holender  Dołączył: 04 Lip 2008
Prośba o pomoc..
Witam Forum Pentaxa... :-)
Jakis czas temu stałem sie posiadaczem K100D. Nieststy nie jestem jeszcze przesadnie obeznany w temacie fotografii pozwoliłem wiec spytac znawców tematu.
Obecnie mama tylko kita 18-55.
W tym miesiacu kupie napewno SMC PENTAX-A 50 mm f/1.7 (mam nadzieje ze jasnością tego obiektywu w porównaniu do kita bede bardzo zadowolony...:-))
Rozglądam sie tez za jakimś niedrogim zooomie i tu moja prośba o radę...
Moze coś takiego : Obiektyw SIGMA MC 70-210mm f/4-5.6 z tej http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=401635786
licze na to ze pomożecie wybrac cos budżetowego... Nieststy kasy nie zbyt duzo.
I jeszcze jedno pytanki na ile zadziała automatyka body w komplecie z ta sigma??
pozdrawiam
Mariusz

dybon  Dołączył: 05 Gru 2007
holender napisał/a:
Moze coś takiego : Obiektyw SIGMA MC 70-210mm f/4-5.6 z tej http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=401635786
licze na to ze pomożecie wybrac cos budżetowego... Nieststy kasy nie zbyt duzo.
I jeszcze jedno pytanki na ile zadziała automatyka body w komplecie z ta sigma??

Na początek może być by oswoić się z tym zakresem ogniskowych, zobaczysz czy ci pasuje.
Obiektyw do zdjęć w raczej dobrych warunkach oświetleniowych.
Działa automatyka przysłony, więc w miarę wygodna praca.

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
holender, witaj na forum i od razu prośba - nadawaj wątkom konkretne tematy (np. nazwa obiektywu o który pytasz).

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
holender, nie wiem po co Ci pięćdziesiątka do cyfry, ale skoro już, to akurat na giełdzie się pojawiła wersja F za normalną chyba cenę. MZ warto dać ciut więcej i mieć autofokusa.
O długich zumach była niejedna dyskusja, więc tylko powiem od siebie. Się zastanów, do czego Ci potrzebny długi tani zum. Do tego, żeby leżał na dnie torby foto, do tego, że każdy ma, więc i Ty też, czy też masz faktycznie potrzeby posiadania takiego szkła, bo takie ogniskowe są Ci niezbędne? Jeśli są Ci naprawdę potrzebne, to tani ciemny zum się szybko może okazać za ciemny i za kiepski. A dobry zum będzie drogi niestety. Może rozważ zakup jakiejś stałki typu 135 + 200mm? Pewnie nie będzie drożej, a z pewnością lepiej.

Dzięki,
Cytat
holender, nie wiem po co Ci pięćdziesiątka do cyfry

matb Dlaczego uważasz ze ta stałka jest nieprzydatna??
Po tych zdjęciach które zrobiłem do teraz stwierdziłem ze ogniskowa ok 50 jest ta którą używam najczęściej. Nieststy w tym co mam troche za cienmo..
Dzięki i pozdro

Kosior  Dołączył: 26 Cze 2008
matb napisał/a:
nie wiem po co Ci pięćdziesiątka do cyfry

holender napisał/a:
Dlaczego uważasz ze ta stałka jest nieprzydatna??

ogniskowa 50mm, która przy pełnej klatce jest "standardową", na cyfrze wydłuza się. Jest na tyle długa, żeby na standard się nie nadawac, a na tyle krótka, że tele też z niej nie będzie. Nie wykorzystasz jej do krajobrazu, streeta, do portretu też troszkę przykrótka. Tzn. wykorzystasz, ale w skrajnych przypadkach. Oczywiście w Twoim przypadku może byc zupełnie inaczej. Zależy od upodobań.

Słowem - jest mało uniwersalna

Enzo  Dołączył: 20 Gru 2006
matb dobrze gada - 135/3,5 i 50/1,7 to fajny komplet :-) Sam posiadam i się zachwycam. Zgadzam się że 50mm do cyfry to trochę za długo ale brak jest tańszej i krótszej alternatywy z takim światłem (piszę o manualnych). Musisz sobie najpierw odpowiedzieć na pytanie co chcesz tym fotografować.

Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
matb napisał/a:
nie wiem po co Ci pięćdziesiątka do cyfry

Kosior napisał/a:
która przy pełnej klatce jest "standardową", na cyfrze wydłuza się. Jest na tyle długa, żeby na standard się nie nadawac, a na tyle krótka, że tele też z niej nie będzie. Nie wykorzystasz jej do krajobrazu, streeta, do portretu też troszkę przykrótka

Ech, no ogniskowa jak ogniskowa.
Nie wiem, dlaczego akurat właśnie 50-tka uruchamia takie dyskusje.
Jak komuś pasuje, to niech bierze, to bardzo fajne szkiełko.

A co do portretu - to uważam, że z powodzeniem wykorzystać można każdą ogniskową - od 20mm po 200mm, poważnie.

dżejpi  Dołączył: 04 Paź 2007
Enzo napisał/a:
Musisz sobie najpierw odpowiedzieć na pytanie co chcesz tym fotografować.

i to chyba w/gmnie najbardziej trafne twierdzenie. Każdym szkłem - każde foto. Tylko Ty decydujesz jake dopniesz do puszki.

vertiico  Dołączył: 08 Maj 2007
Kosior napisał/a:
Słowem - jest mało uniwersalna

dziwne, 50mm na cyfrze to 75, ale jak wyszed Ltd 77mm na FF to nikt nie mowil malo przydatne itp itd, tylko kazdy sie zachwycal ;-)

vertiico napisał/a:
dziwne, 50mm na cyfrze to 75, ale jak wyszed Ltd 77mm na FF to nikt nie mowil malo przydatne itp itd, tylko kazdy sie zachwycal ;-)

Brawo. Będę to powtarzał :-)

Ja nie napisałem, że 50 w cyfrze jest nieprzydatna. Ja napisałem, że trzeba wiedzieć, czy się taką ogniskową chce mieć. I do czego się jej używać będzie. Bo zastosowanie tego obiektywu jest takie, jakie jest - i tyle. MSZ lepiej jest mieć 28/2,8 czy 35/2 (nie mówiąc o 31/1,8lim ;-) ), bo są po prostu bardziej użyteczne. Pewnie, że pięćdziesiątkę fajnie mieć, i że można nią robić świetne zdjęcia. Podobnie jak każdym innym obiektywem. Ale skoro ma to być "główna" (jedyna?) stałka, to bym się zastanowił poważnie, czy aby na pewno ta.
No, chyba, że się przejdzie na analoga. Wtedy 50-tka jest po prostu superancka (choć naleśnik 40mm jest IMHO bardziej superancki).

Dzięki koledzy za odpowiedzi.. :-)
ja właśnie chciałem coś do portretu... hmm czyli ze ogniskowa 135 o wiele bardziej przydatna do tych celów...
np taka: http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=401806894
A jeżeli chodzi o coś tańszego z zoomów to w zasadzie założenie mam takie ze bede tego uzywał raczej na zewnątrz przy ładnej pogodzie wieć tragedi z przyczyn jasności szkła chyba nie będzie... sam nie wiem
Nie ukrywam że zanim kupiłem aparat przesiedziałem tygodnie nocek w necie.. zdecydowałem sie na pentaxa m.in. za sprawą tanich starszych szkieł .. wygląda na to ze sprawy wcale nie takie różowe ;-)
Pozdrawiem

holender napisał/a:
ja właśnie chciałem coś do portretu... hmm czyli ze ogniskowa 135 o wiele bardziej przydatna do tych celów...

Ano właśnie niekoniecznie - co kto lubi :-P
Dla mnie 135mm już za bardzo spłaszcza - wolę coś z zakresu 50-100mm, przy świetle <2.8

A ta 135-tka z aukcji jest spoko, aczkolwiek używanie SMC-M przy K100D nie będzie szczególnie wygodne.

Messer  Dołączył: 15 Sty 2008
Cytat

Zależy co się lubi. Generalnie mówi się, że do portretu najlepsze są ogniskowe między 75 a 135mm. Ale to nie znaczy, że nie zrobisz fajnego portretu 150-tką, czy nawet 200-tką.

Pamiętaj, że po cropie ogniskowa 135mm daje ok. 200mm - czyli żeby zrobić portret to trzeba mieć trochę miejsca. No chyba że lubisz portretować czubek nosa :mrgreen:

Najlepiej kup sobie kilka tańszych stałek o różnych ogniskowych i popróbuj co Ci pasuje. A nieprzydatne bez problemu sprzedasz bez straty.

holender, ogniskowa 135 do portretów to owszem, ale "na pełną klatkę", ewentualnie do 645 ;-) Na cyfrze po kropie do taje ok. 202mm - trochę dużo :-/
A jasne szkło do portretu się przydaje żeby móc ładnie głębią ostrości operować.
To SMCP-M 135/3,5 to bardzo fajne szkło, popularne, chwalone i dość tanie (ok. 250zł pewnie) ale w pełni manualne. A Pentax od serii *ist (a nawet wcześniej, jeszcze w MZ-kach) zrezygnował z "pełnego bagnetu" i zaczął stawiać na kastraty, które z obiektywami bez styków pracują tak sobie (albo i gorzej). Z cyfrankami da się tego używać, ale miłe, łatwe i przyjemne to nie jest, niestety :-/
Wiec jeśli ma być tanie i do portretu (znaczy DA70 nie wchodzi w grę), to albo polować na SMCP-M85/2 (pewnie koło 600-700zł), albo może coś na M42? Choć obsługa przejściówek IMHO mocno upierdliwa jest :-P
Od biedy faktycznie jakieś 50mm, bo z braku laku to i kit dobry ;-)

Marek  Dołączył: 21 Kwi 2006
Samp napisał/a:
vertiico napisał/a:

Brawo. Będę to powtarzał :-)

Chwileczkę, chwileczkę! Roszczę sobie prawo do bycia autorem stwierdzenia wypowiedzianego przez vertico. Jak ktoś nie wierzy to niech przeczyta wszystkie wątki o 50-tkach, limitedach i w ogóle portretówkach :mrgreen:

DDspeed  Dołączył: 03 Wrz 2007
Na forum ostatnio sporo ludzi prezentowało świetne portrety zrobione Heliosem 55mm, więc nie wiem o czym cała dyskusja jest. Jeśli holender rzeczywiście często używa tej ogniskowej w kicie to zakup takiej stałki jest z całą ą pewnością uzasadniony.

vertiico  Dołączył: 08 Maj 2007
Marek napisał/a:
Chwileczkę, chwileczkę! Roszczę sobie prawo do bycia autorem stwierdzenia wypowiedzianego przez vertico. Jak ktoś nie wierzy to niech przeczyta wszystkie wątki o 50-tkach, limitedach i w ogóle portretówkach :mrgreen:

czyli mamy te same zdanie na ten temat ;-)

Marek  Dołączył: 21 Kwi 2006
Ale ja je wypowiedziałem wcześniej :-P

Skocz do: