forestowy
[Usunięty]
alkos napisał/a:
forestowy napisał/a:
home.pl

503

I tak byli wyrozumiali że nie zamknęli forum z dnia na dzień po 2 tygodniach. Na nazwie już dawno forum by poleciało w kosmos za takie katowanie bazy. Nie ma chyba gorszego skryptu forum do zarzynania hostingów jak phpbb. Na obecnym hostingu też w nieskończoność nie pociągnie. Taka prawda niestety.

Co jest tanie to jest drogie, a co darmowe to zazwyczaj do.... Tyczy się to tak samo skryptów jak i hostingu.

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
forestowy napisał/a:
za takie katowanie bazy. Nie ma chyba gorszego skryptu forum do zarzynania hostingów jak phpbb. Na obecnym hostingu też w nieskończoność nie pociągnie. Taka prawda niestety.

:?: :?: :?:

forestowy
[Usunięty]
Ogólnie żeby nie zagłębiać się w szczegóły:
Skrypt phpbb i jego modyfikacje to stary, dziurawy jak ser szwajcarski skrypt, cięzko skalowalny, przy dużym ruchu starsznie obciążający serwer i niestabilny, z bazą danych rozrastająca się do monstrulanych rozmiarów. Zupełnie nie przystosowany do dużych for generujących duży ruch. Jednym słowem amatorski skrypt dla amatorskich zastosowań z nie dużym ruchem.

Do poważnych zastosowań są dużo lepsze komercyjne skrypty.

forestowy napisał/a:
Do poważnych zastosowań są dużo lepsze komercyjne skrypty.

Ok, ale co ma do tego wyrzucanie forum w kosmos i zasypywanie uzytkownikow bledami 503? NIE BYLO w umowie, ztcw, nic na temat generowanego obciazenia bazy... nikt z home tez sie nie zwrocil z odpowiednia propozycja upgrade'u.

Znasz szczegoly obecnego hostingu poza tym?

forestowy
[Usunięty]
503 i wszelkie inne problemy to NIE WINA home, to wina oprogramowania ( skryptu) i trzeba to sobie uświadomić. A niby dlaczego home miało się zwracać z jakąkolwiek propozycją upgradu ? Przecież dbanie i administrowanie forum leży w gestii administratora (właściciela).
Śmiem twierdzić że w momencie kiedy home nie dawało rady wystarczyło przejść na "normalny" skrypt i problemy by się skończyły. Zresztą sugerowałem to chyba w jakimś wątku. Pozostanie na phpbb i poszukiwanie lepszego hostingu to jak łatanie dziurawej drogi: można, tylko jak długo....

Szczegółów obecnego hostingu nie znam i nie jest mi to potrzebne aby mieć wyrobione zdanie na ten temat . Wystarczy mi moja wiedza informatyczna, doświadczenia z phpbb by przemo, "siedzenie" w temacie aby twierdzić że ten skrypt nie jest w stanie sprostać tak dużemu forum jak to, a nie zapominajmy że ciągle się rozrasta. Wystarczy rozejrzeć się wokoło aby zobaczyć że każde poważne forum już dawno porzuciło silnik phpbb, łącznie z forami N, C a nawet O.

Cytat
Szczegółów obecnego hostingu nie znam i nie jest mi to potrzebne aby mieć wyrobione zdanie na ten temat .

forestowy napisał/a:
Na obecnym hostingu też w nieskończoność nie pociągnie. Taka prawda niestety.

No comment.

forestowy
[Usunięty]
Można i tak zakończyć jak argumentów brak...Dla mnie również koniec tematu.
Z całym szacunkiem alkos dla Ciebie bo bardzo cenie Twoją twórczość jako fotografa, uważam nawet że będziesz kiedyś wielki ale autorytetem jeśli chodzi o skrypty, serwery, hostingi i ogólnie pojętą informatyke to Ty dla mnie nigdy nie będziesz.

rysiekll  Dołączył: 10 Maj 2007
alkos, kolega ma problem z klarowną wypowiedzią, dobrze wiem(y) że oba zdania są wyrwane z kontekstu, a dobrze zrozumiane mają sens ...

P.S. A teraz :-B i przeczytam cały wątek :evilsmile:

[ Dodano: 2008-07-14, 22:34 ]
Po przeczytaniu całego wątku: ja również korzystam z usług home.pl i również polecam ...

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
Panowie - czy zamiast kłócić się tutaj możecie odpowiedzieć biednej białogłowie:

Cytat
Czyli jak - czy to sie nada dla mnie:
http://www.ovh.pl/prywatne/produkty/60gp.xml
?
Czego ewentualnie nie ma, co byłoby potrzebne? Jakieś ograniczenia?

Ps. rysiekll, proszę usunąć kolor ze stopki 8-)

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
forestowy, prosze Cie, nie powtarzaj intenetowych madrosci. Robiles testy performancowe phpBB i scalability pod konkretny hosting? A czy wiesz, ze my robilismy takie testy? Czy wiesz jakie obciazenie generuje to forum? Czy wiesz jakie obciazenie zniosl nasz serwer w testach? Czy wiesz jaki jest rozmiar naszej bazy?

Czy wiesz, ze lepsze jest wrogiem dobrego? Jesli bedzie taka potrzeba, zmienimy silnik, ale na razie takiej potrzeby nie ma i uwierz mi nie widac jej na horyzoncie.

dzerry

rysiekll  Dołączył: 10 Maj 2007
mygosia napisał/a:
proszę usunąć kolor ze stopki
Jaki kolor :evilsmile: :-P

Mygosia, starczy z nawiazka. Moj caly serwer wygenerowal przez pol roku 40 Giga, a jak pisalem, siedzi na nim 8 blogow i wszystkie zdjecia, ktore linkuje na forum. Przestrzen dyskowa tez spokojnie starczy. Jedna baza tez.

forestowy
[Usunięty]
mygosia--> jak te 600 MB powierzchni Ci starczy to reszta wydaje się ok.

dzerry -> racja jest jak du&^, każdy ma swoją. Życie zweryfikuje czy bardziej opłaca się kupować coraz wydajniejszy(droższy) hosting/dedyk czy zoptymalizowany, nowoczesny i bezpieczny silnik. Dla mnie wybór jest oczywisty. Gdybyście zrobili i porównali zrobione testy z testami przeprowadzonymi na silniku z prawdziwego zdarzenia, wynik dla phpbb byłby miażdżący.

Uprzedzam pytanie: Tak miałem kiedyś okazje porównywać silniki phpbb vs vBulletin.

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
forestowy napisał/a:
wydajniejszy(droższy) hosting/dedyk

http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=10835
http://webjay.pl/pentax-org-pl/

DDspeed  Dołączył: 03 Wrz 2007
Co do wydajności PHP BB to jest w tym trochę prawdy. Forum Gentoo też miało problemy (z tym, że wystarczy jeden rzut oka na to co się tam dzieje i staje się jasne, że to akurat forum ma prawdziwie ekstremalne wymagania odnośnie wydajności). Programiści od owego forum mocno grzebali przy skrypcie aby doprowadzić go do stanu używalności przy tym natężeniu ruchu jakie tam występowało (średnio ok. 600 osób zalogowoanych cały czas, do tego kilkuset gości).

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
dzerry, forestowy, bardzo dziękuję za odpowiedź :-)

Ale się cieszę :D

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
forestowy napisał/a:
503 i wszelkie inne problemy to NIE WINA home
faktycznie, nie wina hołma, tylko jego polityki, a to różnica zasadnicza.

forestowy
[Usunięty]
lub wina polityki administratora forum.

sołtys  Dołączył: 19 Kwi 2006
A chciałem się jeszcze dowiedzieć jak to jest z tymi "multidomenami" w pakietach "plan" na OVH? tzn. czy bez tego ficzera wybierając "serwer dla osób prywatnych" też można sobie założyć kilka stron/blogów/galerii ?? Jeśli tak - czym dokładnie jest opcja "multidomeny"?

forestowy napisał/a:
ub wina polityki administratora forum.
forestowy, to sie nadaje do "Moze kawal jakis..." 8-) forestowy, zaufaj mi, naprawde nie ma sensu ciagnac tego tematu, wyciagac jakis koszmarow sennych, o ktorych juz wszyscy zapomnieli. Od 3 miesiecy forum jest zarzadzane przez ludzi, ktorzy wiedza co robia, znaja sie na tym i to nie jest przypadek, ze przez ten czas nie bylo ANI JEDNEGO zwisu. Zmiana silnika w tej chwili to bylaby sztuka dla sztuki. Jesli to sie zmieni, to na pewno nie pozostawimy problemu samemu sobie.

A home tez ma swoje za uszami, bo zachowuje sie bardzo cynicznie. Gdyby w umowie okreslono parametry dopuszczolnego obciazenia, albo ujawniono jakie sa faktyczne zasoby przydzielone wirtualce Business Server, to nie byloby problemu. Co ciekawe, wierz mi lub nie, ale nasze froum NIGDY nie generowalo jakiegos strasznego obciazenia. To jest maluszek w porownaniu do Canon Board albo Forum Nikona. 503 wyskakiwalo o 3 w nocy, przy 10 uzytkownikach. Co ci uzytkownicy musieliby robic, zeby przeciazyc serwer?

Skocz do: