gin z tonikiem  Dołączył: 17 Paź 2007
Zepsute zabezpieczenie przed zdrobieniem zdjęcia (AF-S) ??
W trybie AF-S jest zabezpieczenie przed zrobieniem zdjęcia, w sytuacji gdy fotografowany obiekt nie jest ostry. Jak używam manualnego szkła z moim K10d, to w trybie AF-S robi mi zdjęcie nawet jak nie mam potwierdzenia ostrości (czyli jak w AF-C). Spsuło się, czy może coś sobie przestawiłem w menu (jakoś nic mi się nie przypomina, że coś takiego można zrobić z poziomu menu). Czy ktoś miał podobny problem??

dagio  Dołączył: 29 Lis 2006
gin z tonikiem, napisz jaki aparat moze?

w Custom menu jest funkcja Cancel AF.. tam popatrz na ustawienie

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
gin z tonikiem napisał/a:
Spsuło się, czy może coś sobie przestawiłem w menu

Jeśli masz body w trybie manualnym to tak działa, aby działało wyzwolenie migawki dopiero po potwierdzeniu ostrości to w body musi być włączony AF.

Dzięki. Jesteście szybcy jak rewolwerowcy :-) . Muszę jeszcze raz sprawdzić w domu, ale wydaję mi się, że mam włączony AF.

[ Dodano: 2008-07-21, 21:45 ]
No to zagadki ciąg dalszy... Uruchamiam aparat z obiektywem manualnym (Revuenon 50/1.4), tryb AF.S - wszystko gra - bez potwierdzenia ostrości, nie da się wyzwolić migawki. Zakładam Cosinę 135/2.8, blokada przed zrobieniem zdjęcia przestaje działać, oco chodzi :shock: ?

Kiwak  Dołączył: 28 Paź 2007
gin z tonikiem, jak dla mnie, to Twój Revuenon zwiera styki, a Cosina nie. Proste? No to miłej zabawy ze zwieraczami :mrgreen:

No, ale przecież to są obiektywy bez styków...

lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
gin z tonikiem, ale na puszce są styki cały czas chyba.

Czyli, co? Obiektywy bez styków, zwierają styki na puszce? Czy raczej ta Cosina coś tam zwiera, czego nie powinna??

TomaSzSz  Dołączył: 05 Lip 2007
plwk napisał/a:
Spsuło się, czy może coś sobie przestawiłem w menu

Jeśli masz body w trybie manualnym to tak działa, aby działało wyzwolenie migawki dopiero po potwierdzeniu ostrości to w body musi być włączony AF.

z manualami też działa takie coś, gdy przełączysz suwak z lewej<k100d> na AF z MF to zrobi fotke dopiero po złapaniu ostrości, u mnie tak działa czasem korzystam.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Czy raczej ta Cosina coś tam zwiera, czego nie powinna?

Na odwrót, Cosina nie zwiera styków a powinna.

ian  Dołączył: 19 Kwi 2007
Czyli, co? Obiektywy bez styków, zwierają styki na puszce? Czy raczej ta Cosina coś tam zwiera, czego nie powinna??

W GX-10 zadziałało to (pułapka ostrości) dopiero wtedy gdy obiektyw zwierał styki korpusu (cęść obiektywu , która dotyka styków korpusu musiałem oczyścić z farby).

plwk napisał/a:
Na odwrót, Cosina nie zwiera styków a powinna.

Acha, czyli także w przypadku obiektywów bez styków, jest interakcja ze stykami korpusu. Za bardzo sobie wziąłem do serca, te dowcipy o potwierdzeniu ostrości ze słoikiem i myślałem, że takie obiektywy są "niewidoczne" dla body.

[ Dodano: 2008-07-22, 13:07 ]
ian napisał/a:
która dotyka styków korpusu musiałem oczyścić z farby

No to spróbujemy coś pokombinować.

athomer  Dołączył: 26 Lip 2007
a bardzo sobie wziąłem do serca, te dowcipy o potwierdzeniu ostrości ze słoikiem i myślałem, że takie obiektywy są "niewidoczne" dla body.

bo tak naprawdę dla puszki nie ma znaczenia czy styki są zwarte przez obiektyw czy przez cokolwiek innego. Dlatego poniekąd masz rację z tym "niewidocznym"obiektywem. Chodzi tylko o to, że aby potwierdzenie ostrości (a także światłomierz) z manualnymi szkłami działał ok, styki w puszcze muszą być zwarte między sobą. Ponieważ część obiektywów ma "dupke" pokrytą nieprzewodzącym lakierem trzeba wprowadzić modyfikacje w postaci zdrapania tegoż lakieru :-)

athomer napisał/a:
Dlatego poniekąd masz rację z tym "niewidocznym"obiektywem
No, tak. Ale jednak zachodzi interakcja z body. Myslałem, że korpus nie musi "wiedzieć", że ma "coś" na bagnecie ;-)

dagio  Dołączył: 29 Lis 2006
Myslałem, że korpus nie musi "wiedzieć", że ma "coś" na bagnecie

do pomiaru światła nic nie musi wiedziec, ale do potwierdzenia ostrosci jak widac musi

Na to wychodzi. Dziękuję wszystkim za pomoc :-B

TomaSzSz  Dołączył: 05 Lip 2007
Ja stosuję naklejkę z folii aluminiowej i taśmy dwustronnej na "dupki" szkieł np. M42 i chodzi najs :-P .

athomer  Dołączył: 26 Lip 2007
dagio napisał/a:
do pomiaru światła nic nie musi wiedziec

chyba jednak zwieranie styków ma jakiś wpływ na pomiar światła. Temat już się pojawiał na forum i jest potwierdzony w praktyce. U mnie w przypadku Porsta 135/2,8 i Jupitera 85/2 - bez zwartych styków (zdartego lakieru lub naklejonej folii) zdjecia niedoswietlone ok ok 0,7-1 EV.

Generic  Dołączył: 09 Lis 2007
Chwila... W moim DS'ie potwierdzenie ostrości działa z obiektywem nie zwierającym styków.
Nie działa z takim obiektywem natomiast ta "blokada".

Czyli jak obiektyw nie zwiera styków to niezależnie czy mamy w aparacie włączone AF czy MF zdjęcie zrobić można zawsze - nawet jak nie jest ostro. Ale jak jest ostro to zaświeca się ikonka.
A kiedy mamy obiektyw zwierający styki a w aparacie włączone AF to nie zrobi zdjęcia dopóki nie złapiemy ostrości. Reszta jak w poprzednim przypadku.

Jeszcze co do wpływu zwarcia styków na pomiar.
Wszyscy to powtarzają ale ja sprawdziłem i różnicy nie zauważyłem.
Mam Heliosa z "wąską dupką" więc styki mam ładnie na wierzchu. Założyłem aparat na statyw, sprawdziłem co aparat mówi na Av i M (po dokonaniu pomairuoczywiście). Później zwarłem wszystkie styki ze sobą i bagnetem i pomiar powtórzyłem - to samo, czyli nieco błędne na pełnej dziurze o-)

Skocz do: