bladawiec  Dołączył: 01 Kwi 2008
Jak to jest z wersjami "kita" do k200d?
Witam

Było o tym na forum, że czaami można dostać k200d z kitem w wersjii II. Wczoraj zrobiłem więc mały zwiad w kilku sklepach (kilka EuroRTVAGD, Saturn, internetowe FotoZakupy) i w żadnym nie sprzedawali k200 z kitem II.
W jednym z nich sprzedawca powiedział mi, że nie dostają fabrycznych zestawów aparat+obiektyw, tylko kompletują je dla klienta z dostaczonych z hurtowni oddzielnych elementów. Gdy powiedziałem mu, że do Pentaxa istnieją dwie wersje kita, sprawił wrażenie zaskoczonego i chyba trochę przerażonego :-) .
Może jest to wytłumaczeniem sprawy z brakiem powtarzalności wersji kita w k200? Przykładowo sklep dostawał np. 4 szt. k200, 2 szt. k20 i do tego oddzielnie 4 kity I i 2 kity II, a przy sprzedaży składał komplety jak popadnie nie będąc świadomym różnic. BTW dla przyszłych nabywców k20 zostawałyby wtedy w sklepie stare obiektywy i stąd zauważone przerażenie sprzedawcy :-) ?

To tylko taka moja spiskowa teoria tłumacząca brak zestawów k200 z kitem II w odwiedzonych przeze mnie sklepach wzrostem świadomości sprzedawców :-) .

A teraz pora na moje pytanie.
Może wiecie czy jednak można obecnie dostać gdzieś kadwusetkę z polskiej dystrybucji z nowym kitem w dobrej cenie? Może ktoś z Was ostatnio gdzieś kupił lub widział taki zestaw?

Korzyści z nabycia takiego zestawu tłumaczyć nie muszę. Z obiektywu kitowego korzystać nie będę, ale nabycie nowej wersji i odpowiednie jej spożytkowanie ;-) może znacząco obniżyć koszt nabycia samej puszki :-) .

Pozdrawiam
bladawiec

perl  Dołączył: 24 Wrz 2006
Nie rozumiem.

Po co Ci 18-55 II skoro i tak nie zauwazysz roznicy z k200d?

A dlaczego obydwie wersje 18-55 sa dodawane do k200d?
Moze dlatego, ze trzeba sie pozbyc pierwszej wersji 18-55.

perl napisał/a:
Nie rozumiem.

Nie pierwszy przecież wpadłem na to, że skoro ceny zestawów w obydwu wersjach są identyczne, to sprzedając obiektyw droższy bardziej obniżamy koszt nabycia korpusu.

perl napisał/a:
A dlaczego obydwie wersje 18-55 sa dodawane do k200d?
Moze dlatego, ze trzeba sie pozbyc pierwszej wersji 18-55.

Tylko, że pierwsze doniesienia o kadwusetkach z nowymi kitami były w marcu, a teraz jakby zestawów takich było mniej. Drugi przykład - na stronie EuroAGD istnieje oficjalna oferta zestawu k200 z 18-55 jedynie w starej wersji, a k20 - nowej.
Pozdrawiam
bladawiec

bladawiec napisał/a:
Drugi przykład - na stronie EuroAGD istnieje oficjalna oferta zestawu k200 z 18-55 jedynie w starej wersji, a k20 - nowej.
ale oczywiscie bierzesz pod uwage to ze k20d musi miec 18-55 II, a k200d nie ?

...

lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
perl napisał/a:
ale oczywiscie bierzesz pod uwage to ze k20d musi miec 18-55 II, a k200d nie ?

Bo druga wersja kita została opracowana dla matrycy k20, natomiast k200 z matrycą od k10 spokojnie współpracuje z kitem w wersji I.

o tym wlasnie chcialem napisac. Ale autor tematu chyba o tym wie, wiec nie chcialem tego pisac, bo by mnie ktos posadzil o robienie z ludzi idiotow, ze pisze takie oczywiste oczywistosci.

perl, nie boje sie posądzeń o niecne zamiary, współpracę z tajnymi służbami lub z IPN, więc pozwoliłem sobie doprecyzować, czy też uściślić Twoją wypowiedź.

Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
perl, lipalipski trochę nie rozumiem waszych zastrzeżeń do sensowności kita II w K200D/K10D...

Przecież jeśli 18-55 II jest lepszym optycznie obiektywiem od wersji I (a jest) - to czy ta różnica naprawdę na matrycy K10D nie będzie zauważalna?
Przecież i tak użytkownicy K10D w większości zmieniają kita I na jakiś inny obiektyw (Sigmę, Tamrona, SMC-DA*,...) - dlaczego kit II miałby być gorszą alternatywą? :roll:

Samp, a ja nie mam zarzutów do sensowności. Piszę tylko o powodach, dla których dla k20 jest przewidziany inny kit niż dla innych dslr Pentaksa.

[ Dodano: 2008-07-24, 02:20 ]
Samp napisał/a:
Przecież i tak użytkownicy K10D w większości zmieniają kita I na jakiś inny obiektyw (Sigmę, Tamrona, SMC-DA*,...) - dlaczego kit II miałby być gorszą alternatywą? :roll:

A tu wyskakujesz przed szereg. Nie wiesz czy w większości. Poza tym, że Ci co zmieniają, też w k20 pewnie zmienią.

lipalipski napisał/a:

Bo druga wersja kita została opracowana dla matrycy k20, natomiast k200 z matrycą od k10 spokojnie współpracuje z kitem w wersji I.

No jasne - idąc dalej tym tropem, k200 "spokojnie współpracować" może z otworkiem w blasze, więc i kit nie jest potrzebny...

O ile stary kit z matrycami <=10MP dawał efekty ŚREDNIE, to z 14MP dawałby efekty tragiczne. I stąd konieczność opracowania nowego kita do tej matrycy.

Ale przeciez nie oznacza to, że z mniejszymi matrycami nie będzie on działał lepiej niż kit stary! Czy uważasz, że stara wersja jest przy współpracy z k200 aż tak idealna jakościowo (bo "spokojnie współpracuje"), że nie trzeba zastępować jej lepszym obiektywem, a ludzie którzy kupują jakieś drogie Sigmy czy Tamrony zastępując nimi obiektyw kitowy, działają jedynie na zasadzie owczego pędu?!

Ogólnie to powstał długi offtopic tak jak przystało na to forum.
Wracając do mojego pytania - czy ktoś z Was wie gdzie można aktualnie kupić k200 z kitem II? Ceneo czy Skapiec średnio tu pomoże, bo w większości sklepów nie rozróżniają wersji obiektywów. Tym bardziej, że z tego co wynika z analizy forum, dostępność kita II z dwusetką jest raczej przypadkowa i uzależniona od sklepu.
Zależy mi na osobistych doświadczeniach osób, którym ostatnio udało się gdzieś kupić ten aparat z nowym obiektywem.

Pozdrawiam
bladawiec

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
bladawiec napisał/a:
czy ktoś z Was wie gdzie można aktualnie kupić k200 z kitem II?

Np. tu http://www.fotozakupy.pl/...-55-ii-mm,7531s

bladawiec napisał/a:
No jasne - idąc dalej tym tropem, k200 "spokojnie współpracować" może z otworkiem w blasze, więc i kit nie jest potrzebny...
:shock:

Ech, daruje sobie, po co tracic czas na rozwazanie o 18-55.

janek_wu  Dołączył: 26 Maj 2008
Polecam Fotozakupy. W moim przypadku od chwili zamówienia, poprzez dokonanie płatności, do momentu dostarczenia przez kuriera nie minęło 48 godz. Na dodatek mają najniższe ceny. :-D

plwk napisał/a:
Np. tu http://www.fotozakupy.pl/...-55-ii-mm,7531s

janek_wu napisał/a:
Polecam Fotozakupy. W moim przypadku od chwili zamówienia, poprzez dokonanie płatności, do momentu dostarczenia przez kuriera nie minęło 48 godz. Na dodatek mają najniższe ceny. :-D

Dzięki za informacje :-) !
Prawdę mówiąc myslałem bardziej o jakimś sklepie "naziemnym" najlepiej gdzieś w Warszawie, niż o sklepie internetowym. Ten ostatni nie daje możliwości pomacania i sprawdzenia na miejscu.

Ponieważ zwroty produktów zakupionych w sklepach internetowych są dopuszczalne w ciągu kilku dni od zakupu, jest jakiś sposób aby ustrzec się przed otrzymaniem takiego zwróconego wcześniej egzemplarza? Mam wrażenie, że zwroty pochodzić mogą głównie od użytkowników, którzy zauwazyli FF/BF w aparacie. A może moje obawy są nieuzasadnione? Jakie jest w ogóle niebezpieczeństwo dostania korpusu z FF/BF w przypadku k200?
Pozdrawiam
bladawiec

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
To jest sklep z dwoma punktami "naziemnymi"

Długi  Dołączył: 16 Sty 2008
bladawiec napisał/a:
Prawdę mówiąc myslałem bardziej o jakimś sklepie "naziemnym" najlepiej gdzieś w Warszawie, niż o sklepie internetowym. Ten ostatni nie daje możliwości pomacania i sprawdzenia na miejscu.

Nie obawiałbym się zakupu przez neta. Jeśli kupujesz w uznanym sklepie, kamieni Ci nie przyślą :mrgreen: Poza tym rozpakowujesz paczkę przy kurierze, sprawdzasz, czy niczego nie brakuje, macasz i jeśli są jakieś podstawy, aby sądzić, że to egzemplarz używany, to możesz zażądać sporządzenia protokułu i reklamowac towar. Kupiłem już trochę towaru przez neta, teraz czekam na kamerę dla zony, jak dotąd nie miałem problemu, swoją k10 też przez neta :)

plwk napisał/a:
To jest sklep z dwoma punktami "naziemnymi"

Tak, ale troche za daleko ode mnie (czyli z Warszawy) :-) .
Pozdrawiam

bladawiec napisał/a:
Ale przeciez nie oznacza to, że z mniejszymi matrycami nie będzie on działał lepiej niż kit stary! Czy uważasz, że stara wersja jest przy współpracy z k200 aż tak idealna jakościowo (bo "spokojnie współpracuje"), że nie trzeba zastępować jej lepszym obiektywem, a ludzie którzy kupują jakieś drogie Sigmy czy Tamrony zastępując nimi obiektyw kitowy, działają jedynie na zasadzie owczego pędu?!

Ej, a gdzie ja napisałem cos takiego?

lipalipski napisał/a:
Ej, a gdzie ja napisałem cos takiego?

Może trochę rozwinąłem myśl zawartą w Twojej wypowiedzi:
lipalipski napisał/a:
k200 z matrycą od k10 spokojnie współpracuje z kitem w wersji I.
Zależy co się rozumie przez stwierdzenie "spokojnie współpracuje". Czy to, że efekty z takiego połączenia są >dobre, czy to, że kit może w ogóle działać jako obiektyw (tak samo jak działać może wspomniana przeze mnie pinhola w blasze, a działać nie będzie blacha bez dziury ;-) ).

Jeżeli jednak uważasz, że nadinterpretowałem Twoją wypowiedź to przepraszam :-) .

Pozdrawiam
bladawiec

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
perl i lipalipski, czy piszecie o braku różnicy między starym a nowym kitem na 10-megapikselowej matrycy z własnego doświadczenia? I jeszcze jeździcie po Sampie, który ma rację. Zmieniłem starego na nowego, dopłaciłem 120 zł i uważam, że było to warte tej sumy. Nie używam kita zbyt często, ale to wiem na pewno, bo miałem przez chwilę oba i porobiłem własne testy: widać różnicę na zdjęciach z K10D. Szczególnie w rozdzielczości i winiecie na szerokim końcu, rozdzielczości na długim końcu i ogólnym kontraście i odwzorowaniu kolorów. Te różnice nie są oczywiście powalające, ale na tyle wyraźne, że burzę się trochę na takie opinie:
Cytat
perl, jako sprzedawca Pentaksa masz dostęp do sprzętu - potestuj sam, potem będziesz mógł wydawać bardziej wiarygodne opinie. :-)

Skocz do: