vertiico  Dołączył: 08 Maj 2007
Marek napisał/a:
Ale ja je wypowiedziałem wcześniej

założe się że jeszcze setka ludzi innych systemow też to powie ;-)

Asahi
[Usunięty]
vertiico napisał/a:
założe się że jeszcze setka ludzi innych systemow też to powie
albo juz powiedziala (niekoniecznie o naszej 77, ale o swoich odpowiednikach). A wracajac do portretu, MZ jezeli ktos mysli o tej dyscyplinie powaznie, musi sie zaopatrzyc w kilka stalek. Dobry portret mozna zrobic kazda ogniskowa, jednak jej wlasciwy do danej sytuacji dobor moze byc decydujacy. Niedawno widzialem fajny portret, zrobiony bardzo szerokim katem (10-15mm!), kiedys dla mnie nie do pomyslenia ;-) Najprostszym IMHO kryterium wyboru jest relacja: zakres portretu/dystans do modela. Jesli chcemy portretowac osobe w calosci, w pomieszczeniu, raczej latwiej (czasem jedyna mozliwosc) bedzie to zrobic czyms krotkim. Przy portretach tylko popiersia/twarzy (lubie okreslenie, ciasnych) mozemy pokusic sie o cos dlugiego. No tak, ale to sa rzeczy oczywiste i ktos moze powiedziec, ze sie madrze, ale chcialem chociaz troche uzasadnic, dlaczego uwazam, ze portret mozna zrobic kazda ogniskowa i stwierdzenia typu: 50-ka to nie do portretu bo za krotka, uwazam za niezasadne, wrecz przeciwnie 50-ka do portretu jak najbardziej, poniewaz w parze z ta ogniskowa idzie czesto dobre swiatlo (f1.2 - f2.8), a to jest w portecie wazny argument. Dodam jeszcze, ze te kilka stalek, mozna na poczatku zastapic jakims fajnym jasnym zumem (tylko, ze te sa niestety dosyc drogie).

Diamond32  Dołączył: 20 Sie 2007
"Luźne"(ognisko, impreza) portrety robię najczęściej DA-40, jeśli coś w plenerze to T90 - daje radę :-) Wiadomo, że w przyszłości może 77 będzie ale póki co T90 jest dla mnie bardziej uniwersalny. Za to 31ltd IMHO jest dobre do portretu np. w ciasnych pomieszczeniach ;-)

Asahi
[Usunięty]
Diamond32 napisał/a:
Za to 31ltd IMHO jest dobre do portretu np. w ciasnych pomieszczeniach
lub Sigma 30/1.4 ;-)

holender  Dołączył: 04 Lip 2008
Witam ponownie kolegów ;-)
Po kolejnych poszukiwaniach i przemyśleniach chciałem sie pochwlić co ustaliłem..
A mianowicie na pewno kupie SMC Pentax-A 50mm 1,7 i najprawdopodobniej jeszcze coś takiego: vivitar series 1 70-210mm F3.5
http://cgi.ebay.pl/VIVITA...1QQcmdZViewItem
W związku z powyższym mam dwa pytanka:
czy obiektywy typu pompka są mniej ergonomiczne niz krecone?? I czy są jakies zagrożenia dla aparatu w zwiazku z ich uzytkowaniem (czytałem ze jesli obiektyw jest w złym stanie to moze pompować kurz do body...)
czy smc A 50mm 1,7 jest duzo wygodniejszy w uzytkowaniu od smc M 50mm 1,7.
W sumie jesli dobrze kojarze to róznica polega jedynie na wciśnieciu dodatkowego guzika na obiektywie (do pomiaru swiatła)przed zrobieniem zdjecia...
Pozdrawiam

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
holender napisał/a:
czy smc A 50mm 1,7 jest duzo wygodniejszy w uzytkowaniu od smc M 50mm 1,7.

Tak, ale nie tak wygodny jak F / FA 50/1,7.
holender napisał/a:
W sumie jesli dobrze kojarze to róznica polega jedynie na wciśnieciu dodatkowego guzika na obiektywie (do pomiaru swiatła)przed zrobieniem zdjecia...

W sumie źle. Różnic jest trochę więcej.

zbyllu  Dołączył: 01 Mar 2008
holender napisał/a:
jesli dobrze kojarze to róznica polega jedynie na wciśnieciu dodatkowego guzika na obiektywie (do pomiaru swiatła)przed zrobieniem zdjecia

Poszukaj na forum o problemach z pomiarem światła przez manualne obiektywy gdy się pracuje na nastawach manualnych. Oprócz przyciśnięcia guzika (na korpusie, nie na obiektywie) trzeba za każdym razem skorygować ekspozycję.

Ludzie a t tym : series 1 70-210mm F3.5

nic nie napiszecie??
    Hmm jak dotąd to raczej oziębły mi zapały do fotografi w sensie takim ze z tego wątku wynika z waszych podpowiedzi że skoro nie masz po tysiaku na każdy obiektyw to daj se spokój... :-(

seweryn1  Dołączył: 11 Lip 2007
holender napisał/a:

nic nie napiszecie??
    Hmm jak dotąd to raczej oziębły mi zapały do fotografi w sensie takim ze z tego wątku wynika z waszych podpowiedzi że skoro nie masz po tysiaku na każdy obiektyw to daj se spokój... :-(

no bez przesady ja kilka swoich ulubionych zdjęć zrobiłem heliosem za 40 zł.
np.

Pozdr.

holender napisał/a:
z tego wątku wynika z waszych podpowiedzi że skoro nie masz po tysiaku na każdy obiektyw to daj se spokój

Fochy jakieś strzelasz. Bardzo konkretne rady w Twoim wątku: o tanich stałkach, o przydatności różnych ogniskowych do różnych celów.
Chyba, że oczekujesz Zjednoczonej Rady Od Wszystkich Fotografujących Pentaxem brzmiącej: "Kup przyjacielu obiektyw X a gwarantujemy, że będziesz szczęśliwy."
A co do Vivitar series 1 70-210mm F3.5 – może nikt nie zna tego szkła, więc co ma pisać? Zmyślać?
IMHO stałe światło 3.5 w zoomie z takim zakresem jest niezłe. Poza tym nic Ci nie powiem, bo nie znam tego szkła. Może być super, może być do kitu.
A jak podtrzymujesz focha to na forum znajdzesz mnóstwo opinii na temat wielu szkieł. Również niedrogich.
"Oziębły mi zapały do fotografii". :?:
Poza słabą gramatyką przemyśl temat: "Słomiany zapał".
Życzę sukcesów w dziedzinie, która stanie się Twoją pasją i przepraszam za zgryźliwy ton, chociaż nie uważam się za zgryźliwego.
Serdeczności

Cytat
Fochy jakieś strzelasz

eee tam.. fochy od razu.. ;-) poprostu jak każdy równiez ja nie chce wyrzucić kasy (nawet najmniejszej) w błoto.. to wszystko... a co do ortografii to nie rozumiem o co Ci chodzi przyjacielu... :-)
hmm moze jestem troche maruda ... dzis były imieniny żony...i mała imprezka... :-B
Ps. widze że kolega z Krzepic .. a ja z Kłobucka..

szerman  Dołączył: 20 Paź 2007
holender napisał/a:

Miałem to szkło w wersji 2, sprzedałem je niedawno bo potrzebowałem kasy.
Ogólnie byłem z niego bardzo zadowolony, ale na długim końcu musiałem je przymykać.

Tu masz linka do dobrego opisu http://www.robertstech.com/vivitar.htm

Aha i trochę to szkiełko waży ;)

holender napisał/a:
ja z Kłobucka

Sąsiedzie :-B :-B :-B
Więcej nie dam rady :-P
Acha, ukłony dla żony.

Skocz do: