Rafał | K-3 | 23ltd | 43ltd | 77ltd | P100 | S 17-50 | S 100-300 | 8mm rybka| Metz 50 | Benro
rbucz napisał/a:czy 50mm w jednym to 50mm w drugim
rbucz napisał/a:Czy ktoś tu oszukuje?
"Let your soul shine. / It's better than sunshine, / It's better than moonshine, / Damn sure better than rain."
Cudnie, fajnie i w pytę
Maciek napisał/a:pewnie tak - często w zoomach skrajne ogniskowe są lekko naciągane.
Cambo
Pozdrawiam
6x6 - 24x36 - FF - APS-C - malutki dron
Gringo napisał/a:rbucz, w twoim wypadku chodzi chyba jednak o coś innego. Jak juz napisano 50 mm jest dla nieskończonosci.
Rafał | K-3 | 23ltd | 43ltd | 77ltd | P100 | S 17-50 | S 100-300 | 8mm rybka| Metz 50 | Benro
Gringo napisał/a:A co do zaokraglania ogniskowych sa to raczej wilkosci mniej wiecej jak w oznaczeniach silników 1899- 1.9, 2495- 2.5, czyli bardzo niewielkie i w lwiej czesci przypadkow niedostrzegalne
Pozdrawiam
6x6 - 24x36 - FF - APS-C - malutki dron
plwk napisał/a:Generalnie niech żyje marketing - zaokrąglenia w kierunkach oczywistych
starocie: xg-9 xg-m xd-7 17/3.5 24/2.0 2x24/2.8 28/1.9 28/2.0 28/2.5 35/1.8 35/1.9 45/2 50/1.4 58/1.4 60/4 85/1.7 105/4 135/2.8 135/3.5 35-85/2.8 70-210/3.5 i inne
CytatCo wygląda lepiej (przykładowo):
Cytat21-38/2.9-3.2
http://aleknowak.net
Go Out And Burn The Sensor Again
teta napisał/a:Ogniskowa 50 mm, to 50 mm niezależnie od odległości ogniskowania.
teta napisał/a:a nominalne wartości uzyskuje się dopiero przy ostrzeniu na nieskończoność (przy stałkach jest to nie do pomyślenia)
teta napisał/a:Jeśli jednak prawdą jest, że wraz ze zmniejszeniem odległości przedmiotowej skraca się też ich ogniskowa, a sytuacja taka byłaby jak najbardziej zgodna z wzorem Kartezjusza, to i jasność obiektywu musiałaby z definicji rosnąć
teta napisał/a:a ja pisałem o stałkach klasycznych, takich, w których przy ostrzeniu soczewka tylna i przednia przesuwają się tak samo.
dsk napisał/a:31, 43 i 77 mają dobrze opisane ogniskowe
CytatA swoją drogą - znowu naszły mnie wątpliwości odnośnie tego 16-50/2.8. Wydać tyle kasy, żeby okazało się, że to ten Tamron17-50/2.8 :/.
Najpierw Było M42 Potem K > F czyżby czas na EF ?
To właśnie założyłem. Tylko w takim przypadku można przecież ostrzyć poprzez zmianę ogniskowej. No, można jeszcze wyobrazić sobie przypadek pośredni - trochę zmienia się ogniskowa i trochę odległość obrazowa. Jeśli chodzi o fotografię macro, to z tym światłem nie do końca jest tak jak piszesz, tzn. jest tak samo, ale trzeba to trochę uściślić. Otóż zastosowanie wyciągu nie obniża jasności obiektywu, bo ta z definicji równa się ogniskowej podzielonej przez średnicę pierwszej soczewki i żaden element obcy umieszczony za obiektywem stanu tego nie zmieni. Wyciąg natomiast znacznie redukuje ilość światła docierającego do matrycy (albo filmu jak kto woli), a spadek ilości światła jest proporcjonalny do długości wyciągu (takie jest nieubłagane prawo fizyki). Inaczej mówiąc, jeśli jakikolwiek obiektyw zamkniemy od tyłu dekielkiem, to z definicji będzie on tak samo jasny jak obiektyw otwarty, chociaż w tym pierwszym przypadku światło wogóle nie będzie przechodzić.piotr_w napisał/a:Byłoby to prawdą, gdyby środek układu optycznego był cały czas w tej samej odległości od filmu/matrycy.