gin z tonikiem  Dołączył: 17 Paź 2007
argawen napisał/a:
Akurat ten Canon to raczej ta sama półka. Raptem 3 tysiące kosztuje.
Wiem, ale zawodowcy zwykle pracują na Nikonach lub Canonach. Np. ostatnio na weselu widziałem zawodowca z Canonem 300d ;-)

Kosior  Dołączył: 26 Cze 2008
A nie uważacie, że to porównanie jest troszkę nietrafione? k10d i 40d to ten sam segment sprzętu, ale "epoka" trochę nie ta. k10d jak chcecie porównywac to do 30d, 40d to raczej odpowiednik k20d...

siwyyy77  Dołączył: 24 Lip 2007
odnoszę wrażenie, że od czasu tekstu z trafieniem focusem w brodzącego bociana, układ AF w systemie pentaxa uległ znacznemu pogorszeniu :evilsmile:

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
W galopującego ślimaka trafia ;-)

deniel  Dołączył: 15 Kwi 2007
Kosior napisał/a:
A nie uważacie, że to porównanie jest troszkę nietrafione? k10d i 40d to ten sam segment sprzętu, ale "epoka" trochę nie ta. k10d jak chcecie porównywac to do 30d, 40d to raczej odpowiednik k20d...

Epoka nie ta???Porównanie tych dwóch aparatów jest jak najbardziej trafne,oba wyszły w tym samym czasie i parametry są prawie takie same nie wspominając o cenie.A jeśli się tyczy k20 to jeśli bym miał jeszcze raz szanse zakupu to i tak bym wybrał k10a i nie k20 z nie dokonca wykorzystująca swoje parametry matryca.

ThomFoto  Dołączył: 07 Lis 2006
plwk napisał/a:
W galopującego ślimaka trafia ;-)

Jakże trafnie ujęta specyfikacja AF w Pentaxie. Naprawdę świetne . Pozwolisz że zapozyczę czy to raczej juz zastrzeżone jest d o wykorzystania w reklamach k30d?

Nie ma sprawy ;-)

tomecki  Dołączył: 22 Kwi 2006
plwk napisał/a:
W galopującego ślimaka trafia

I jak powiadał Michu, miewa czasami chwile nostalgii :mrgreen:

Jak mu się podoba to się chyba może zapatrzyć :mrgreen:

Bronek  Dołączył: 04 Wrz 2006
Kosior, porównanie jest trafne i bez wątpliwości kadyszka ma gorszy AF. To że do Canona nie podepniesz Limiteda 70/2.4 to inna historia :-P

LDevil  Dołączył: 30 Maj 2007
A wracając do tematu, to właśnie przekonałem się, że czytanie instrukcji opłaca się :)
Otóż na stronie 66 wymieniono okoliczności, które mogą zmusić do kapitulacji układ AF. Otóż pisze tam jak byk, że kłopoty może sprawić występowanie pionowych lub poziomych linii w polu ostrości.
I od momentu przeczytania tego zdania, cały czas się zastanawiam dlaczego pionowe lub poziome linie miałyby przeszkadzać w pracy czujnikom krzyżowym?

[ Dodano: 2008-07-19, 17:04 ]
Wychodzi na to, że problem ten jest międzystemowy - instrukcja do D3 również wspomina o możliwych kłopotach z działaniem AF w przypadku natrafienia na obiekt pokryty regularnymi wzorami geometrycznymi.

piok  Dołączył: 17 Sty 2007
witam,
teraz juz wiem poco pchaja tak duzo czujnikow AF ... bo jak jeden nie trafia to jest nadzieja ze jakis inny bedzie trafiac.

oto przyklad...
gorny rzad to 5 prob ostrzenia przy aktywnym skrajnym pkt af (taki pasek)
dolny rzad to 5 prob ostrzenia przy aktywnym centralnym pkt af

szklo to fa 50mm/1.4 przymkniety do f=2.8

i co zrobic z takim czyms ? serwis ?

j+  Dołączył: 01 Sty 2008
ja bym dalej robił zdjęcia kropki na białym tle :-P

.

jeśli Ci się sprawdza przy normalnych zdjęciach, to po co..?
*puf*

piok  Dołączył: 17 Sty 2007
no wlasnie tak sobie sie sprawdza ....

\

Panowie, ale czy to normalne ?? ... jak dostalem na poczatku 50 to jak robilem testy to idealnie w punkt ostrzylo .... a teraz od niedawna zrobil sie taki zarabisty BF .... czym to moze byc spowodowane ??

Skocz do: