dołączył: 13 Lip 2007
1.8/50 mam wersję elektric od Praktici PLC3. Z samsungiem gx1l działa wspaniale - ostatnio eksperymentalnie zrobiłem nim pejzaż i byłem bardzo pozytywnie zaskoczony ostrością - już przy f2,8 było dobrze, a przy 8 to juz cudo.
2.8/29 z analogiem troche winietował na pełnej dziurze, ale przymkniety ok.
2.8/135 nie znam, zrobiłem tylko kiedyś pożyczonym prakticarem (pb) dwie czy trzy klatki portert na slajdzie wyszło b. dobrze

djack  Dołączył: 22 Kwi 2006
Washi napisał/a:
2. Pentacon auto 2.8/29
Bardzo dobre szkło. Żadnego winietowania nie zauważyłem. Chociaz po jakiś 6 latach dość intensywnego użytkowania z analogiem coś się w nim rozregulowało i zaczął miewać problemy z ostrością na pełnej dziurze (ale wcześniej wszystko było OK).
http://www.onephoto.net/info.php3?id=454051
Washi napisał/a:
3. Pentacon auto 2.8/135
Rzadko go używałem, ale jakoś specjalnie nie narzekałem na niego.
http://www.onephoto.net/info.php3?id=467524#

kenzo  Dołączył: 23 Gru 2007
Re: 3 Pentacony - dylemat
Washi napisał/a:

I tu pojawia sie pytanie, czy warto szukac serwisu i je czyscic, ile taka usluga moze kosztowac??

IMHO nie warto, przy odrobinie cierpliwosci,kazdego z nich mozna wyrwac ponizej 50-zl na Allegro, poza tym Pentacony się łatwiutko rozbiera, wiec mozesz sam je przeczyscic.

Z tych Pentaconów co masz, to najlepszy jest chyba 29/2.8.

50-tke mialem ale sie pozbylem, wole starszego Orestora, bo ostry jest juz od pelnej dziury.
135-tka z kolei jest taka sobie, juz lepiej wymienic ja na Jupitera.

BTW. Z Pentaconow wogóle, najlepsza jest chyba 2.8/100 jestem zachwycony tym szkiełkiem :-)

Washi  Dołączył: 22 Cze 2008
Dzieki za wypowiedzi w tym watku.
Przy obecnych cenach rzeczywiscie w serwisie tych obiektywow czyscic nie warto, a poza tym, male zanieczyszczenia na dwoch z nich zupelnie nie widoczne sa na zdjeciach :)

Byc moze sam sie zaopatrze w odpowiedni srubokret i sprobuje rozkrecic jeden z nich kontrolnie i przeczyscic...

Skocz do: