FraZa  Dołączył: 25 Kwi 2006
dobra, to jeszcze raz:
Czy obiektywy tamron i sigma 17-35/2.8-4 są lepsze pod względem jakości zdjęć od tamrona 17-50/2.8 i sigmy 17-70/2.8-4? Porównywał ktoś czy może wie?

Jacek S  Dołączył: 28 Kwi 2008
FraZa napisał/a:
Czy obiektywy tamron i sigma 17-35/2.8-4 są lepsze pod względem jakości zdjęć od tamrona 17-50/2.8

Ja wybrałem z dwojga złego tamrona 17-35, ale tylko dlatego że kryje pełną klatkę filmu. Do cyfry używam go sporadycznie, chociaż tragiczny nie jest. 17-50 jest lepszy optycznie. (napiszę że moim zdaniem na wypadek jakby jakiś Musahi znów szukał zwady) Moje jednak doświadczenie z tamronami i sigmami pozwoliło mi zobserwować iż w porównaniu do szkieł pentaxa są znacznie gorsze mechanicznie i szybciej robią się z nich klekoty. Jeśli jednak nie chcesz z nimi dożyć starości i będziesz szanować to parę lat posłużą. :-)

FraZa  Dołączył: 25 Kwi 2006
dzięki, jak 17-50 jest lepszy optycznie od 17-35 to nie mam juz dylematu, biorę 17-50, zwłaszcza że robię tylko cyfrą. Tylko zabawa z FF/BF :-x

griffin  Dołączył: 19 Cze 2008
Aby nie ciagnac tego watku w nieskonczonosc chcialbym powiedziec ze zdecydowalem sie na Sigme 24-70 f/2.8 EX DG Macro. Jesli wszystko pojdzie dobrze to bedzie mnie kosztowala nie wiecej jak 1000zl. Bede ja mial do 2 tyg wiec jak dostane to zapodam troche fotek.

Dlaczego nie wybralem zadnego z 4 ww.?
Glowny powod to niechec do dublowania ogniskowej. Mam kita i jesli bede chcial cos szerszego to wezme Pentaxa 16-45 f/4.
Jedyne szklo jakie jeszcze wchodzilo w gre to Tamron 28-75 jednak pomimo ze jest lzeszy i podobno ma lepsza ostrosc(pentaxforums.com) to skreslilem go ze wzgledu na loterie z jakoscia szkla i serwis gwarancyjny.
Tak to droga selekcji wybralem Sigme. Duze to i ciezkie ale dam rade.
No i jest to szklo pod FF wiec jak wyjdzie FF Pentax to bede mial juz szklo dla niego :evilsmile:

Asahi
[Usunięty]
griffin napisał/a:
Glowny powod to niechec do dublowania ogniskowej
wolisz potrojniac ogniskowe? :mrgreen:
griffin napisał/a:
zdecydowalem sie na Sigme 24-70 f/2.8 EX DG Macro
griffin napisał/a:
Mam kita i jesli bede chcial cos szerszego to wezme Pentaxa 16-45 f/4
:-B

griffin  Dołączył: 19 Cze 2008
oj napije sie dzisiaj...

Dziekuje tez wszystkim za pomoc w podjeciu tej decyzji. Nawet jesli odpowiedzi nie byly na temat to troche mi daly do myslenia czego przykladem jest moja ostateczna decyzja.
:-B :-B :-B

Asahi
[Usunięty]
oj napij sie :-B :-B :-B

[ Dodano: 2008-07-29, 17:52 ]
griffin napisał/a:
Dziekuje tez wszystkim za pomoc w podjeciu tej decyzji.
nie ma za co, lubimy namieszac. :mrgreen: :-B

Skocz do: