mnfx  Dołączył: 03 Maj 2008
[mnfx] Uczę się Pentaxa...
Na kitowym szkle z pomocą PS - czyli rozjaśnienie środka ;)

>> Większa rozdzielczość

Stachu  Dołączył: 27 Kwi 2007
Leci w lewo :-P .

kristofo  Dołączył: 28 Lut 2007
Stachu napisał/a:
Leci w lewo

ano. efekt jest nawet przyjemny

MarWoj  Dołączył: 15 Mar 2007
Miły obrazek - czekam na więcej.

milo  Dołączył: 01 Sie 2006
mnfx napisał/a:
Na kitowym szkle z pomocą PS - czyli rozjaśnienie środka ;)

A nie porzyciemnianie brzegow? ;)

Demsey  Dołączył: 21 Lip 2008
Moim zdaniem zdjęcie ma swój klimacik. Typowy widok ze środkowej Polski. Jeżeli idzie o kadr, to droga fajnie kieruje wzrok na komin. Nie wiem jednak, czy jej nie jest za dużo. Może spróbuj nieci przyciąć od dołu. Do tego dochodzi lecący horyzont (i krzywy komin). Jest to niedopuszczalne, w a przypadku fotografii cyfrowej, gdzie możesz w prosty sposób poprawić to już zupełnie. Obróć zdjęcie tak by komin był pionowo. Ostatnim zarzutem są wypalone chmury. Jeżeli faktycznie rozjaśniałeś środek, to za bardzo. Zrób to tak by szczegóły były widoczne (jak prześwietliłeś robiąc zdjęcie to w zasadzie kiszka, następnym razem naświetl o 1/3EV mniej).

To tyle moich uwag. Próbuj dalej.

andreo  Dołączył: 27 Cze 2008
mnfx, całkiem przyjemnie się patrzy na Twoje foty...
...choć trik jest "banalny" a kadr "centralny" ale oba efekty B.Dobrze grają :-D

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
mnfx, efekt b. ciekawy... Jednakże bardziej podoba mi się zdjęcie nr jeden. Ma ciekawy klimacik, wygląda trochę jak stara reprodukcja... Droga rzeczywiście ciekawie prowadzi ku kominowi i dodaje nieco dynamiki...
Natomiast 2:
- powtórka efektu - mimo że ładny i bardzo mi się podoba, to jednak szybko się opatruje :-)
- baaardzo agresywna obróbka - w oczy rzucają się przeostrzone krawędzie i wściekło zielona trawa [chociaż niektórzy by pewnie powiedzieli, że ostre jak żyleta i ma żywe kolory :-) - kwestia gustu]
- też leci w lewo :-P [ale to szczegół]

W onu kadr centralny - mnie osobiście w tym przyadku nie razi.

AiKSz  Dołączył: 29 Sty 2008
jeśli fotki są słabe to należy pokazywać je małym formacie bo to zawsze "mniejsze zło" :)
ale tu całkiem fajne (aż kliknąłem link) ;)

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
Pierwsze zdjęcie, a w szczególności droga, jest bardzo fajne. Aż chciałbym zagrać w grę komputerową z taką drogą, gdy tak na nią patrzę. ;-)

kulten  Dołączył: 19 Lip 2007
Ostatnie czyli trzecie zdjęcie najbardziej mi się podoba, bardzo fajne. W pozostałych 2 za bardzo wyostrzyłeś moim zdaniem.

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
mnfx, bardzo ładnie Ci wychodzą te zdjęcia...
Klimatycznie.
Dużo tutaj PSa [jeśli się mylę, to pokaż zdjęcie w oryginale - bo inaczej nie uwierzę :-D ], ale wiadać, że masz wizję zdjęcia i PS [bądź inny program] to narzędzie, którego świadomie używasz w drodze do celu.

I jak widać czasem horyzont w połowie zupełnie nie przeszkadza - ba! - nawet go nie zauważamy :mrgreen:

Stachu  Dołączył: 27 Kwi 2007
To ostatnie przeostrzone. Poza tym super.

sister of night  Dołączyła: 26 Kwi 2008
Kolory na ostatnim - dla mnie bomba :!: Generalnie podobają się, podobają :-B

gajos007  Dołączył: 19 Cze 2008
moje klimaty...gratuluję
dsk napisał/a:
Aż chciałbym zagrać w grę komputerową z taką drogą, gdy tak na nią patrzę. ;-)
dokładnie klimat lekko stalkerowy.. :mrgreen:

waldesss  Dołączył: 23 Cze 2008
ostatnie świetne, fajowe kolorki

Dzięki za zaskakująco pozytywne opinie. to prawda, lubię symetrię mimo wszystko. Zarówno poziomą jak i pionową. Być może po prostu jeszcze za dużo mi brakuje by zrobić dobre zdjęcie z chaosem konstrukcyjnym i asymetriami ;)
Co to PS to owszem. Używam jednak tylko opcji "rendending" czyli rozświetlenie fragmentu zdjęcia

>> W większej rozdzielczości

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
mnfx, nie no - na pewno musisz sporo wyostrzać. USM?

Skocz do: