Marek Wyszomirski  Dołączył: 18 Kwi 2006
Na podstawie przeczytanych opinii również stawiam Goodrama wyżej od Kingstona a taniej od szybkich Sandisków:-). Mam jednak wątpliwości co do jego polskości - wioem, że firma jest polska, ale sądzę, że tylko naklejają etykietki na te pamięci. Być może również montują je w obudowę - nie wierzę natomiast aby sami robili chipy.

hamster  Dołączył: 11 Paź 2006
Marek Wyszomirski napisał/a:
nie wierzę natomiast aby sami robili chipy.
No bo chyba nie robią. RAMy do pc-tów to chyba kiedyś ze scalaków Hynixa strugali. Ale spokojnie; zobaczymy co przyszłość przyniesie; póki co rozwijają się bardzo szybko.

pxm  Dołączył: 17 Paź 2006
Na podstawie przeczytanych opinii również stawiam Goodrama wyżej od Kingstona a taniej od szybkich Sandisków:-). Mam jednak wątpliwości co do jego polskości - wioem, że firma jest polska, ale sądzę, że tylko naklejają etykietki na te pamięci. Być może również montują je w obudowę - nie wierzę natomiast aby sami robili chipy.

Jakby ktos nie wiedział to Kingston tez nie robi kostek pamieci, a jedynie firmuje je swoja marką :)

Zgadza się - Kingston podobnie jak Goodram tylko firmuje. Ale... odnoszę wrażenie, że Kingston jest wprawdzie dobry w dziedzinie pamięci do PC-tów ale w przypadku pamięci CF i SD Goodramowi wychodzi to lepiej.

bildam  Dołączył: 19 Kwi 2006
Na podstawie przeczytanych opinii również stawiam Goodrama wyżej od Kingstona a taniej od szybkich Sandisków:-).
Mam Goodram-y od 6 mc-y 2 sztuki 1GBx100, działają bez zarzutu i szybko zapisują. Wcześniej używałem Kingston-a 1GB i 512MB(wolniutkie niestety), są teraz kartami zapasowymi.

Bronek  Dołączył: 04 Wrz 2006
chłopaki, pamiętajcie że pod określeniem "firmowanie" kryje się też określenie normy jakości i testowanie.

Owszem - i między innymi dlatego jakość firmowanych wyrobów bywa zróżnicowana.

mcgyver  Dołączył: 08 Lis 2006
A nie wiecie jak to jest z tym wynalazkiem Sandiska ultra II plus - czyli kartami wkładanymi bezpośrednio do purtu usb komputera? Czy nie jest to problematyczne, karta sie nie niszczy, jakieś większe ryzyko utracenia danych...?? Bo wynalazek fajny ale wolałbym mieć jakieś pozytywne komentarze na jego temat zanim kupie:) ;-)

emigrant  Dołączył: 20 Wrz 2006
mcgyver Osobiście tego bym JUŻ nie kupił. Różnica ceny niewspółmierna do funkcjonalności. Lepiej zwykła karta + czytnik w formie pendrive'a z możliwością włożenia karty do środka i zamknięcia.
Są takie za ok. 7zł, ale trochę słabe te zamknięcia. Natomiast Kingston robi troszkę droższe ok.25zł, ale przyzwoite. Ceny z Alledrogo.

Maciek  Dołączył: 20 Kwi 2006
mcgyver, było już o tym na forum - poszukaj. Pisałem tam, że jestem zadowolony (czasem dodatkowa możliwość odczytu się przydaje) oraz o minusach.

Też uważam, że praktyczniejszym rozwiązaniem jest karta+czytnik w formie pendrive. Uprzedzam jednak, że z najtańszymi czujnikami mam nienajlepsze doświadczenia. Mikałem tani, chiński czytnik z tych po ok. 7zł (gdy kupowałem ceny były jeszcze znacznie wyższe - płaciłem koło 30zł) i chodził bezproblemowo (używałem intensywnie - do codziennego pzrenoszenia danych między komputerami). Po mniej więcej roku użytkowania zaczęły się problemy z kontaktowaniem - tzreba było naprężać ręką obudowę czytnika aby komputer widział kartę. Kupiłem dwa następne (w międzyczasie ceny spadły właśnie do ok. 7zł) i... wszystkie komputery widzą je poprawnie oprócz mojego laptopa który po włożeniu czytnika wyrzuca komunikat o błędzie. W międzyczasie musiałem na laptopie reinstalować Windowsa (bynajmniej nie z powodu czytnika) i po reinstalacji błąd był nadal ten sam - a więc raczej nie software. Kupiłem czytnik Kingstona i ten działa bez problemów.

MKw  Dołączył: 20 Kwi 2006
mcgyver napisał/a:
A nie wiecie jak to jest z tym wynalazkiem Sandiska ultra II plus - czyli kartami wkładanymi bezpośrednio do purtu usb komputera?

Mam dwie takie karty i kilka razy ta ich dodatkowa funkcjonalnosc bardzo mi sie przydala, ale na codzien i tak uzywam czytnika. Jesli pare ekstra zlotych nie jest problemem to zawsze lepiej miec niz nie miec ;-)

pepek  Dołączył: 19 Lip 2006
wszystkie komputery widzą je poprawnie oprócz mojego laptopa który po włożeniu czytnika wyrzuca komunikat o błędzie. W międzyczasie musiałem na laptopie reinstalować Windowsa (bynajmniej nie z powodu czytnika) i po reinstalacji błąd był nadal ten sam - a więc raczej nie software

Ja mam podobny problem, ale wina leży po stronie zasilania gniazda USB. W zależności od przedłużacza - czytnik raz jest widoczny, a raz nie. Po bezpośrednim podłączeniu do USB jest ok. Przedłużacz 2,5 m jest ok, a na 1,5 metrowym nie działa. Na drugim kompie jest ten sam efekt. Przedłużacz 1,5 m z innymi urządzeniami (drukarka, MP3) śmiga.

Pozdr. - Piotrek

U mnie problem jest zdecydowanie inny - czytnik nie działa mimo włożenia go bezpośrednio w gniazdo USB. Windows daje komunikat, ze znaleziono nowe urzadzenie a po chwili 'Instalacja nie powiodła się ponieważ dla tego wystąpienia urządzenia nie został podany sterownik funkcji'.

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
U mnie problem jest zdecydowanie inny - czytnik nie działa mimo włożenia go bezpośrednio w gniazdo USB. Windows daje komunikat, ze znaleziono nowe urzadzenie a po chwili 'Instalacja nie powiodła się ponieważ dla tego wystąpienia urządzenia nie został podany sterownik funkcji'.

To może być również błąd Windows, np. brak SP2.

Marooned  Dołączył: 14 Paź 2006
Ale Marek Wyszomirski nie ma WinXP tylko Win2000, a SP4 raczej ma [nie znam nikogo, kto by nie miał] - szczególnie, że ma .NET Framework.

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
Znaczy, lipny czytnik.

Dokładnie tak - lipny czytnik.

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
Potwierdzam lipnosc czytnikow za pare zlotych. Moj tez odmowil posluszenstwa. Po jakichs 5 miesiacach.

pepek  Dołączył: 19 Lip 2006
wszystkie komputery widzą je poprawnie oprócz mojego laptopa który po włożeniu czytnika wyrzuca komunikat o błędzie

Czyli raczej nie koniecznie czytnik. Ale najważniejsze, że inne "firmowe" działają, więc jest po sprawie. Tylko trochę drożej to kosztowało.

Skocz do: