CLE  Dołączył: 24 Paź 2007
Test stabilizacji obrazu color foto 8/2008
Wpadł mi w ręce sierpniowy numer niemieckiego color foto, w którym znajduje się porównanie efektywności stabilizacji obrazu różnych firm/systemów. W przeciwieństwie do poprzednich testów tu zastosowano jakąś maszynkę zwaną STEVE, która wprawia aparat w jednakowy ruch przy każdej ekspozycji.

Porównane zostały:
canon (40D+17-55/2,8 i 70-300/4-5,6); olympus i leica (E3+leica vario elmar 14-150 mega OIS); nikon (D300+16-85 i 70-300); pentax (K20D+16-46 i 55-200), sigma (18-200OS na canonie 40D) sony (alfa 200 +18-200) oraz tamron (28-300 na canonie 40d)

Z testu wynika, że fałszywy jest mit o przewadze stabilizacji w obiektywie nad tą wmontowaną w korpus.
Stabilizacje, wszystkie, na szerokim kącie działają gorzej niż na tele (pomiar był prowadzony na ekwiwalencie 35 i 200mm dla FF).
Najlepiej poradził sobie olympus i leica, minimalnie słabiej nikon i pentax, zauważalnie gorzej canon (hi, hi) i to zarówno na 35 jaki i na 200mm. Na szerokim kącie zasadniczo nieskuteczna jest stabilizacja sony alfy 200 ale na tele jest całkiem ok. W tamronie zamontowana jest jakaś atrapa stabilizacji, która prawie działa, ale o ostrych zdjęciach można zapomnieć.

Jacek S  Dołączył: 28 Kwi 2008
CLE napisał/a:
Z testu wynika, że fałszywy jest mit o przewadze stabilizacji w obiektywie nad tą wmontowaną w korpus.
Stabilizacje, wszystkie, na szerokim kącie działają gorzej niż na tele

Podobne mam odczucia bez maszynki ;-)

Alojzy N.  Dołączył: 30 Kwi 2008
O niższej skuteczności stabilizacji na szerokim kącie to nawet w instrukcji kasetki piszą, z tego co pamiętam.

WuWu84  Dołączył: 25 Wrz 2007
Skuteczność skutecznością, ale pamiętajmy że stabilizacja w obiektywie pomaga też systemowi AF

Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
CLE napisał/a:
Wpadł mi w ręce sierpniowy numer niemieckiego color foto

Podaję jeszcze link do tego testu online:
http://www.colorfoto.de/T...rn_3801476.html
(po niemiecku).

wyrwiflak  Dołączył: 24 Mar 2007
Re: Test stabilizacji obrazu color foto 8/2008
CLE napisał/a:
Na szerokim kącie zasadniczo nieskuteczna jest stabilizacja sony alfy 200 ale na tele jest całkiem ok.

Ja tam się może na języku Goethego wybitnie nie znam ale według mnie to:

Sony Alpha 200 mit Sony SAL 3,5–6,3/18–200 mm DT:
Auch die Alpha 200 liefert insgesamt sehr gute Ergebnisse und zeigt keine Probleme bei der Weitwinkelaufnahme. Offensichtlich hat Sony sein Bildstabilisator-System gegenüber der vor einem Jahr getesteten Alpha 100 deutlich verbessert.

...ma się zasadniczo odwrotnie do Twoich wniosków?

Nie wiem dlaczego ale podczas testów A200 wyniki stabilizowane oznaczonę są jako "stabilizacja optyczna" a nie jak w przypadku K20D "stabilizacja matrycy"

kasza  Dołączył: 13 Lis 2006
mam wrazenie ze w opisie krotszego obiektywu pentaxa (w tablekach) jest jakis blad. :)

ksz

CLE  Dołączył: 24 Paź 2007
wyrwiflak napisał/a:
...ma się zasadniczo odwrotnie do Twoich wniosków?

zasadniczo masz rację, ale (radio erewań :lol: ) na wykresach na szerokim kącie tylko tamron wygląda gorzej. A Twoje spostrzeżenie odnośnie określenia rodzaju stabilizacji jest jak najbardziej słuszne.

Marcin1978  Dołączył: 20 Lip 2008
Choć jeśli chodzi o Olympusa, to CLE ma rację. Akurat tam można było zastosować stabilizację w korpusie i na obiektywie. No i na szerokim kącie lepsze rezultaty osiągnęli poprzez stabilizację matrycy. W porównaniu ze stabilizacją na sensorze stabilizacja w obiektywie była odrobinę tylko gorsza (ale przy 1/4 sekundy już na granicy). E-3 ma jeszcze jakiś drugi rodzaj stabilizacji matrycy, ale ten akurat okazał się niewiele wart - eliminuje tylko pionowe drgania. Na tele było tak samo.

Pomyślałem, że może rozmiar sensora miał wpływ na lepsze wyniki - jest mniejszy, więc tym samym lżejszy i łatwiej go ustabilizować. Ale obiektyw z kolei jest przygotowany pod system 4/3, więc tam chyba też łatwiej było o stabilizację.

I przy okazji okazało się, że zastosowanie obydwu stabilizacji (w korpusie i w obiektywie) nic nie dało, choć nie dopatrzyli się też żadnych znaczących pogorszeń jakości przy takiej kombinacji.

WuWu84  Dołączył: 25 Wrz 2007
Marcin1978 napisał/a:
E-3 ma jeszcze jakiś drugi rodzaj stabilizacji matrycy, ale ten akurat okazał się niewiele wart - eliminuje tylko pionowe drgania. Na tele było tak samo.

To jest opcja do panningu, w niektórych obiektywach też występuje

muciaq  Dołączył: 01 Wrz 2007
w koncu jakies sensowne porownanie :P
a jako jeden z dowodow dam linka pozniej do zdjecia zrobionego wieczorem 300mm, f8 1/20 nie poruszone bez statywu, sama stabilizacja ;p
ale to oczywiscie fart ;D

jade teraz do rodziny na wiejska popijawe, potocznie zwana odpustem...
:-B :-B za mniejwiecej tlumaczenie ;p

Skocz do: