hudymw  Dołączył: 04 Mar 2008
[hudymw]do krytyki i chwalenia ;-)
moje pierwsze wypociny do oceny
1.

2.

3.

4.

dziekuję za komentarze.
To moje pierwsze zdjęcia z motoryzacja.
wszystkie robione k100ds + kit 18-55.

sołtys  Dołączył: 19 Kwi 2006
hudymw napisał/a:
1.

imho troche za szeroko a obiekt niedoświetlony
Cytat
2.

chyba najfajniejsze...jednak imho lepiej byłoby gdyby motocoklista "wjeżdżał" w kadr niż z niego "wyjeżdżał"
hudymw napisał/a:
3.

Bardzo ładna biała taśma 8-)
hudymw napisał/a:
4.

No cóż - chyba nie robiłeś zdjęcia tej grupce kibiców stojących po drugiej stronie trasy?? .. no bo tam "ostrość trafiła" :->

mysikrolik  Dołączył: 31 Sie 2007
Podoba mi się najbardziej 2-ka. Czuje się pęd maszyny :-) Jedynkę bym trochę inaczej wykadrował i zmniejszył GO.

Wahhim  Dołączył: 28 Maj 2008
hudymw, pierwsze zdjęcie zdecydowanie najlepsze, ale mimo to czegoś mi brakuje. Kolejne są już gorsze: w drugim brakuje ostrości i kuleje kompozycja, w trzecim nic nie widać, w czwartym aparat przejął kontrolę i ustawił ostrość za motocyklistą.

luhso  Dołączył: 22 Maj 2008
1. Technicznie the best of, lecz brak jakiejkolwiek akcji. Marny skok motocyklisty.
2. Nieostre.
3. Kadr padnięty.
4. Chyba wiem dlaczego je wrzuciłeś. Jednak to nie to.

Wahhim; W zdjęciu, czy na zdjęciu?

5.

6.

kemot84  Dołączył: 20 Cze 2008
5 fajna, BW chyba dalo by lepszy efekt - ewentualnie BW plus niebieski samochod...

kemot84 napisał/a:
5 fajna, BW chyba dalo by lepszy efekt - ewentualnie BW plus niebieski samochod...

Zapewne masz rację ale mnie osobiście podoba się ciepło kolorów, dlatego takie zostawiłem.

śmiało można krytykować, wiem że mało zdjęć ale z czasem bedzie ich więcej.

Wahhim  Dołączył: 28 Maj 2008
hudymw, piątka prezentuje się dobrze. I to ciepło kolorów, o którym wspominałeś, także odbieram pozytywnie, jednak za mało kadru po prawej. Szóstka to oklepany motyw, w dodatku powinno być zdecydowanie jaśniejsze. Tyle ode mnie.

zenonblacha  Dołączył: 04 Wrz 2007
Dla mnie zdecydowanie numer 2! Dobrze skomponowany kadr, wlasciwa glebia ostrosci i po prostu udane, dynamiczne zdjecie. Wcale sie nie zgodze, ze lepiej by bylo, gdyby motocyklista "wjezdzal" w kadr - tak by nie bylo widac ciagnacej sie za nim smugi kurzu, ktora tez dodaje pozadanej dynamiki.

Ja bym sie jeszcze pobawil troche w obrobke, ale ja lubie przeginac z kolorystyka, kontrastem, sztucznym (choc skanowanym z analogu) ziarnem i innymi cudami. Nie kazdemu to musi odpowiadac.

Z pozostalych ujec w miare broni sie jeszcze numer 1. Tyle ze tutaj przeszkadza za duza glebia ostrosci, a uwage rozprasza unoszaca sie z lewej smuga kurzu. Niedoswietlony motocyklista tez nie pomaga, ale bez lampy (albo komputera) sie w takiej sytuacji nie obedzie.

Na trojce glownym motywem jest biala tasma. Z kolei na czworce ostrosc trafila nie w to, co trzeba. A szkoda, bo byloby calkiem niezle.

Piatka... troche bym sie pobawil kolorystyka. I z prawej strony brakuje nieco kadru. Tak poza tym to ladne, nastrojowe.

Dzieci nie komentuje :P

7. ostatni raz dziecko

8. efekt mojej pracy

kristofo  Dołączył: 28 Lut 2007
hudymw, no przeciez wiemy, że 7 to efekt twojej pracy :-D

Teraz poważnie. 8 przypomina mi zdjęcia z podręczników w czasach gdy byłem w liceum. Może to nie powód do chwały ;-) ale ... efekt mi się podoba.

Pozdrawiam

Zgadza sie ze 7 to efekt pracy (przyjemności).
Ale 8. to maszyna ktorą konstruowałem takie małe OT.
co do 8 to taka starość miala wyjść.

kristofo  Dołączył: 28 Lut 2007
hudymw napisał/a:
to maszyna ktorą konstruowałem
wow. Wygląda jak Wistula. Tylko czemu produkuje butle? Sorry za OT

Cytat
Tylko czemu produkuje butle? Sorry za OT

Ona nieprodkuje butli tylko je oczyszcza z rdzy, farby itp.

luhso  Dołączył: 22 Maj 2008
hudymw, Wołabym z rawa na 5 różnych ekspozycji (-2,-1, 0, 1, 2ev) I połączył w HDR-a.

Asahi
[Usunięty]
A ja nie widze 8-ki :cry:

djack  Dołączył: 22 Kwi 2006
7. zdecydowanie bardziej mi sie podoba niż 6. i to nie tylko dlatego, że czarno-białe. Jest lepiej skadrowane. A 8. też nie widzę.

znowu córa

kulten  Dołączył: 19 Lip 2007
Może mój ekran szwankuje ale ostatnie foto wydaje się mi być zdecydowanie za ciemne i bez kontrastu. Brakuje zdecydowanie obróbki. Choć sam kadr mi się podoba.

Skocz do: