perl  Dołączył: 24 Wrz 2006
kamicha, witaj.

Musisz wiedziec, ze Pentax dodaje najlepszy obiektyw kitowy jesli wezmiemy pod uwage wszystkich producentow lustrzanek cyfrowych. ;-)

Najlepsza jakosc wykonania, najwyzsza jakosc optyczna wsrod kitow.
Generalnie do piet dorasta bodajze tylko Olympus, natomiast Canon i Nikon ze swoimi sie kryja (zwlaszcza Canon.... kolega po pol roku uzywania EOSa 400D chce wymienic kitowy obiektyw bo mu sie po prostu.. rozlatuje).

W obiektywie nie obraca sie przednia soczewka podczas ostrzenia (u innych producentow sie obracaja... nie wiem jak w kolejnych wersjach kitowych obiektywow konkurencji).

Dostalas fajny tulipan, mozesz dokupic filtr polaryzacyjny, wyciagnac zaslepke i przez dziurke na dole krecic sobie filtrem.

Ten obiektyw w zupelnosci wystarcza a do amatorskich potrzeb czasami jest wrecz zbyt dobry.

Jesli lubisz portrety to kup 50-tke, do wyboru:
SMC-A 50/1.7 (okolo 300 zl) - manualna
SMC-F 50/1.7 (okolo 500 zl) - AF
SMC-FA 50/1.4 (okolo 650 zl) - AF

Jesli chodzi o Tamrona i Sigme o ktorych piszesz, wydaje mi sie ze bedziesz zadowolona niezaleznie od tego co wybierzesz.

Na temat obydwu mozesz poczytac na forum.

Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
Ależ proszę, raz dwa:

Wśród alternatyw standardowego zoom'a 18-55 wymienię:
Pentax SMC-DA* 16-50 f/2.8 SDM
Pentax SMC-DA 16-45 f/4
Pentax SMC-DA 17-70 f/4 SDM (nowość, niebawem w sprzedaży)
Tamron 17-50 f/2.8 SP XR Di II LD Aspherical [IF]
Tamron 28-75 f/2.8 SP XR Di LD Aspherical [IF] (ów posiadam)
Sigma 17-70 f/2.8-4.5 DC
Sigma 18-50 f/2.8 EX DC Macro

Wydaje mi się, że zdecydowany prym wiodą Tamrony. Konstrukcja 28-75 jest starsza, opracowana jeszcze dla aparatów analogowych - ale wydaje się być nieco lepsza (praktycznie brak aberracji, czy winietowania). Mniejszy, nowszy model 17-50 został zaprojektowany już dla lustrzanek cyfrowych, nie kryje pełnej klatki, ale prawie nie ustępuje optycznie poprzednikowi. Sam mam 28-75 - z K10D miał problemy z AF, z K20D pracuje rewelacyjnie, polecam.

http://www.optyczne.pl/26...rical_(IF).html
http://www.photozone.de/R...-report--review
http://www.optyczne.pl/30...rical_(IF).html

O wymienionych obiektywach Sigmy też słyszałem sporo dobrego, choć bez takich zachwytów, jakie wzbudzały Tamrony. Nie znam ich za dobrze, ale nie słyszałem o szczególnych wpadkach, czy wadach. Sigma 18-50 jest lepsza optycznie, dodatkowo w wersji EX - a to oznacza świetne wykonanie i bardzo atrakcyjne matowe wykończenie. Podobno pewniejsze pod względem poprawnego trafiania z ostrością.

http://www.photozone.de/R...lab-test-report
http://www.optyczne.pl/75...dsumowanie.html

Jeśli chodzi o optykę firmową, to raczej należy wystrzegać się dość nowej konstrukcji, opracowanej do spółki z Tokiną, Pentax SMC-DA* 16-50 f/2.8 SDM. To obiektyw z *, czyli teoretycznie flagowa linia Pentaxa - jednak pierwsze modele tego szkła zanotowały wiele wpadek, później wstrzymano produkcję, wypuszczono nowe serie - i generalnie nikt nie wie, czego spodziewać się po tym, co obecnie jest na rynku. A szkoda, bo szkiełko jest super wykonane.

http://www.optyczne.pl/92..._ED_IF_SDM.html

Konstrukcja Pentax SMC-DA 16-45 f/4 moim zdaniem nie jest warta swojej ceny. Raptem nieznacznie lepsza od firmowego 18-55, dość ciemna, o niedużym zakresie ogniskowych.
Została ostatnio zastąpiona przez nowe szkło Pentax SMC-DA 17-70 f/4 SDM, ciekawe - mimo, że trochę ciemne (f/4), to o sporym zakresie, a dodatkowo wyposażone w ultracichy silnik AF SDM. Miałem parę razy w rękach obiektywy z SDM'em - są troszkę wolniejsze, ale naprawdę bezgłośne, fantastyczne! Niestety, za dobrze nie znamy parametrów i ceny nowego szkła, powoli pojawia się w sprzedaży.

lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
Cytat
SMC-A 50/1.7 (okolo 300 zl) - manualna

Raczej około 200 zł.

Samp, jeszcze Sigmy 24-60/2.8 i 24-70/2.8

Samp napisał/a:
Tamron 28-75 f/2.8 SP XR Di LD Aspherical [IF] (ów posiadam)
jak juz jedziesz po calosci, to wymien jeszcze Sigmy:
24-60/2.8
24-70/2.8
28-70/2.8

Zgadzam się z perlem, że na wstępnym etapie jasna 50-tka (ew. 35-tka) może sprawić kupę radochy.

kamicha  Dołączyła: 26 Cze 2008
Aaaa... mam jeszcze jedno małe pytanko. :-> Planuję kupić od razu filtr polaryzacyjny do tego obiektywu. Już wiem, że nie mogę oszczędzić na cenie i kupić najtańszego. Na forum przeważa marka Hoya, o niej też myślałam, tylko jaki mam wybrać??!! :-| Z gwintem do zamocowania dekielka, bez niego, cienki... ?a moze powinien być jakiś specjalny do na przykład wspomnianej przeze mnie sigmy 17-70?

Czekam niecierpliwie na jakiekolwiek podpowiedzi :-D

No, i te dwie Sigmy to też EX.

Sigmę 24-70/2.8 mogę wymienić, bo jest bardzo ładna - dla mnie to jeden z najładniejszych obiektywów pod słońcem!

A Sigmy 24-60/2.8 nie wymienię, bo nie lubię - ostatnio jest na dziwnej fali na Forum, niech sobie trochę poodpoczywa...

Cytat
Aaaa... mam jeszcze jedno małe pytanko. :-> Planuję kupić od razu filtr polaryzacyjny do tego obiektywu. Już wiem, że nie mogę oszczędzić na cenie i kupić najtańszego. Na forum przeważa marka Hoya, o niej też myślałam, tylko jaki mam wybrać??!! :-| Z gwintem do zamocowania dekielka, bez niego, cienki... ?a moze powinien być jakiś specjalny do na przykład wspomnianej przeze mnie sigmy 17-70?

To zależy od szkła, które wybierzesz. Niektóre winietują ze zwykłymi filtrami i wtedy musisz kupić "slima".

[ Dodano: 2008-07-24, 01:49 ]
Samp napisał/a:
Sigmę 24-70/2.8 mogę wymienić, bo jest bardzo ładna - dla mnie to jeden z najładniejszych obiektywów pod słońcem!

Zgadzam się.

kamicha, a gdybyś przypadkiem chciała filtr UV... ;-) , to popatrz na http://www.optyczne.pl/5....filtrów_UV.html

Hoya HMC (bez Super) wydaje się być bardzo rozsądnym wyborem:
http://www.optyczne.pl/5....m_HMC_UV-0.html

kamicha napisał/a:
Planuję kupić od razu filtr polaryzacyjny do tego obiektywu.
Przede wszystkim zwracaj uwage na to zeby to byl filtr polaryzacyjny kolowy.
Liniowego sie wystrzegaj.

Do obiektywu 18-55 potrzebny jest filtr na 52mm. Bardzo latwo dostac.

Do obiektywow wymienionych przez Sampa beda pasowaly filtry o wiekszych srednicach (roznie.... zwykle w granicach 67~77mm).

Czym wieksza srednica - tym drozszy filtr.

perl, a do 24-70/2.8 bedzie pasował filtr 82mm. :evilsmile:

OMG, polaryzacyjny!!!
Sorry
Pora spać

[ Dodano: 2008-07-24, 01:54 ]
A może odpuścić ten polaryzator na początek i kupić dopiero, jak uznasz, że naprawdę będzie potrzebny?

Samp, ustaw date waznosci swojego postu albo zmien zawartosc na polar ;-)

lipalipski, przeciez nie o to chodzi by zlapac kroliczka, ale by gonic go...

perl, rozwiązałem to inaczej :-P

Albo może zdecydować się na konkretny filtr i do niego dokupić obiektyw. :-P

O kurcze, nie spodziewałam się tak momentalnego odzewu na moje zapytanie. :-) Dziękuje bardzo za tak treściwe odpowiedzi. Co do kitu pentaxa, to również wiele dobrego czytałam, ale myślałam, ze jak dokupie "szerszy" i jaśniejszy to będą cud miód moje krajobrazy :-? Bardzo pospiesznie planuje coś wybrać ( no chyba, że faktycznie od mojego kitu, większej różnicy nie będzie), ponieważ za jakieś pare dni jade na długo w piękne rejony i najbardziej ciesze sie na myśl o widokach do sfotografowania, a dokupić i tak dokupie jakiś obiektyw z czasem.

"Szerszy" - to inna historia:

Można pomyśleć o:
1. Pentax SMC-DA 12-24 f/4
2. Sigma 10-20 f/4.5-5.6
3. Sigma 12-24 mm f/4.5-5.6

Recenzje Sigm także znajdziesz na portalu, który podawałem poprzednio.

Ale tu już jest spora cena - ja bym się nie spieszył, tego zakupu lepiej być 100% pewnym. Szkło 18-55 do krajobrazów też jest bardzo dobre.

Odnośnie rozmiaru i rodzaju filtra (kołowy czy liniowy), to zdązyłam już zaczerpnąc wiedzy. Pytam o to wszystko na forum, ponieważ , jeśli będe, to będe kupować przez internet, nie udając się wcześniej do sklepu, więc bez porady sprzedawcy, no i kłopot byłby z ewentualnym zwrotem.

[ Dodano: 2008-07-24, 02:13 ]
Samp napisał/a:
OMG, polaryzacyjny!!!
Sorry
Pora spać

[ Dodano: 2008-07-24, 01:54 ]
A może odpuścić ten polaryzator na początek i kupić dopiero, jak uznasz, że naprawdę będzie potrzebny?

Wydaje mi się, ze właśnie jest ten moment :) a jak nie sprawdzę, to się nie przekonam ;)

Samp napisał/a:
Pentax SMC-DA 12-24 f/4

Skocz do: