mariw  Dołączył: 03 Kwi 2007
matryce 6Mpx i 10Mpx
Witam

Ogladajac ostatnio zdjecia z C 40D i N D80, coraz mniej podobaja mi sie moje z ds`a. Szczegolnie oddanie kolorow i rozpietosc tonalna w niektorych sytuacjach wygladaja IMHO gorzej. Uzyskanie zadowalajacych efektow wymaga czasem sporej pracy nad RAW`em. Ostatnio robilem kilka zdjec S A350 w dosc trudnych warunkach i odnosze wrazenie ze poradzil sobie duzo lepiej niz moj ds, a obrobka trwala wyjatkowo krotko.

W zwiazku z tym dochodze do wniosku, ze moze warto by bylo zmienic korpus na k10d. I teraz pytanie (googlarka, nie daje jednoznacznej odpowiedzi):
Czy miedzy matryca 6Mpx (dl, ds, k100d, itd) a 10Mpx (k10d, k200d) jest zauwazalna roznica w jakosci obrazu? Przede wszystkim w oddaniu koloru, kontrastu, rozpietosci tonalnej i ogolnej plastyce. (pytanie dotyczy oczywiscie RAWow). Wiem, ze wplyw na to ma w duzej mierze optyka, wiec zalozmy wykorzystanie kita.

pozdrawiam!

Gringo  Dołączył: 05 Lip 2006
mariw, ja Ci powiem tak. Sam mam ist D i odnosze wrażenie, ze robi zdjecia nieostremało kontrastowe i ze złym oddaniem kolorów. Natomiast kolega ma k10 i te same szkła wydaja sie kontrastowe i duzo ostrzejsze niż na iscie. ponadto kolory z kadyszki duzo bardziej mi się podobają. Oczywiscie sytuacja jest niezmienna zarowno dla jpg jak i raw.

Alojzy N.  Dołączył: 30 Kwi 2008
Niedawno "aktywnym" wątkiem był temat o zakresie tonalnym matryc. Tam też pojawiły się takie liczby:

k100d ISO 200 -4.5 EV - 3.0 EV = 7.5 EV
k10d ISO 100 -4.5 EV - 2.8 EV = 7.3 EV

Czyli w sumie kadyszka ma mniejszy (acz minimalnie) zakres tonalny od k100d i jego matrycy 6mpx.

Lepiej tutaj wypada k20d: -5.8 EV - 3.2 EV = 9.0 EV (ISO 100).

Ale jak tak tylko z teorii, sam nie miałem okazji porównywać niczego. ;)

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
Skąd te liczby?

Ja się przesiadłem z DSa na K10D i wiem dwie rzeczy:
- w razie draki mogę już robić jpgi,
- kolory w kadyszce są rewelacyjne.

Jeśli chodzi o ostrość w RAWach, to jakichś specjalnych różnic "na oko" nie zauważyłem (ale kitem nie fociłem, przeważnie stałki).

Jarek Dabrowski napisał/a:
Skąd te liczby?

Za mcgyver'em, z dpreview.

A, optyczne (bardzo wszystkich przepraszam ;-) ) zauważają, że kadyszka zyskuje na rozpiętości przy wyższych czułościach. Porównanie u góry jest k10d-iso100 i k100d-iso200.

Alojzy N. napisał/a:
z dpreview
Test rozpiętości tonalnej kadyszki na dpr był najprawdopodobniej tak samo skopany, jak test ostrości jpgów. Poszukaj postów Radka "Radio Erewań" - razem z Markiem Wyszomirskim zrobili test porównawczy do D80 i wyszło inaczej.

Hm, możliwe. Ja się generalnie w testach nie zagłębiam (nie wspominając, że taką troszkę dokładniejszą wiedzę w tych tematach zdobywam dopiero od kilku miesięcy), a porównywanie ostrości jpg-ów wydaje mi się czymś wyjątkowo niepotrzebnym.

Dzieki za odpowiedzi. Wnioskuje w takim razie, ze warto zmienic korpus, bo roznica bedzie zauwazalna - rowniez na stalkach, co bardzo by mnie ucieszylo. A w koncu k10d to bedzie dla mnie kolejny stopien przed pentaxowa pelna klatka :)

pozdrawiam!

lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
mariw,

Edward Stachura napisał/a:
I jeżeli spontaniczna to rzecz
I jeżeli oczywista to rzecz
I jeżeli naturalna to rzecz

Weź

mariw napisał/a:
roznica bedzie zauwazalna
Pierwsze co zauważyłem, to szybkość reakcji puszki na wszelkie klikanie w guziki z tyłu. DS w porównaniu do K10D jest wolny.

Niepodważalnymi zaletami DSa za to były TTL lampy i nieco lepszy uchwyt (głębszy grip).

Edward Stachura napisał/a:
(...)
Weź
Wezme - w imie slonca! :)

Jarek Dabrowski napisał/a:
Niepodważalnymi zaletami DSa za to były TTL lampy i nieco lepszy uchwyt (głębszy grip).
Mi chyba lepiej w rekach lezal jednak k10d - ogolnie wiekszy i ciezszy. No ale mojej 500ftz bedzie brakowalo. Co ciekawe k10d przekazuje do niej wszystkie informacje poza ttl (tzn. czulosc, ogniskowa i przyslone).

Skocz do: