luhso  Dołączył: 22 Maj 2008
  Kolor kamizelek dla fotoreporterów.
Witam. Mam zamiar wejść w posiadanie kamizelki (odblaskowa)- z napisem PRESS - I dane, lecz czy są jakieś wymagania (chodźby ogólnie przyjęte) co do koloru kamizelki?

Jak byłem na rajdzie, sędziowie i kadra mieli pomarańczowe- i KAZALI mi posiadać zieloną. Widzimiś czy obowiązek?

pikolo  Dołączył: 06 Gru 2006
Do zakładania stroju z napisem PRESS trzeba posiadać najprawdopodobniej odpowiednie uprawnienia , takie jak między innymi legitymacja wydana przez odpowiedni organ . Jeżeli posiada się odpowiednie kwalifikacje to zna się również swoje prawa i obowiązki . Kiedyś przez przypadek przez krótką chwilę byłem na forum reporterów i tam były dyskutowane różne problemy z którymi borykali się między innymi fotograficy . Jeżeli jesteś zainteresowany rozszerzeniem wiedzy w tym temacie to poszukaj wiedzy w fachowym źródle , bez znajomości przepisów ten fach jest jeszcze trudniejszy .
Cytat
Mam zamiar wejść w posiadanie kamizelki (odblaskowa)- z napisem PRESS

w pewnych trudnych regionach naszego globu to idealny ubiór . Na arabski taki napis tłumaczy się chyba na SHOT HERE , mam nadzieję że tam się nie wybierasz ( przynajmniej nie w takiej koszulce ) :) .

milo  Dołączył: 01 Sie 2006
pikolo napisał/a:
Do zakładania stroju z napisem PRESS trzeba posiadać najprawdopodobniej odpowiednie uprawnienia

E tam, jesli cos nie jest umundurowaniem to mozesz to nosic bez problemu. :lol:

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
pikolo napisał/a:
Do zakładania stroju z napisem PRESS trzeba posiadać najprawdopodobniej odpowiednie uprawnienia

:shock: Jakie??? Jakieś przepisy regulują w co się można ubierać i jakie napisy można mieć na koszulce, kamizelce, futerku? I jeszcze może jakieś sankcje za to są? Bez przesady :-P
"Press" to ja sobie mogę nawet na skarpetkach wyhaftować. Albo flamastrem na włączniku od telewizora napisać ;-)

Ta kamizelka ma być taką nieoficjalną przepustką ;). Nie ma uprawnień regulujących napisy na ubiorze (No chyba, że obrażają mienie itp.)

pikolo  Dołączył: 06 Gru 2006
nie będę się upierał ani bił , ponieważ nie znam przepisów , ja tylko sugeruję zaczerpnięcie informacji z profesjonalnego źródła . Czasami okoliczności są nietypowe , takie jak na przykład gorące party na wiejskiej zorganizowane przez andrzeja l. . Natomiast legitymacja reporterska to bardzo użyteczna rzecz . :)

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
pikolo, a co to jest legitymacja reporterska? Taki świstek papieru jak legitymacja prasowa, co ją sobie każdy praktycznie może wystawić?

PiotrR  Dołączył: 03 Maj 2006
pikolo napisał/a:

Chyba miałeś ten tekst w tym wątku zamieścić:
http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=1413

Cobretti  Dołączył: 06 Lut 2007
Organizator dostarcza takie kamizelki dla prasy - albo wydaje na czas imprezy gratis albo za kaucja (np. dowod lub 50 zl), albo generalnie daje gratis na zawsze jezeli impreza okazjonalna.

Na allegro za 20 zł z własnym nadrukiem... ;]

Może klubowe takie? :D

perl  Dołączył: 24 Wrz 2006
luhso, ja nie wiem czy dobrze zrozumialem, ale czy Ty chcesz sie dostac na jakies imprezy przechodzac przez bramki w odblaskowej kamizelce z napisem foto i z aparatem na szyi?

siwyyy77  Dołączył: 24 Lip 2007
luhso napisał/a:
Może klubowe takie? :D

I będziesz szedł, jechal rowerem ciemną drogą poza miastem z odbijającym się napisem PENTAX na plecach... za tobą samochodem miłośnik systemu C, N, S itp. ;-) :evilsmile: :evil: i.........

perl, Tak. To działa- przetestowane.

Grizley  Dołączył: 30 Sie 2007
widze ze ludzią j**. pomysły przychodzą do głowy ... Chcesz wygladac jak robotnik drogowy ? to zapisz sie do prac drogowych :evilsmile:

l_uka  Dołączył: 20 Kwi 2006
pikolo napisał/a:
legitymacja wydana przez odpowiedni organ

size does matter! :evilsmile:

Raven  Dołączył: 03 Gru 2007
Trochę śmieszne to pytanie :lol:
Będę pisał o rajdach, bo o to pisałeś i na tym się znam. Kamizelki wydaje organizator i mogą być one pomarańczowe, zielone, żółte, białe, itd. To zalezy po prost jakimi dysponują. Na plecach może być napis: media, press, foto, nazwa automobilklubu, loga sponsorów, itd. Nie ma nic takiego jak obowiązkowy wzór takie kamizelki, jest pełna dowolność.
Inną sprawą jest, że taka kamizelka czasami nic nie daje jak się nie ma oficjalnej akredytacji (czyli przesłania dokumantów przez redakcję), za co otrzymuje się dodatkowy kawałek kartonika/plastiku na szyję.
Niestety dzięki temu, że jest wielu udających dziennikarzy, robiących zamieszanie, a także stawarzającyh niebezpieczne sytuacje, akredytacje ostatnio straciły na znaczeniu.

I na koniec - akredytacja nie zrobi dobrego zdjęcia.

milo  Dołączył: 01 Sie 2006
Raven napisał/a:

nie?

Kapar  Dołączył: 29 Sty 2008
Raven napisał/a:

Ale może znacząco ułatwić zrobienie takiego zdjęcia.

Raven  Dołączył: 03 Gru 2007
milo, nie ma to jak być złośliwym i nabijać posty ;-)

Wystarczy znaleźć dobre miejsce z dala od tych popularnych i obleganych przez tłumy, i można eksperymentować ile wlezie. Kamizelka naprawdę nie jest konieczna, a często stanowi kamień u nogi (bo trzeba ją odebrać i oddać często w miejsach odległych, że nie wspomne, iż w PL punkty wydawania akredytacji częto otwierane są w godzinach późniejszych niż trzeba).

256mb  Dołączył: 26 Maj 2008
matb napisał/a:
pikolo, a co to jest legitymacja reporterska? Taki świstek papieru jak legitymacja prasowa, co ją sobie każdy praktycznie może wystawić?

Ma taką wartość jak gazeta, która ją wystawiła. Widziałem jak policja sprawdzała czy nie jest fałszywka.

Skocz do: