Marek napisał/a:Ale ja je wypowiedziałem wcześniej
Do we simply turn our heads and look the other way??
Photoblog: http://dphoto.pl
Pentax, because AF is not the most important thing in the world ;)
kidding ^^
albo juz powiedziala (niekoniecznie o naszej 77, ale o swoich odpowiednikach). A wracajac do portretu, MZ jezeli ktos mysli o tej dyscyplinie powaznie, musi sie zaopatrzyc w kilka stalek. Dobry portret mozna zrobic kazda ogniskowa, jednak jej wlasciwy do danej sytuacji dobor moze byc decydujacy. Niedawno widzialem fajny portret, zrobiony bardzo szerokim katem (10-15mm!), kiedys dla mnie nie do pomyslenia Najprostszym IMHO kryterium wyboru jest relacja: zakres portretu/dystans do modela. Jesli chcemy portretowac osobe w calosci, w pomieszczeniu, raczej latwiej (czasem jedyna mozliwosc) bedzie to zrobic czyms krotkim. Przy portretach tylko popiersia/twarzy (lubie okreslenie, ciasnych) mozemy pokusic sie o cos dlugiego. No tak, ale to sa rzeczy oczywiste i ktos moze powiedziec, ze sie madrze, ale chcialem chociaz troche uzasadnic, dlaczego uwazam, ze portret mozna zrobic kazda ogniskowa i stwierdzenia typu: 50-ka to nie do portretu bo za krotka, uwazam za niezasadne, wrecz przeciwnie 50-ka do portretu jak najbardziej, poniewaz w parze z ta ogniskowa idzie czesto dobre swiatlo (f1.2 - f2.8), a to jest w portecie wazny argument. Dodam jeszcze, ze te kilka stalek, mozna na poczatku zastapic jakims fajnym jasnym zumem (tylko, ze te sa niestety dosyc drogie).vertiico napisał/a:założe się że jeszcze setka ludzi innych systemow też to powie
|K5IIs| |ME| |SuperA| |FA 28 f2.8| |K 30 f2.8| |FA 43 f1,9 lim| |FA 50 f2.8 Macro| |F 50 f1.7| |SMC Takumar 55 f1.8 | |Tamron 90 DiM f2.8|
lub Sigma 30/1.4Diamond32 napisał/a:Za to 31ltd IMHO jest dobre do portretu np. w ciasnych pomieszczeniach
holender napisał/a:czy smc A 50mm 1,7 jest duzo wygodniejszy w uzytkowaniu od smc M 50mm 1,7.
holender napisał/a:W sumie jesli dobrze kojarze to róznica polega jedynie na wciśnieciu dodatkowego guzika na obiektywie (do pomiaru swiatła)przed zrobieniem zdjecia...
6x7 z kominkiem, pryzmatem oraz drewnianą rączką
holender napisał/a:jesli dobrze kojarze to róznica polega jedynie na wciśnieciu dodatkowego guzika na obiektywie (do pomiaru swiatła)przed zrobieniem zdjecia
zbyllu
K-5 K20D Z-1p MZ-5n
flickr
holender napisał/a:Ludzie a t tym : series 1 70-210mm F3.5
nic nie napiszecie??
Hmm jak dotąd to raczej oziębły mi zapały do fotografi w sensie takim ze z tego wątku wynika z waszych podpowiedzi że skoro nie masz po tysiaku na każdy obiektyw to daj se spokój...
Canon Eos 5D MkII, 580 EXII, Ef 24 1.4, Ef 85 1.8, Ef 50 1.8 i dobre chęci.
holender napisał/a:z tego wątku wynika z waszych podpowiedzi że skoro nie masz po tysiaku na każdy obiektyw to daj se spokój
zbyllu
K-5 K20D Z-1p MZ-5n
flickr
CytatFochy jakieś strzelasz
holender napisał/a:Ludzie a t tym : series 1 70-210mm F3.5
K10D | Minolta Hi-Matic CS | Yashica Mat 124G
holender napisał/a:ja z Kłobucka
zbyllu
K-5 K20D Z-1p MZ-5n
flickr