DJ_Direct  Dołączył: 03 Cze 2008
Sigma 28-70F/2.8EX vs. Canon 24-70F/2.8 L
http://www.pbase.com/dstraight/canon_vs_sigma

Jakos kurka nie specjalnie ciesza mnie te wyniki..... Za wyjatkiem moze tego ze w portfelu troche zostalo, bo za Sigme dalem niecale 700 PLN, a L-ka Canona kosztuje jakies 3.5k PLN.... Ale jednak post factum mam taki grymas na twarzy ze moja nowa zabawka (czyt. Sigma) nie idzie leb w leb.... :`-( Z ostroscia tej pieronicy daleko do Canona, nawet jak recznie ustawie, to jednak....a fiolety?? a moze to tak juz jest na Pentaku ?? :/

Asahi
[Usunięty]
Kolejny pseudo test, ktory o niczym nie swiadczy. Nie bronie tej Sigmy, sam mam S24-60/2.8. Ta dla odmiany zostala zjechana w kazdym miejscu w necie, jedynie ci ktorzy ja maja wiedza, ze jest inaczej. Wiadomo, ze to szklo canona jest lepsze, ale specjalnie bym sie tym nie sugerowal, wszystko zalezy od tego, jaki egzemplarz sigmy trafisz i na ile poznasz jej slabe i mocne strony, a potem to umiejetnie wykorzystasz.

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
DJ_Direct, po pierwsze to sigmy maja ogromny rozrzut jakosciowy - mogles trafic na duzo lepszy egzempl. niz ten ktory ten gosc testowal.(ja mialem b.ostra wersje)
Po drugie..... naprawde martwisz sie ze ta canonowa L ka jest lepsza? Czy cokolwiek z tego wynika?

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
Przypatrz się lepiej, ten test jest skopany, na 70mm wyraźnie widać, że o różnicy nie decyduje jakość optyki, tylko ustawienie ostrości. Canon ma ostrość ustawioną na centrum kadru, a Sigma ma BF (drzewa i dach w prawym górnym rogu na Sigmie są ostrzejsze niż na Canonie). Gdyby autor skorygował ten stan, możnaby dopiero wtedy porównywać.

DJ_Direct  Dołączył: 03 Cze 2008
widzialem ostrosc. Nie przejmuje sie tym ze Canonowska L-ka jest lepsza, bo nie mam Canona, wiec na co mi przejmowanie sie. Osobiscie jestem zadowolony z tego obiektywu, choc powiem ze test linijkowy jest przerozny. Swiatlo sztuczne inaczej, swiatlo dzienne inaczej, krotki i dlugi koniec inaczej i juz nie wiem jak to mam ustawic. Wiec mam to w nosie i wale manualem :P I jak na razie przyjemne zdjecia wychodza. A najbardziej mnie cieszy fakt ze ja dalem 700 PLN a Canonierzy musza wywalic 5x wiecej :) I to bardzo rekompensuje mi braki tego szkla :)

Asahi
[Usunięty]
DJ_Direct napisał/a:
Canonierzy musza wywalic 5x wiecej :)
nie musza, moga tez kupic Sigme ;-)

Skocz do: