Przeprowadź taką kalibrację sam
1)Zacznij od pobrania jakiegoś testowego zdjęcia w dobrej jakości typu:
2)Otwórz je w do podglądu w Windowsowym podglądzie obrazów (na FullScreen)
3)Ustaw aparat na RAW, EV 0, inne ustawienia na 0 WB na AUTO.
4)Cyknij fotę
5)Otwórz dodatkowo Rawa w jakim chcesz programie i porównując oba metodą empiryczną

dokonaj kalibracji kolorów i ew krzywej tonalnej. Pamiętaj że nie chcesz aby zapamiętywać zmiany wszystkich parametrów np: ekspozycja, jasność , WB mogą być inne dla każdego zdjęcia.
Dobrej zabawy
[ Dodano: 2008-08-15, 20:39 ]
Jako że moje ostatnie ustawienia Lightrooma nie dokońca mi się podobały, stworzyłem nowe
do pobrania tutaj .
Tym razem podszedłem do tematu ciut inaczej. Wiele osób porównuje RAWy do JPG stworzonego przez aparat. Metodą porównawczą

( i jak zwykle subiektywnie ) starałem się stworzyć konfigurację która może służyć za wyjściową po zaimportowaniu RAWów z puszki. Powinny wyglądać tak jakby to puszka zrobiła JPGi. Może komuś się przyda.
[ Dodano: 2008-08-16, 14:13 ]
Najświeższe z moich ustawień pt: NATURAL

mają najwierniej, na ile to możliwe

odwzorowywać rzeczywistość.
[ Dodano: 2008-09-19, 22:54 ]
DO POBRANIA najlepsze moim skromnym zdaniem presety pod Lightrooma jakie udało mi się spłodzić.
trzeba kliknąc PPM na link i zapisz el.docelowy jako... Zachęcam do przetestowania i może wytknięcia błędów.
K20D + Kit 18-55 II, ГЕΛИОС 44-3 58/2, Pentakon 135/2.8, Sigma DG 70-300/4-5.6, ZUIKO 50/1.8, Sigma 24-60/2.8, Metz 58 AF-1