j+  Dołączył: 01 Sty 2008
że tak wtrącę: szlakiem się chodzi, trafić miałby szlag.
*puf*

Kuszelas  Dołączył: 12 Lis 2006
Co prawda Griffin jesteś dopiero na etapie zakupu obiektywu, ale obawiam się, że TC 1,4 Sigmy może nie pasować do tych zoomów 24-60 i 24-70.

Pozdrówka - Kuszelas

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
perl napisał/a:
Samp napisał/a:
Ta Sigma jest bardzo ładna.

Glupoty opowiadasz!

:shock: - jak to skomentować?
perl przepraszam ale muszę o to zapytać: Czy ty się czasem zastanawiasz zanim coś napiszesz?

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
griffin napisał/a:
doszedlem do wniosku ze zamowie Sigme 24-70 F2.8 .

Taaa.... a zdaje się miał być szerokokątny zoom? I to jeszcze pod cyfrę. Te 70mm to szeroooooko jak diabli jest. 24mm zresztą też :-P

Michał  Dołączył: 24 Wrz 2006
griffin napisał/a:

Pomyslalem tez ze do tej Sigmy moglbym dokupic telekonwenter 1,4 co dalo by swiatlo F4. Tak bede chcial tez zrobic. Z telekonwenterem bede mial realne 50mm do prawie 150mm z dobrym swiatlem.

tyle że ten konwerter `trochę` Ci jakość zdjęć popsuje..

djack  Dołączył: 22 Kwi 2006
griffin napisał/a:
Pomyslalem tez ze do tej Sigmy moglbym dokupic telekonwenter 1,4 co dalo by swiatlo F4. Tak bede chcial tez zrobic. Z telekonwenterem bede mial realne 50mm do prawie 150mm z dobrym swiatlem.
To nie kupuj do niego konwertera Sigmy, bo nie będzie pasował.

Cytat ze strony Sigmy http://www.sigma-foto.pl/
Cytat
Telekonwerter APO 1.4x EX DG współpracuje wyłącznie z tymi modelami teleobiektywów Sigma, które oznaczone są symbolem APO EX

perl  Dołączył: 24 Wrz 2006
Żaba napisał/a:
przepraszam ale muszę o to zapytać: Czy ty się czasem zastanawiasz zanim coś napiszesz?
a co ci znowu nie odpowiada?

Chociaz lepiej moze pozostawilbym to bez komentarza.
Ech, nie cierpie ludzi ktorzy na sile szukaja problemow :-/ i dopieprzaja sie do byle zartu.

Samp zart zrozumie (do niego nie byl kierowany), autor watku tez zrozumie (do niego wlasciwie byl kierowany, zeby pomieszac mu w glowie), natomiast ty nie zrozumiesz - to jest tylko i wylacznie TWOJ problem. Po co sie dzielisz tym ze wszystkimi ?

Czlowieku jesli masz jakis problem do mnie to wyjasnij ze mna na PW.

griffin  Dołączył: 19 Cze 2008
matb napisał/a:
griffin napisał/a:
doszedlem do wniosku ze zamowie Sigme 24-70 F2.8 .

Taaa.... a zdaje się miał być szerokokątny zoom? I to jeszcze pod cyfrę. Te 70mm to szeroooooko jak diabli jest. 24mm zresztą też

no wiem,wiem.
Bawilem sie jedak szerokim i doszedlem do wniosku ze lepiej kupic cos co nie pokrywa sie w calosci kitem (po co placic 2 razy za to samo). Szerokiego kata nie uzywam tak czesto a jak zechce to uzyje kita albo dokupie 16-45 F4 pentaxa, i wtedy bede mial 2 szkla b.dobrej jakosci. Teraz kit mi na szeroko wystarczy.
Mam tez mozliwosc kupienia nowej Sigmy za okolo 850zl ktora do zdjec co teraz bedzie mi bardziej przydatna niz szeroki kat.

ms  Dołączył: 03 Kwi 2007
griffin napisał/a:
Szerokiego kata nie uzywam tak czesto a jak zechce to uzyje kita albo dokupie 16-45 F4 pentaxa, i wtedy bede mial 2 szkla b.dobrej jakosci.

... tyle, że dopiero za wiele lat po ślubie ... :-/ :-B

griffin  Dołączył: 19 Cze 2008
ms napisał/a:
... tyle, że dopiero za wiele lat po ślubie ...

moje Kochanie jest dosc wyrozumiale i jesli faktycznie bedzie mnie na to stac to sobiem kupiem.

Na razie walcze z pokryciem od 16mm do 300mm,tyle ze 18mm na razie mi starcza wiec wole zainwestowac w 24-70 F2.8 a pozniej dodac 16-45 F4.0 ,70-300 juz mam i na razie zostane przy nim. Jak pojade za rok do Hong Kongu lub/i Singapuru to tam sobie nakupie szkiel na kilogramy. Mozliwe ze 50-500 Sigmy ,na pewno jakiegos nalesnika,dobre szklo do makro, no i moze Limiteda ,zobaczymy tez co wyjdzie w ciagu roku.
Zastanawiam sie tez nad drugim korpusem K200D ,ale to zalezy od ceny jak bedzie.

Tyle marzen. A co z tego wyjdzie to sie pochwale. 8-)

FraZa  Dołączył: 25 Kwi 2006
To ja się podepnę.
Szykuje się do kupna czegoś szerszego. Do kątów typu 10-20 jeszcze nie podchodzę nie miałem możliwości spróbowania jak wychodzą zdjęcia, czy charakter będzie mi odpowiadał. Na razie najszerszy kąt to ok. 16mm biorę pod uwagę. W przyszłości ew. opcja 10-20 jako uzupełnienie ogniskowych.
"problem" w tym, że po niedawnym zakupie FA35/2 właściwie nie zdejmuję go z body, idealna dla mnie ogniskowa. Ale czasem potrzeba szerzej. Idealnym zakresem był by więc 17-35mm. Z dostępnych na rynku widzą sigmę i tamrona 17-35/2.8-4. troszkę znalazłem informacji, że sigma bardzo dobra, ale już nieprodukowana i zostały na rynku najgorsze, oddawane egzemplarze. O tamronie niewiele wiem, optyczni dość średnio zrecenzowali.
Myślę jeszcze nad stałką, właściwie głównie nad DA 21/3.2. ew. sigma 20/1.8.

Pytania:
1. Czy zoomy 17-35 będą lepsze optycznie od odpowiedników 17-50/70? bo jeśli nie to wolę kupić 17-50/70 tamrona lub sigmy i mieć dodatkowy zakres. Teoretycznie wydaje się, że im krótszy zakres ogniskowych tym lepiej, ale czy napewno?
2. Czy ww. stałki będą wyraźnie lepsze pod względem jakości obrazu od ww. zoomów? O pentaxowskiej już sporo wiem - przyzwoita, ale bez rewelacji, trzeba trochę przymnkąć żeby uzyskać bardzo dobry obraz również na brzegach. O sigmie niewiele wiem - napewno trzeba ją sporo przymknąć żeby cały kadr był ostry. Jak wypada ona w porównaniu z pentaxowską 21/3.2?
3. Czy w ogóle jest sens kupowania szerokich stałek? Z tego co czytam to cieżko jest zrobić szerszą stałkę typu 20 mm i nie są one specjalnie lepsze od dobrych szerokich zoomów. W czym stałki będą lepsze? Będę szerokiego kąta używał głównie do widoków, architektury, więc bokeh nie ma znaczenia.

Najchętniej kupiłbym tamrona 17-50/2.8, wiadomo, ze to najlepszy optycznie wybór, ale akcje z FF/BF na razie mnei zniechęcają.

specmisiek  Dołączył: 19 Mar 2008
griffin napisał/a:
Jak pojade za rok do Hong Kongu lub/i Singapuru to tam sobie nakupie szkiel na kilogramy.

:mrgreen: Sorry griffin ale w tamtych stronach to na kilogramy sprzedawali chyba zegarki... A i to chyba w filmie ,,Zmiennicy" jedynie.. Ale optymizm Twój lubię.. I całym sercem popieram.. ;-) :-B

[ Dodano: 2008-07-28, 11:15 ]
FraZa napisał/a:
Czy w ogóle jest sens kupowania szerokich stałek?

Poruszano ten problem w innym topicu.. Generalnie mówiąc krótko: co kto lubi..
Jeśli do zabawy-to sens jest bo manuale są ,,przyjemne w dotyku" i ,,miodnie się ogniskują" :-) Jeśli konkretnie o jakość obrazu chodzi- to chyba sensu raczej nie ma.. Ale to MZ... Pozdrawiam :-B

specmisiek: w którym watku?
przyjemność dotyku i ogniskowanie są trzeciorzędne dla mnie, najwazniejsza jest jakość obrazu

Poruszyłem ,,trochę " temat w wątku ,,Kit czy stałka", a zasadzie tylko wyraziłem tam swoje ,,subiektywne czysto" zdanie, za które ostro zaatakował mnie i zbeształ niejaki ,,Samp-zielony ludzik" :mrgreen: Przepraszam najmocniej ,,zielony guzik" ;-)
Pozdrawiam serdecznie :-B

no tak, ale wolałbym opinię potwierdzoną praktyką na cyfrze, bo rozumiem, że ten tamron jest na pełną klatkę? a sigma?

Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
specmisiek napisał/a:
Poruszyłem ,,trochę " temat w wątku ,,Kit czy stałka", a zasadzie tylko wyraziłem tam swoje ,,subiektywne czysto" zdanie, za które ostro zaatakował mnie i zbeształ niejaki ,,Samp-zielony ludzik" :mrgreen: Przepraszam najmocniej ,,zielony guzik" ;-)
Pozdrawiam serdecznie :-B

Chyba przesadzasz. Bardzo przesadzasz.

samp - zobacz, dołączyłem do forum 2 dni po Tobie :-)
ale postowo słabym

j+  Dołączył: 01 Sty 2008
specmisiek napisał/a:
ostro zaatakował mnie i zbeształ

matulu, jeśli to był ostry (!) atak (?!) to mało emocjonujący masz ten żywot.
*puf*

Samp napisał/a:

Chyba przesadzasz. Bardzo przesadzasz.

Pewnie że przesadzam.. :mrgreen: Niedługo mam urlop.. Możemy się umówić na :-B Cenię ludzi z charakterem, własnym zdaniem i nie bojących sie polemiki... Hej!!!

Jacek S  Dołączył: 28 Kwi 2008
Jarek Dabrowski napisał/a:
Które nie pozostało bez echa. Dostajesz wstążkę, za chamstwo.

Na władzę nie poradzę, przyjmuję z pokorą Panie Psorze ;-)

Skocz do: