256mb  Dołączył: 26 Maj 2008
PiotrR napisał/a:
Może 256mb w Rosji ostatnio mieszkał?

To był przykład z Chin. Tam takie rzeczy to normalka :-)

lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
Szumak napisał/a:
Nie wiem czy jest tak faktycznie (musiałbym popytać) ale jeśli tak, to na takie podejrzenia zawsze można się powołać,

Policjant, jeśli przeszukanie jest bez nakazu, musi "niezwłocznie" powiadomić o tym sąd lub prokuraturę, aby je zatwierdziła. We wniosku musi podać podstawę przeszukania, czyli wskazać wiarygodne przesłanki, którymi się kierował. Czyli na jakiej podstawie podejrzewał, że coś ukrywamy etc. Oczywiście, jeśli uważamy, że przeszukanie było bezpodstawne, możemy się skarżyć.

PiotrR  Dołączył: 03 Maj 2006
Nie wiem, jak to wygląda w praktyce, ale jeśli tak jak z przedłużaniem aresztu (co też znam tylko z lektury gazet), tzn., że sąd na wniosek policji przedłuża niejako "z automatu", to znaczy właśnie, że policja może sobie wchodzić, gdzie chce, prawda?

Szumak  Dołączył: 18 Cze 2007
PiotrR napisał/a:
że sąd na wniosek policji przedłuża niejako "z automatu", to znaczy właśnie, że policja może sobie wchodzić, gdzie chce, prawda?

Byłbym ostrożny w formułowaniu takich wniosków, w naszym kraju od "zawsze" istniały duże antagonizmy między policją a aparatem sądowniczym - jedni na drugich zawsze wieszali psy i jak tylko mogli to utrudniali sobie na wzajem pracę zamiast zgodnie współpracować ;-) akurat w kwestii tego konfliktu nasłuchałem się argumentów z obu stron.

PiotrR napisał/a:
Nie wiem, jak to wygląda w praktyce, ale jeśli tak jak z przedłużaniem aresztu (co też znam tylko z lektury gazet), tzn., że sąd na wniosek policji przedłuża niejako "z automatu", to znaczy właśnie, że policja może sobie wchodzić, gdzie chce, prawda?

W każdej sprawie, czy to areszt, czy przeszukanie niesłuszne najlepiej brać adwokata. I najlepiej żadnych wyjaśnień nie składać na policji ani w prokuraturze. Dopiero przed sądem się bronić, wzywać świadków i pokazywać dowody.

Wahhim  Dołączył: 28 Maj 2008
A ja sądzę, że to, o co kłócicie się już przez kolejną stronę, nie ma związku z tym, co myślicie o kamizelkach dla fotoreporterów.

Pomysł jest bardzo dobry, trzeba tylko jeszcze umieć negocjować i sprytnie sprzedać ochroniarzowi gadkę o tym, czym się zajmujemy. Warto wspomnieć coś o dziennikarstwie obywatelskim, ponieważ prawnie taka osoba to także dziennikarz. Wiadomości24 i inne tego typu serwisy informacyjne znane są nie tylko zainteresowanym dziennikarstwem. Co to oznacza? Przy odrobienie szczęścia wejdziemy na backstage. Pentax w dłoni, spora torba i napis PRESS na plecach powinny zrobić jeszcze większe wrażenie.

perl  Dołączył: 24 Wrz 2006
Wahhim napisał/a:
Pentax w dłoni, spora torba i napis PRESS na plecach powinny zrobić jeszcze większe wrażenie.
a ja myslalem ze to ja jestem Prawie jak pro.

Co masz na myśli?

[ Dodano: 2008-07-24, 15:33 ]
Wcale nie uważam, że jestem profesjonalistą.

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
perl, wierz mi wystarczy kasetka z gripem i jakimś 70-300 i slingshot na biodrze i już sie ludzie pytają z jakiej jestem gazety lol ;-)

Eldred, właśnie o to chodzi. Respekt musi być.

Eldred napisał/a:
wierz mi wystarczy kasetka z gripem i jakimś 70-300 i slingshot na biodrze i już sie ludzie pytają z jakiej jestem gazety
w porzadku, znam to.
Ale nie mozna porownywac zwyklych ludzi do sluzb ochroniarskich. Ochroniarze maja jednak jakies wytyczne... no i staraja sie jednak sprawdzac jakos Twoja wiarygodnosc, moze zwykle nie ogladaja legitymacji prasowej dluzej niz 20 sekund, ale jednak...

Wahhim napisał/a:
I o to właśnie chodzi. Respekt musi być.

:shock:

Policja też się pyta.

perl napisał/a:
Ale nie mozna porownywac zwyklych ludzi do sluzb ochroniarskich. Ochroniarze maja jednak jakies wytyczne... no i staraja sie jednak sprawdzac jakos Twoja wiarygodnosc, moze zwykle nie ogladaja legitymacji prasowej dluzej niz 20 sekund, ale jednak...

Mimo to, warto sprawdzić, jak zareagują ponowie z ochrony na widok pseudo profesjonalisty. Żeby wygrać, trzeba grać.

[ Dodano: 2008-07-24, 15:52 ]
256mb, gratuluję spostrzegawczości.

256mb napisał/a:
Policja też się pyta.
Mnie tez raz sie pytal jakis dowodca oddzialu prewencji. Nie chcialo mi sie z nim wdawac w dyskusje. Ot, odpowiedzialem ze "nie" i focilem sobie spokojnie dalej.

256mb napisał/a:
Dzisiaj byłem świadkiem jak zgarneli fotografa bo za blisko podszedł.
Rozwin. Nie sama ciekawosc, ale moze sie przydac w temacie.

Wahhim napisał/a:
Mimo to, warto sprawdzić, jak zareagują ponowie z ochrony na widok pseudo profesjonalisty
Zalezy jaka ochrona.

perl napisał/a:
Rozwin. Nie sama ciekawosc, ale moze sie przydac w temacie.

Więcej nie wiem bo stałem za daleko. Jeden wziął aparat, drugi go pod ramię, zapakowali do wozu i odjechali. To był moment.

Nie rozumiem - zawineli go tylko dlatego, ze za blisko stal?

faktycznie musiało być coś więcej.

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
256mb, mógłbyś rozwinąć proszę o jaką sytuację chodziło? czy to był jakiś wypadek? czy koncert? a może kolec po prostu zrobił zdjęcie policjantom?

Eldred napisał/a:
a może kolec po prostu zrobił zdjęcie policjantom?

O, to za cos takiego zamykają?

A ze stwierdzenia 256mb, rzaczywiście niewiele wynika. Mogło być tak, że koleś był świadkiem czegoś i to sfotografował, więc pojechał z policjantami, żeby im zgrać fotki.

Eldred napisał/a:
a może kolec po prostu zrobił zdjęcie policjantom?
Eldred, nie ma w Polsce prawa zakazujacego robienia zdjec funkcjonariuszom publicznym w trakcie pracy.

[ Dodano: 2008-07-24, 17:01 ]
256mb napisał/a:
Jeden wziął aparat, drugi go pod ramię, zapakowali do wozu
Jestem ciekaw jak to dokladnie wygladalo.

Skocz do: