pablo1001  Dołączył: 16 Lip 2008
Kamicha..

Odnosnie samego obiektywu i tego co napisalas...jestem w podobnej sytuacji odnosnie obiektywu, z tym ze jeszcze nie mam kadwusetki :) Czekam jak jeszcze ciut pojdzie z cena w dol, bo chce dokupic dobry obiektyw tele.

Odnosnie tego co napisalas, to nie zauwazylem, zeby ktos Ci poradzil obiektyw tzw "spacerowke" ? Jest to obiektyw o zakresie ogniskowych np 18-200mm, powoduje to ze mozesz uchwycic dosc szeroki kat i miec zarazem tele... widzialem "chyba dobry" taki obiektyw Sigmy, ale kosztuje on ok 1200zl, o ile dobrze pamietam. Najwieksza zaleta takiego obiektywu jest to, ze wtedy mozesz sie poczuc komfortowo jak w przypadku kompaktu, tzn ze nie bedziesz musiala praktycznie zdejmowac takiego obiektywu, bez wzgledu na to czego bys nie chciala zrobic (krajobraz, portret, zoom). To jest glowna zaleta tego typu obiektywow, a minusem jest na pewno cena, i nie wiem niestety jak to jest z jakoscia zdjec z takich obiektywow :( Ale to moze wypowiedza sie bardziej zaznajomieni w tym temacie forumowicze, bo ja jestem fascynatem fotografii, ale amatorem ;)))

I mam pytanie odnosnie kadwusetki, bo na samym poczatku juz zadalem to pytanie, ale nie uzyskalem odpowiedzi.

Jak pracuje wbudowana lampa blyskowa ? W tescie na optycznych wyszlo, ze niestety, ale jest jedna z najslabszych w stosunku do pozostalych lustrzanek :( Zdarzylo Ci sie, ze w pomieszczeniu czy gdziekolwiek, gdzie musialas uzyc lampy, zdjecie bylo niedoswietlone odpowiednio ? Przod zdjecia (osoby czy obiekty blisko aparatu) widoczne, natomiast za nimi juz bardzo kiepsko. I czy dokupilas juz moze lampe zewnetrzna ? Czy jednak jestes zadowolona z tej wbudowanej ?

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
pablo1001 napisał/a:
W tescie na optycznych wyszlo, ze niestety, ale jest jedna z najslabszych w stosunku do pozostalych lustrzanek

Jeśli lampę o lp13 testuje się przy f8 w sali kinowej to nie ma szans aby oświetliła cokolwiek poza fotelem przed którym stoimy.

perl  Dołączył: 24 Wrz 2006
pablo1001 napisał/a:
18-200mm
Zartujesz sobie? Dziewczyna chce robic portrety, ewentualnie jakis ciut dluzszy zoomik, a Ty jej proponujesz 18-200 ? :-/

kamicha nie sluchaj. 18-200 to najgorszy wybor jaki mozesz popelnic.
Na poczatku przygody z fotografia, taki obiektyw moze tylko spowodowac, ze szybko sie do tej fotografii zrazisz.

seweryn1  Dołączył: 11 Lip 2007
pablo1001 napisał/a:
Jest to obiektyw o zakresie ogniskowych np 18-200mm,

Tego to ja bym raczej nie kupował. Lepsze noty zbiera tamron 18-250, lub Pentax 18-250, to ta sama konstrukcja i można ją kupić w granicach 1400 zł, nie pamiętam ale widziałem też ofertę k200d i tego pentaxa dosyć korzystnie (taniej niż osobno), oczywiście trzeba mieć świadomość, że nie jest to wybitna jakość optyczna, osobiście bym inwestował w obiektywy bardziej przyszłościowe, bo może się okazać, że taki spacerzum przestanie ci wystarczać. Ale to takie dywagacje, posłuchaj sampa i weż którąś sigmę lub tamrona ze światłem 2.8, albo poczekaj na DA 17-70/4 SDM, może to szkło będzie ciekawe, jeżeli tak to znajdzie się w moim plecaku :mrgreen:

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
A co do filtrów - z własnego doświadczenia powiem, że w przypadku widoczków, krajobrazów i takich tam - dużo bardziej przyda się nawet jeden (np. 0.6 czy 0.9 z miękkim przejściem) połówkowy szary filtr Hitech niż nawet najlepszy polaryzacyjny. Po prostu z szarą połówką można zrobić fajne niebo i dobrze naświetlony dół, a polar aż tak wiele nie da w tym przypadku (ściemni trochę niebo, zrobi kontrast na chmurkach, ale różnica między niebem a dołem jest zazwyczaj za duża dla zakresu tonalnego matrycy i wyjdzie albo prześwietlone niebo, albo niedoświetlony dół). Można poprawiać to w postprocesie, ale jeśli stoisz przed wyborem filtra - wybierz najpierw szarą połówkę.

athomer  Dołączył: 26 Lip 2007
kamicha napisał/a:
o do kitu pentaxa, to również wiele dobrego czytałam, ale myślałam, ze jak dokupie "szerszy" i jaśniejszy to będą cud miód moje krajobrazy

co do "jaśniejszy" to akurat przy krajobrazach myślę, że nie jest to kryterium które powinnaś rozważać. I tak żebyś zrobiła dobre zdjęcie krajobrazu będziesz musiała znacząco domknąć przysłonę, no a w każdym razie nie będzisz robiła landszaftów na pełnej dziurze. Moje zdanie jest takie: kit do amatorskiej fotografii krajobrazów jest bardzo ok.

kamicha  Dołączyła: 26 Cze 2008
Odnosnie tego co napisalas, to nie zauwazylem, zeby ktos Ci poradzil obiektyw tzw "spacerowke" ?

Pablo1001, dziekuje za zainteresowanie i porade. Podczas dugiego i czestego sleczenia przy komputerze, sporo czasu poswiecilam na czytanie wlasnie o Sigmie 18-200 i doszlam do wniosku, ze moze lepiej przeznaczyc troszke wiecej pieniazkow i kupic dwa zamiast jednego "dwa w jednym".

Jak juz wspominalam, jestem amatorka i dopiero zaczynam przygode z fotografia. Odnosnie lampy, to rowniez moja opinia nie bedzie chyba przydatna, bo poza kompaktami, nie mam porownania do innych lustrzanek. Dla mnie jest idealna i pieknie oswietlala ciemne pomieszczenia, w ktorych mialam okazje robic zdjecia :)

Widze, ze mam sporo do czytania waszych opinii na temat, ktory poruszylam. Ciesze sie, zaraz po pracy zasiade do czytania. Dzieki

Odnosnie obiektywu 18-200mm... to byla tylko propozycja ;) Ja podobnie jak Kamicha jestem fascynatem ale i amatorem, wiec to byla zwykla propozycja i zaproponowanie tego, iz takie obiektywy istnieja i daja wlasnie najwieksza zalete, iz praktycznie nie trzeba ich zdejmowac. Co do jakosci optyki, to jak napisalem wczesniej, nie czytalem testu zadnego podobnego obiektywu, wiec nad jakoscia zdjec tego typu obiektywem sie nie wypowiadam. A czy warto kupic dwa zamiast jednego...nie wiem, bo nie mam porownania jakosciowego... jak juz wspomnialem, nad sama jakoscia zdjec obiektywem tzw spacerowek niech wypowiedza sie Ci co maja doswiadczenie lub czytali dokladne testy :)

A mi nikt tego typu obiektywu nie zaproponowal, bo po pierwsze te obiektywy kosztuja ponad 1000zl, a poza tym to rzadko mozna dostac taki gotowy w sklepach, co nie oznacza,ze ich nie ma. Ale jak latwo policzyc, cena K200D bedzie w okolicach 3 tys zl.

Co do jakosci sie nie wypowiadam, moze Pentax 18-250 sa o wiele lepsze...nie wiem i przyznaje sie, ale napisalem to co ostatnio przegladalem, czyli Sigma 18-200mm, kosztowala chyba 1200zl.

I dziekuje Kamicha za odpowiedz z lampa. A co do testow na optyczne...nie przykladam za duzej wagi do ich slow, gdyz jakos czesto zdarzaja sie wpadki w ich testach... ale zawsze jakies ziarenko obawy sie wkradnie ;) Wiec wolalem sie dowiedziec od uzytkownika, a dokladnie uzytkowniczki :) K200d :)))

perl  Dołączył: 24 Wrz 2006
pablo1001, nie tlumacz sie.
Tylko wiesz... hmmm jesli nie masz doswiadczenia, a proponujesz komus tego typu obiektyw, zachwalasz go, to wypadaloby tez napisac czy posiadasz taki obiektyw i z jakimi innymi obiektywami miales do czynienia.

Jesli tak polecasz tego typu szklo, a go nie posiadasz, to ja bardzo chetnie Ci go odsprzedam. ;-)
Moja oferta na Tamrona 18-200 XR Di II (IF) lezy na gieldzie od wczoraj.

Pozdrawiam! :-B

Asahi
[Usunięty]
pablo1001 napisał/a:
nie czytalem testu zadnego podobnego obiektywu,
i nie czytaj, poczytaj lepiej forum. Dowiesz sie duzo wiecej od ludzi, ktorzy te obiektywy maja, albo mieli. Testy sa malo wiarygodne.

Perl, nie pisalem ze polecam, tylko ze takie obiektywy sa na rynku i ze ich zaleta jest powiedzmy ta "uniwersalnosc". A nad sama jakoscia optyki i co za tym idzie zdjec, mieli sie wypowiedziec ludzie, ktorzy takie obiektywy maja, czyli jak widze m.in. Ty ;-)

Asahi - no i wlasnie dlatego zarejestrowalem sie na tym forum ;-)

Pewnie i z tego samego powodu, zrobila to Kamicha ;-)

I do Kamicha - na rynku jest bardzo szeroki wybor obiektywow, moze nie az taki jak w przypadku Nikona i Canona, ale i tak bardzo bardzo duzy. Dlatego mozna czasami dostac krecka w wyborze obiektywu. Ale najwazniejsze jest to, by wiedziec, iz obiektyw jest nawet wazniejsza czescia od samego korpusu, i nalezy przede wszystkim wiedziec, do czego sie chce ten obiektyw przeznaczyc (jakiego rodzaju fotki) i czy przypadkiem nie lepiej dolozyc, i wziac lepszy obiektyw, ktory bedzie na dluzszy okres czasu w naszym "arsenale" ;-)

lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
athomer napisał/a:
I tak żebyś zrobiła dobre zdjęcie krajobrazu będziesz musiała znacząco domknąć przysłonę, no a w każdym razie nie będzisz robiła landszaftów na pełnej dziurze.

Ja domykam znacząco, do f4.

pablo1001 napisał/a:
A mi nikt tego typu obiektywu nie zaproponowal, bo po pierwsze te obiektywy kosztuja ponad 1000zl, a poza tym to rzadko mozna dostac taki gotowy w sklepach, co nie oznacza,ze ich nie ma. Ale jak latwo policzyc, cena K200D bedzie w okolicach 3 tys zl.
Cytat
Ale najwazniejsze jest to, by wiedziec, iz obiektyw jest nawet wazniejsza czescia od samego korpusu, i nalezy przede wszystkim wiedziec, do czego sie chce ten obiektyw przeznaczyc (jakiego rodzaju fotki) i czy przypadkiem nie lepiej dolozyc, i wziac lepszy obiektyw, ktory bedzie na dluzszy okres czasu w naszym "arsenale" ;-)
pablo1001 napisał/a:
obiektywu 18-200mm...

Widzę tu niekonsekwencję.

Mialam okazje przedwczoraj ogladac zdjecia, ktore kolega robil Canonem 450 z podpietym Canonem 24-105 f/1.5... i jeszcze bardziej polubilam moj komplet d200+18-55 :) Moze ja sie nie znam, ale spodziewalam sie po takim zestawie w rekach nieamatora najmniej wyjatkowych zdjec, a tutaj nic specjalnego. Pewnie, jeśli teraz przeczyta to, jakiś posiadacz wspomnianego sprzętu pokręci głową, ale takie moje spostrzeżenie.
Co do filtra polaryzacyjnego, nad którym się zastanawiałam, to skorzystam chyba z rady DSK . Mialam okazję wczorajaj przetestować filtr polaryzacyjny i jakoś nie podobał mi się efekt ( a może był nieodpowiedni?).
Ciesze się, ze napisałam zapytanie na tej stronie, ponieważ pomogliście mi swoimi opiniami. Rozwialiscie chociażby mój zamiar kupna obiektywu, ktory sobie upatrzyłam. Faktycznie na początek wystarczy mi kit, który jest baaarrrdzo dobry do tego co przeważnie uwietrzniam na fotkach. Z czasem i większymi umiejętnościami pomyśle o szkiełku, które naprawdę mi się przyda.

pozdrawiam serdecznie

stefanscorpio  Dołączył: 15 Lip 2008
Witam! Czyli nalezy rozumiec ze K200+ DA 18-250 to dobry wybor dla amatora-pstrykacza?Pozdrawiam.Stefan.

seweryn1  Dołączył: 11 Lip 2007
stefanscorpio napisał/a:
Witam! Czyli nalezy rozumiec ze K200+ DA 18-250 to dobry wybor dla amatora-pstrykacza?Pozdrawiam.Stefan.

Nie wiem co masz na myśli. Połowa z nas tu to amatorzy :-/ , a niewielu poleciłoby ci ten obiektyw jako jedyne szkło, jest troszkę za słaby optycznie, choć uniwersalny i owszem. Wg. mnie to dobre uzupełnienie szklarni, ale proponowałbym coś jeszcze, może jakaś stałka np. fa 50 1.4, albo jakiś zoom np: Tamron 17-50 2.8, lub sigma 24-60 2.8, który ma świetną proporcje jakość-cena. Ale jak mamy ci radzić jak nie wiadomo, co chcesz fotografować :?:

Meggido  Dołączył: 05 Mar 2007
Lub Tamrom 28-75 f2.8.

Ja opisuje k200d z obiektywem kitowym 18-55 pentax. O "spacerówkach" nie mogę sie wypowiedzieć, bo tylko i wyłącznie przesledziłam informacje o takowym dostępne w necie. Wcześniej tez napisałam, ze już nie biore go pod uwagę, bo zamiast jednego uniwersalnego, wolę dołozyć i kupić dwa.

specmisiek  Dołączył: 19 Mar 2008
pablo1001 napisał/a:
biorac pod uwage najpierw fotografa, najpierw jest oczywiscie fotograf, pozniej obiektyw a na koncu korpus.

Widzę że bardzo poważnie podchodzisz do ,,problemu fotografa". Czyzby to ,,paradoks fotografa" z odwrotnie przykręconym obiektywem? :mrgreen:
A poważniej-to trudno o konkretną poradę.. Zależy czy priorytetem są koszty, czy techniczna jakość zdjęć. Myslę że Twoje potrzeby będą się rozwijać i ewoluować z czasem, jak to zwykle bywa.. Życzę udanych i szczęśliwych zakupów ;-) :-B

stefanscorpio  Dołączył: 15 Lip 2008
Witam!"Ale jak mamy ci radzić jak nie wiadomo, co chcesz fotografować" duzo zdjec przewaznie podczas jazdy z samochodu.Pozdrawiam.Stefan.

dickkett  Dołączył: 18 Wrz 2006
stefanscorpio, przeczytaj, proszę.

Skocz do: