lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
Hehe, widzę, że nie tylko ja nie rozumiem, jak działa "ściemnianie" obiektywu zoom bez styków.

perl  Dołączył: 24 Wrz 2006
lipalipski, jesli masz z-1p, MZ-6 lub podobny... hmmm MZ-7, MZ-3 .....
to sprobuj przypiac szklo, dac na Av i zmieniac przyslone.
Czas w aparacie bedzie sie zmienial automatycznie - bo obiektyw bolcem przekazuje wartosc przyslony jaka wlasnie ustawiasz na obiektywie.

Cyfra tak jakby nie widzi bolca, wiec nie przymyka dopoki nie przycisniesz jakiegos tam przycisku zeby dobral czas (AE-L w k100d, zielonego w k10d).

Ja to tak rozumiem ale nie potrafie tego wyjasnic normalnymi czy fachowymi slowami ;-)

perl napisał/a:
Cyfra tak jakby nie widzi bolca, wiec nie przymyka dopoki nie przycisniesz jakiegos tam przycisku zeby dobral czas (AE-L w k100d, zielonego w k10d).

To znaczy, że jeśli mam obiektyw, powiedzmy 75-210/2.8-3.5 na cyfrze i na 75 nacisne zielony guzik i ustawi światło, to po zmianie ogniskowej na 210 po naciśnieciu guzika ustawi inne światło? Pomijając oczywiście zmianę w oświetleniu samego kadru.

A co do posiadania, to obecnie nie mam żadnego analoga Pentaksa z AF, a tym bardziej zooma ze zmiennym światłem i pierścieniem przysłon, bo takowego nigdy nie miałem.

Z analogami używałem stałek. Tak samo, jak miałem MZ5n kiedyś. A do cyfry mam tylko dwa zoomy, oba ze stałym światłem.

perl  Dołączył: 24 Wrz 2006
lipalipski napisał/a:
To znaczy, że jeśli mam obiektyw, powiedzmy 75-210/2.8-3.5 na cyfrze i na 75 nacisne zielony guzik i ustawi światło, to po zmianie ogniskowej na 210 po naciśnieciu guzika ustawi inne światło?
Dokladnie. Tzn. teoretycznie tak powinno byc.

No, i o to mi chodziło. Chociaż wolałbym praktycznie.

piotr_w  Dołączył: 14 Lis 2006
SQ6GIT napisał/a:
piotr_w, akurat to ja sprzedawałem i nie dodałem ideologii - poczytaj dokładnie aukcję, u mnie na k100ds wyświetlało się do końca 2.8, ale podałem, że opis na obiektywie to 2.8-3.5

To co korpus podaje nie zawsze jest prawdą. Klasycznym przykładem jest Tokina 28-70/2.6-2.8. AFAIR żadna Minolta/Sony ani Canon nie wyświetlają przysłony 2.6.

O tym f3.5 dopisałeś dopiero na końcu, po pytaniach klientów, w zasadniczym opisie aukcji nie ma na ten temat ani słowa, za to parę razy jest "stałe światło".

SQ6GIT napisał/a:
jak uważasz że łatwo utrzymać na 200mm takiego kloca (a waży sporo), gdy nagle zajdzie Ci słońce i musisz wydłużyć czas do np. 1/125 przy 200mm, to gratuluję stabilnych rąk

IMHO fotki z 200mm są zrobione w pełnym słońcu, gdzie nie powinno być problemu z wystarczajacym czasem naświetlania, do tego w cyfrze w razie potrzeby możesz szybko podbić ISO.
Zabawa by była z manualnym szkłem, korpusem bez TTL i zewnętrznym światłomierzem.

Co do utrzymania w ręce, to IMHO łatwiej jest utrzymać stabilnie cieższe szkło.
Regularnie robię z ręki zestawiem ponad 2kg, da się przyzwyczaić :-)

BTW, gratuluję uzyskanej ceny.

Kosmo  Dołączył: 11 Mar 2008
piotr_w napisał/a:
O tym f3.5 dopisałeś dopiero na końcu, po pytaniach klientów, w zasadniczym opisie aukcji nie ma na ten temat ani słowa, za to parę razy jest "stałe światło".

Tak, ale to było gdy wielu licytujących jeszcze nie było, więc sama wierchuszka z wygrywającym na czele była poinformowana przed wzięciem udziału w aukcji. Zasadniczego opisu nie można zmienić, jeśli są już licytujący. Gdyby ktoś licytujący wczesniej niż opisałem wygrał, na pewno bym zapytał czy czytał cały opis (choć jakby miał być niezadowolony, pewnie sam by się upomniał po dodaniu przeze mnie opisu). Myślę, że odbyło się 100% fair, tym bardziej, że wygrywający jest zadowolony.

piotr_w napisał/a:
IMHO fotki z 200mm są zrobione w pełnym słońcu, gdzie nie powinno być problemu z wystarczajacym czasem naświetlania, do tego w cyfrze w razie potrzeby możesz szybko podbić ISO.

te, ktore się udało zrobić, sa w słońcu, ale trudno mi było utrzymać i ciągle zmieniać parametry, o tym piszę, jak za mało precyzyjnie, to już po fakcie, ale nie ma to znaczenia dla aukcji

piotr_w napisał/a:
Co do utrzymania w ręce, to IMHO łatwiej jest utrzymać stabilnie cieższe szkło.
Regularnie robię z ręki zestawiem ponad 2kg, da się przyzwyczaić

Nie mam takich doświadczeń, ale przyznam, że fotografuję kilka miesięcy, więc może to przede mną. Póki co było mi trudno utrzymać tego klocka, zresztą dlatego go nie używałem, bo był za ciężki + okazało się, że inny sprzęt mi potrzebny jest do mojej tematyki.

Tak czy owak, dzięki za komentarze na dobrym poziomie.

Skocz do: