Schizmo  Dołączył: 03 Cze 2008
[K200D] Problem z K200D
Witam.

Jeśli piszę w niewłaściwym wątku to z góry sorry. Tydzień temu kupiłem aparat PENTAX K200D i po ost. wypadzie nocnym w plener uwagę moją zwróciły mini-zielonkawe-kropki w ciemnych polach na zdjęciach.
Dla pewności czy nie jest to związane z obiektywem zrobiłem dwa zdj. z obiektywem i jedno z samym dekielkiem przy body [3] :

[1] : http://up.k10x.net/ehzijgggieuag/lala.jpg
[2] : http://up.k10x.net/ztysymtajvbjo/IMGP1119.JPG
[3] : http://up.k10x.net/ioygnbdxxulep/ff.JPG

Zwracam się do Was z pytaniem czy może to być coś z matrycą i dać aparat do gwarancji, czy może są to jakieś niegroźne kurze, bądź też brudy (jeśli tak to jak, gdzie sobie z tym poradzić?). Z góry dzięki za odp.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Czy włączyłeś odszumianie dla długich czasów?

pancurski  Dołączył: 13 Mar 2008
To wygląda jak hot piksele. W K200 możesz je sobie samemu zmapować.
A jeśli to martwe to powinni ci wymienić aparat.

Schizmo  Dołączył: 03 Cze 2008
plwk napisał/a:
Czy włączyłeś odszumianie dla długich czasów?

Tak jest włączone. Poza tym dla dłuższych czasów ta opcja jest i tak wymuszana.

pancurski napisał/a:
To wygląda jak hot piksele. W K200 możesz je sobie samemu zmapować.
A jeśli to martwe to powinni ci wymienić aparat.

Nie, nie są to martwe pixy (za wyjątkiem jednego). Przy krótszych czasach nie są one widoczne. Jednak dalej na tych załączonych zdj. widać, że jest ich prawie ze sto i tak mnie zastanawia co byście zrobili na moim miejscu i w jaki sposób mogę je sobie je sam
zmapować ? Jakbyś mógł prosiłbym żebyś mi wrzucił jakieś swoje zdjęcie w oryginale z dekielkiem w ciemnym niejscu przy długim czasie > 10 s i iso 100. Z góry dzięki.

pancurski  Dołączył: 13 Mar 2008
Schizmo
O ile się nie myle to dead piksel kwalifikuje sprzęt do wymiany.
Co do samodzielnego mapowania to ta funkcja w pentaksie nazywa się "Odwzorowaniem pikseli", w instrukcji znajdziesz o tym info.
U siebie też mam ale nie są tak $@#!^^!!& jak u ciebie. Może dlatego, że nie robiłem zdjęć nocnych z prawdziwego zdarzenia.

Zdjęcie za jakiś czas moge wrzucić, teraz nie moge bo mój junior zaczął jęczeć jak stara torba.

O ile pamiętam to podczas testu z założonym deklem przy czasie 10s i czułości 100 nie miałem żadnego hota.

TTomek  Dołączył: 02 Mar 2008
No trochę za dużo tych hotów... Zwłaszcza że to iso 100

stówka  Dołączyła: 25 Lip 2008
, niech ktos mi pomoze mam pentax200d i nie umnie go wlaczyc tak aby patrzec na i robic zdjecie na duzym ekraniku a nie tylko w malym okienku.jestem laikiem totalnym w tych sprawach.kupilam go wczoraj i niemoge dac sobie rady.wiem wiem napiszecie mi poczytaj kobieto ale blagam pomózcie mi bez czytania tej lektury.co mam przelaczyc w tym aparacie .prosze o napisanie na email albo na gg 2072837

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
stówka, po pierwsze pisz posty w odpowiednim temacie, a nie byle gdzie.
Po drugie przeczytaj jednak instrukcję.

lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
stówka, jak nie lubisz czytać i, jak widzę, pisać także nie, poszukaj sobie na youtube "review" z k200 albo pobiegnij do sklepu i wymień aparat na jakąś nieskomplikowaną małpkę.

Diamond32  Dołączył: 20 Sie 2007
stówka napisał/a:
, niech ktos mi pomoze mam pentax200d i nie umnie go wlaczyc tak aby patrzec na i robic zdjecie na duzym ekraniku a nie tylko w malym okienku

Live View ma dopiero K20D :-)

peegva  Dołączyła: 19 Maj 2008
Tak to jest jak lustra kupują całkowici amatorzy, którzy pewnie nawet z małpką mieliby problemy :evilsmile:

perl  Dołączył: 24 Wrz 2006
stówka, nagrywania filmow tez nie ma.

I co teraz?

triops  Dołączył: 22 Lip 2008
stówka, Kupiłaś uszkodzony aparat.
Niestety jakbyś trochę poszukała na necie przed kupnem to byś wiedziała że Pentax ma kiepskiego dystrybutora i on nawet tych wad nie przyjmuje na gwarancje..
A wyszły całe serie K200d bez live view ("zdjęcia na dużym ekraniku"), i bez nagrywania filmów..
Miałaś pecha i Ci się ten egzemplarz trafił..
Ale ja mogę od ciebie ten aparat odkupić jako uszkodzony.. za połowę ceny..
:evilsmile:

SiekaSS  Dołączył: 11 Maj 2008
stówka rzuciłaś się chyba na szeroką wodę...i to jeszcze dobrze nie pływasz :-P
Przypomniało mi się jedno od takiej znajomej co mi użyczyła kiedyś kSetki jak miałem wtedy zwykłego kompakta Canon.Zadałem jej pytanie dlaczego kupiłaś Pentaxa a ona bo mi się nazwa podobała i wygląd aparatu :-/ :-| :!:

armar  Dołączył: 12 Maj 2007
Toście Stówkę przywitali... :-|
Napisze coś na forum po wakacjach, jak już instrukcję przeczyta. :-(
A tak fajnie się zaczynało... :mrgreen:

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
Zdano napisał/a:
stówka, po pierwsze pisz posty w odpowiednim temacie, a nie byle gdzie.

Przeca prosi o pomoc bo ma problem z K200D - zgodnie z tematem :mrgreen:

Eustachy  Dołączył: 20 Paź 2007
JackDeJack, to było w dziale technicznym forum, Zdano przeniósł. ;-)

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
Ale dział techniczny ;-) - jak problem :mrgreen:
Trochę techniki i się człowiek gubi (w działach formum SIC!)

Skocz do: