TomaSzSz  Dołączył: 04 Lip 2007
  2 Heliosy = Mikroskop
Popatrzcie jakie makro dają 2 heliosy odwrotnie na siebie zamocowane.

Literka M ma wysokość 2 mm. Niezły mikroskop :-P .

Tamron 70-300. ;)

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
Jaka odległość ostrzenia?

ArturMaly  Dołączył: 26 Gru 2007
TomaSzSz, crop? czy 100% klatki??

crop bo jest winieta, ale na klatce też jest nieźle odległość ostrzenia kilka cm .

[ Dodano: 2008-07-22, 20:11 ]
literka W = 1mm.

100% klatki.

TTomek  Dołączył: 02 Mar 2008
Niezłe ;-) połączyłeś je pierścieniem?

Gringo  Dołączył: 05 Lip 2006
TomaSzSz, chyba mamy ten sam model telefonu :P

zbyllu  Dołączył: 01 Mar 2008
TomaSzSz napisał/a:
jakie makro dają 2 heliosy odwrotnie na siebie zamocowane

Chyba gdzieś czytałem, że skręcone dziobami dwa obiektywy o tej samej ogniskowej dają skalę 1:1.
Dokręcenie na końcu dłuższego szkła zwiększa skalę. Niestety odległość od obiektu spada drastycznie. Ale za to winietę można osiągnąć z prawie ostrymi krawędziami. Trzeba przymknąć przysłonę/y.
To, o ile dobrze pamiętam SMC 50 + Canon FD 50
Pełny kadr. Igła wbita w tekturkę.

bix  Dołączył: 22 Sty 2008
kiedyś jak bawiłem się w takie macro, to strasznie przeszkadzała mi, strasznie mała głębia ostrości dlatego po około 2 filmach olałem temat :) Ale jupiter 135 + helios 55 ma całkiem fajne efekty :)

Generic  Dołączył: 09 Lis 2007
hmm ale 1:1 sie też dostaje z heliosa + 3 pierścienie.
Jest jakaś zaleta łączenia dwóch obiektywów nad stosowaniem pierścieni do makro?
Bo na razie widzę tylko że wchodzą w kadr o-)

Generic napisał/a:
Jest jakaś zaleta łączenia dwóch obiektywów nad stosowaniem pierścieni do makro?

Nie ma raczej przewagi. 2 x więcej szkła, winieta. Ale jak się nie ma pierścieni makro a ma pierścień do skręcenia obiektywów, to się skręca.
Pierścienie bardzo osłabiają światło ale dwa obiektywy też nie będą jaśniejsze niż jeden.
Teraz mi przyszło, żeby skręcić dwa szkła i dołożyć pierścienie ciekawe, czy wogóle to się uda – chyba trzebaby dotykać szkłem obiektu.
Gdy skręci się niewłaściwe ogniskowe, nie ma punktu ostrości bo znajduje się on wewnątrz obiektywu. Próbowałem do 50-tki dokręcić 300 – nie wyszło. Miałem nadzieję na fajne efekty z połączenia pierścieni z Zenitarem 16mm FishEye ale też się nie udało (ostrość wewnątrz).

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
zbyllu napisał/a:
Nie ma raczej przewagi. 2 x więcej szkła, winieta

Jest przewaga taka, jaką ma 5 soczewek nad jedną. Lepsza korekcja i ostrość.

alkos napisał/a:
przewaga taka, jaką ma 5 soczewek nad jedną. Lepsza korekcja i ostrość.

W przypadku skęcenia przypadkowych obiektywów, przypadkowym pierścieniem i odwrócenia układów optycznych też tak będzie?

zbyllu napisał/a:
W przypadku skęcenia przypadkowych obiektywów, przypadkowym pierścieniem i odwrócenia układów optycznych też tak będzie?

Zaloze sie, ze na danym obiektywie skorygowany uklad optyczny ZAWSZE da lepszy rezultat niz nie skorygowany.

TTomek napisał/a:
Niezłe ;-) połączyłeś je pierścieniem?

No coś Ty :-D Taśma izolacyjna !

Gringo napisał/a:
TomaSzSz, chyba mamy ten sam model telefonu :P

N5300 ;-)

[ Dodano: 2008-07-24, 00:32 ]
na FF bedzie Winieta jak z Fisheye, Makro Fisheye ? :-D :-P .

alkos napisał/a:
Zaloze sie, ze na danym obiektywie skorygowany uklad optyczny ZAWSZE da lepszy rezultat niz nie skorygowany.

Sorry alkos ale nie rozumiem. Nie było tu kwestii nieskorygowanego układu optycznego.
Czy dwa odrębne skorygowane układy optyczne skręcone pierścieniem (albo sklejone taśmą izolacyjną, jak pisze TomaSzSz) tworzą skorygowany układ optyczny?
Pojedynczy, skorygowany układ optyczny (jeden obiektyw) z pierścieniami makro to chyba nadal skorygowany układ optyczny odsunięty od kliszy czy matrycy.
Czy więc dwa skręcone obiektywy będą optycznie lepsze od jednego (załóżmy, że wszyskie są dobrze skorygowane optycznie)?
Może trzeba zwrócić się do optyka z Vision Express... ? :evilsmile:

zbyllu napisał/a:
Czy dwa odrębne skorygowane układy optyczne skręcone pierścieniem (albo sklejone taśmą izolacyjną, jak pisze TomaSzSz) tworzą skorygowany układ optyczny?

Wyobraz to sobie tak: patrzysz przez ten sam obiektyw na A: wyraźny obraz i B: niewyraźny obraz. Ja to sobie tak wyobrażam, chociaż oczywiście moge nie mieć racji :-D

Czy jest na sali optyk?!!

bix  Dołączył: 22 Sty 2008
TomaSzSz napisał/a:
na FF bedzie Winieta jak z Fisheye, Makro Fisheye ?

Jest wystarczająco duża by chcieć kadrować na odbitkach. Powiedziałbym że wręcz męczące.

bix napisał/a:
TomaSzSz napisał/a:
na FF bedzie Winieta jak z Fisheye, Makro Fisheye ?

Jest wystarczająco duża by chcieć kadrować na odbitkach. Powiedziałbym że wręcz męczące.

Marudzisz ! :-P . To taki artystyczny efekt hyhy :mrgreen: .

Skocz do: