Wojtek P  Dołączył: 19 Lip 2008
pytanie do użytkowników Tamrona 28-75
kupiłem w zeszłym tygodniu (u Czesia) Tamrona 28-75. Wszystko jest ok (żadnego bf czy ff nie zauważyłem) prócz jednej rzeczy mianowicie na pełnej przesłonie tj. 2.8 widoczne jest (na podglądzie po zbliżeniu) wyraźne mydło. Gdy przymkne do 3.5 jest juz wyraźnie lepiej. A na 4.5 czy 5.6 doskonale. i pytanie w związku z tym: czy jest to ogólna przypadłośc tego obiektywu czy też akurat taki egzemplarz mi się trafił i wartało by spróbować wymienić na inny.

Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
Jest lekkie mydło - taki jakby glow (poświata) na f/2.8. Oprócz wyostrzania dość dobrze koryguje to suwak "Clarity" w Adobe Camera Raw.
Na f/3.5 jest lepiej. A na f/5.6 już wybornie.

I te spostrzeżenia potwierdzają wszelkie testy dostępne w sieci - Tamron nie jest żadnym wyjątkiem, niewiele jest zoomów świetnie ostrych od 2.8.

BTW, ściągnąłem niedawno sample porównawcze Tamrona 28-75 i SMC-DA* 16-50 @50mm. Nie mogę tego udostępnić, ani podać źródła (bo zgubiłem... :roll: ). W każdym razie rezultat jest ciekawy: gwiazdka wypadła ciut lepiej.

Sample są cztery: zrobione są na ogniskowej 50mm na f/2.8 i f/8.
Przy f/8 oba szkła idą łeb w łeb, choć gwiazdka ma IMO nieznacznie lepszą ostrość na brzegu. Na pełnej dziurze gwiazdka jest zauważalnie lepsza przy krawędzi i ciut ostrzejsza w centrum.

Ale oczywiście to te konkretne egzemplarze tak wypadły, no i nie ma porównania przy innych ogniskowych.

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=14017

Zadaj pytanie wktórymś z istniejących wątków.

Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
mygosia, może dolep do moje, proszę...

Meggido  Dołączył: 05 Mar 2007
Mój Tamron sprawuje się wybornie na 28 f2,8. Niestety wyżej jest leciutkie mydło.

Piotr  Dołączył: 24 Kwi 2006
nie powinno być mydła, oczywiście przy 4.5 czy 5.6 będzie ostrzej. U mnie f2.8 jest przyzwoicie ostro. Rybka z wierzchu jest naprawdę ostra.
Pentax K20D ,Tamron SP AF 28-75mm f/2.8 XR Di LD (IF)
1/125s f/2.8 at 33.0mm iso100

specmisiek  Dołączył: 19 Mar 2008
,,Pogłoski o Tamronie" dopiero zmusiły mnie do poszukiwań kryteriów ,,ostrości obiektywów" i ogniskowania z FF i BF... I przeszły przez moje łapy (nie Łapy-trasa Białystok-Warszawka :mrgreen: ) obiektywy Tamron 17-50 w liczbie sztuk 12 (dwunastu)... Nie chcę przynudzać ale dwa ostatnie dopiero pokazały pazurki.. Sprowadzałem już po 2 żeby czas skrócić.. ) Jeden z tych 2 zwrócę, bo choć optycznie nie ,,daje pola" to mechanicznie skrzypi w nim zoom :-> Ale Tamron POZA TYM JEST SUPER-I NIE ŻARTUJĘ...Pozdrawiam

[ Dodano: 2008-07-28, 23:49 ]
Żeby nie było ,,off topic" to nadmienię że odpowiednikiem tamrona 17-50 na matrycy APS-C jest... 17-50... Pozdrawiam

czyli jednak cos nie tak z tym 2.8 u mnie czyli trzeba będzie wymienić... :cry:

PiotruśP  Dołączył: 09 Sty 2007
Wojtek P, zdecydowanie coś jest nie tak, widać to po dołączonych przez Ciebie przykładowych zdjęciach.

tak, na dołączonych przeze mnie zdjęciach bardzo dużo widać... :-P

PiotruśP  Dołączył: 09 Sty 2007
Wojtek P napisał/a:
:-P
No własnie widać :-P .

Wstaw te nieszczęsne mydlane fotki :P to użyszkodnicy tego szkła powiedzą czy jest dobrze, czy źle. Opis z pierwszego posta można zastosować do jakiegokolwiek szkła, a odpowiedzi uzyskałbyś takie same.

no dobrze, postaram się wkleić to moje nieszczęsne mydło (może jszcze dziś) bo faktycznie przy wydatku ponad 1000 zł to nie ma tu nic do śmiechu :-/

Asahi
[Usunięty]
Wojtek P, jeszcze duzo przed Toba. Ale takie "przyjemnosci" dotycza nie tylko naszego systemu (tak na pocieszenie ;-) ) Ale faktycznie wklej jakies sample, bedzie latwiej to ocenic.

Wojtek P, nie ma co się łamać. ;-) Mnie już przeszło przejmowanie się takimi bzdetami. Zamienisz i będzie git. :-)

Asahi
[Usunięty]
Meggido, gdzie foty z Tatr z Sigmy wrrrrrrr? :mrgreen: ;-)

Zara, zara... ;-) Nie rozdwoję się. :mrgreen:
Wczoraj nie dałem już rady. Obowiązki zwyciężyły. Ale już coś przygotowuję. Mam nadzieję, że szef nie zobaczy. :-P

szczypiorrr  Dołączył: 10 Sie 2007
Mój T niekiedy potrafi dać żyletę na 2.8:

(Tu jest trochę wieksza wersja.)
Czasem nie jest tak ostro, ale wynika to chyba raczej z płytkiej głębi i pomyłki AF. Ale jako takiego mydła nie zauważyłem.

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
specmisiek napisał/a:
Żeby nie było ,,off topic" to nadmienię że odpowiednikiem tamrona 17-50 na matrycy APS-C jest... 17-50...

No i nie udało się - i tak jest OT, bo to temat o 28-75. :evilsmile:

Barkecik  Dołączył: 15 Cze 2008
Mój egzemplarz spisuje się podobnie do tego który ma mr szczypiorrr. Ale to dlatego że zgodnie z czyimś poleceniem z forum przetestowałem 3 egzemplarze z 3 różnych sklepach. Wybrałem ten który spisywał się najlepiej :)

Za to jeden z testowanych obiektywów zachowywał się tak jak to opisujesz w swoim problemie - i tu jest w tym wina obiektywu, nie aparatu - tyle przynajmniej z moich doświadczeń.

Skocz do: