rbucz  Dołączył: 01 Gru 2006
Sigma 75-200 / 2,8 - ktoś ma?
Ktoś ma albo coś wie o takim obiektywie? manualny, z pozycją A. Fajne światło (wreszcie jasne tele...) Ile coś takiego moze być warte?

perl  Dołączył: 24 Wrz 2006
a to nie jest czasem /2.8-4 ?

rbucz  Dołączył: 01 Gru 2006
Może i 2,8-4, sprzedający plącze się trochę w zeznaniach... podobno 2,8-3,5 :) ...

piotr_w  Dołączył: 14 Lis 2006
Ten z allegro?

http://www.allegro.pl/ite...jasny_2_8_.html

To tak naprawdę szkło o świetle 2.8-3.5, sprzedawca tu dorabia własną ideologię (łagodnie to określając) na temat "stałego" światła.

Za te (lub niewiele wieksze) pieniądze można dostać Sigmę AF 70-210/2.8, która, co by tu nie mówić, jest szkłem innej klasy.

BTW, bardzo podoba mi się fragment:
"zdjęcia niestety zrobione z ręki, co było bardzo trudne przy 200mm i dodatkowo non stop zmieniało się światło (chmury/wiatr/słońce)." :-)

Kosmo  Dołączył: 11 Mar 2008
piotr_w, akurat to ja sprzedawałem i nie dodałem ideologii - poczytaj dokładnie aukcję, u mnie na k100ds wyświetlało się do końca 2.8, ale podałem, że opis na obiektywie to 2.8-3.5

co do zdjęć z ręki - hm, no nie rozumiem o co Ci chodzi w tym zdaniu. Było trudno, bo chmury zapieprzały jak dzikie, zmieniało mi się światło i modelka się niecierpliwiła... :-)
jak uważasz że łatwo utrzymać na 200mm takiego kloca (a waży sporo), gdy nagle zajdzie Ci słońce i musisz wydłużyć czas do np. 1/125 przy 200mm, to gratuluję stabilnych rąk, mi się męczyły... :-P

lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
Tak z ciekawości, bo nie miałem nigdy takiego szkła. Jak działa zmiana przysłony wraz ze zmianą ogniskowej w manualnych obiektywach? Przecież można sobie tam ustawić, powiedzmy, 2,8 na pierścieniu. Jak zmienię na inną ogniskową, to jakim cudem zmieni się jasność?

Nie wiem... :-)
Ja robiłem nim na A i na tym oparłem opis - bo nadal pokazywało 2.8 na aparacie przy 200mm. Przyznam, że ze względu na wagę nie używałem tego szkła. Zresztą nadszedł wówczas czas na wiosenne porządki i wyprzedaż tego, czego nie używam. Nie sprzedawałbym go, gdyby nie jego waga i nie używanie go przez spory czas.

Póki co, to rozsądek mówi mi, żeby zostawić sobie tylko 16-45mm/4, którego używam w zasadzie nonstop. Czasem podepnę 70-200/4-5.6 SMC-FA, no i chyba tyle. Z sentymentu zostawię sobie 50/1.7. Resztę wyprzedałem bądź szykuję do wyprzedaży. Marzy mi się przeskok na średni format...

TomaSzSz  Dołączył: 04 Lip 2007
lipalipski napisał/a:
Tak z ciekawości, bo nie miałem nigdy takiego szkła. Jak działa zmiana przysłony wraz ze zmianą ogniskowej w manualnych obiektywach? Przecież można sobie tam ustawić, powiedzmy, 2,8 na pierścieniu. Jak zmienię na inną ogniskową, to jakim cudem zmieni się jasność?

Na tamronie 70-300 też na przesłonie ustawić można f4 i ogniskową na 300 ;p a przecież na 300 ma 5.6 ;-)

TomaSzSz, możliwie. Nigdy nie miałem zooma ze zmiennym światłem i pierścieniem przysłon.

No tak, ale A chyba nie powinno kłamać (czy jak kto woli, ściemniać...)?

lipalipski, to tylko taka ciekawostka z mojej strony. ;-)

TomaSzSz, ja po prostu jestem ciekaw, jak to działa -bo nigdy nie miałem do czynienia.

u mnie działa tak że jak walne przesłonę na 4 to pewnie i tak jest 5.6 bo to po prostu brak blokady która blokuje wartości gdy spada jasność wraz z zoomowaniem raczej z powodu cięcia kosztów.

kurde własnie przeprowadzilem test .

ustawilem f4 przekręcilem na 300. po czym przymknąłem do 5.6 i przesłona uległa pomniejszeniu. :shock: Czyżbym odkrył stałe światło w swoim szkle ? :lol:

TomaSzSz, a jak ustawisz f4 i zmieniasz ogniskową w trybie AV to zmienia się czas naświetlania?

sprawdziłem tez z body. na 300 na av mam 5.6 na M i ustawieniu na 4 mam działkę jaśniej :shock: .

[ Dodano: 2008-07-24, 00:47 ]
lipalipski napisał/a:
TomaSzSz, a jak ustawisz f4 i zmieniasz ogniskową w trybie AV to zmienia się czas naświetlania?

Gdy pracuje na Av to na 300 tamron ma 5.6 najjaśniej. Gdy przekręcam z A na np. f4 to mam przesłonę w body jak z manualami -- i na 300 choć powinno być 5.6 jest 4.

Ale zmienia się czas przy zmianie ogniskowej, czy nie?

nie bardzo jak mam przetestować bo mam ciasny pokój ale na gdy biorę podgląd głębi ostrości na 300f@4 to pełna dziura, przestawię pierścieniem na 5.6 czyli nominalna pełna dziura, przymyka tzn. widać ściemnienie co teoretycznie nie powinno mieć miejsca.

Ja nie wiem czy dobrze gdybam, ale to chyba fizycznie niemozliwe zeby przy manualnym bez stykow, na wykastrowanym bagnecie (jakie maja wszystkie dsrl Pentaka) zmieniajac ogniskowa na wyzsza, aparat sam sobie 'wykrywal' ze obiektyw na dluzszym koncu jest ciemniejszy.

Takie cos to raczej w Z-1p, MZ-6 (na przyklad).

perl, do czego zmierzasz ?

[ Dodano: 2008-07-24, 01:12 ]
zrobiłem 2 fotki z tym samym czasem na ogniskowej 300 jedną na 4 na pierścieniu przesłony a 2 na 5.6 przy czym ta na 5.6 jest ciemniejsza. jutro zrobię więcej testów.

to ze np. taki Z-1p ma niewykastrowany bagnet.

Jak zmieniasz przyslone recznie, to pokazuje Ci sie ona tez na ekraniku aparatu.

W cyfrowkach ten myk nie dziala.

Zmieniajac ogniskowa, obiektyw sam przeniesie bolec wyzej (powiedzmy z f/4 na 5.6) i Z-1p o tym 'wie'.
Wiec fizycznie niemozliwe jest tam ustawienie zalozmy ogniskowej 300 i przyslony 4 (*)

Cyfrowka o tym nie bedzie 'wiedziec' bo tam nie dziala w taki sposob bolec od przyslony.

(*) - zakladajac ze to obiektyw powiedzmy 70-300/4-5.6

Skocz do: