andreo  Dołączył: 27 Cze 2008
Kosior napisał/a:
Zacznij robic rawy. Jeśli masz jakiś program do ich obróbki, to plik automatycznie się w nim otworzy. Zacznij się bawic suwakami, po jakims czasie zorientujesz się który do czego słuzy. Jeśli chodzi o wywoływanie RAWów to sam się nauczyłem własnie w ten sposób :)

Zaczołem ............. robiś RAW'y :-) .....
... i Bardzo Was PROSZĘ o POMOC w moim wątku "technicznym"

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
Cytat
Zaczołem .

Za jakim czołem?

...... CZOŁEM matb,
... już mnie "pojechali" w wątku o którym mowa za ZACZĄŁEM... :-(

mygosia nakazała przepisać 100 razy :-|

[ Dodano: 2008-07-28, 21:02 ]
Czas na podsumowanie :-D

Która fotka jest Naj..?

Nazwa: --- Głosów w % --- Liczba głosów

1? "Mleczyk" --- 2% --- [ 1 ]

2? "Back Light"--- 2% --- [ 1 ]

3? "OBCY" --- 7% --- [ 3 ]

4? "Zamrożone"--- 7% --- [ 3 ]

5? "Mgła w parku" 61% [ 26 ]

6? "NieZebra" 19% [ 8 ]

Głosowań: 30
Wszystkich Głosów: 42

Więc "wygrała" "Mgła w parku" ... w sumie się nie dziwię :mrgreen: ="tajemnicą" tej foty jest rzadko spotykane zjawisko "odparowywania szadzi" ... moja decyzja była szybka po wyjżeniu za okno .. jak najszybciej pójść do najbliższego parku... bo krajobraz za oknem był bajkowy... i zdążyłem.. po 2 godzinach było by po "ptokach" :-(

"NieZebra" - to ławka w "Starym Browarze - Poznań" - zamysł był ... aby powstała fotoGRAFIKA i chyba się udało... :mrgreen:

Tak na "marginesie" mojego wątku...
Odpowiedzi=22 Odwiedzin=991
.... może wiecie "o co kamon???" - czemu tylko 22 wpisy na blisko 1000 odwiedzin ???
... no nawet zakładając, że osoby wpisujące, wchodziły do tematu 10 razy to daje 220 ... a reszta ..co??? zajrzały i ... NIC :-?

Do Wszystkich - dla mnie KAŻDA opinia, uwaga, sugestja, koment jest Bardzo Ważna !

No, a teraz kolej na "epokę lustra" - tak jak obiecałem :-D
Zdjęcia robione "Kitowym K100Dsuper"

Po obróbce RAW'a dokonałem konwersji (najprostrzym sposobem) :mrgreen:
Ponieważ wydaje mi się (może się mylę), że te akurat fotki wyglądają fajnie po tej konwersji... :-? a WY ???
(obok miniaturka prosto z RAW'a)

7/ "Cmentarz Wojskowy"

8/ "Dom z gontem"

9/ "Kościół"

Liczę na Was ..... :mrgreen: (jak można zachęcić do jak największej liczby wpisów w wątku???)

P.S. mjejcie litość nad moją nieudolną obróbką = dopiero ją zgłębiam :oops:

Kosior  Dołączył: 26 Cze 2008
7 - po konwersjii wygląda zdecydowanie lepiej. W końcu to cmentarz, więc takie mało nasycone kolory są na miejscu. Robiąc to zdjęcie, mógłbyś zrobić krok w prawo - krzyże nie zachodziłyby na siebie. W tym przypadku krzyż który jest bliżej jest mniejszy od tego dalszego - takie przekłamanie perspektywy...

8 - kolory zmienione podobają mi się bardziej niż te cukierkowe z oryginału...

9 - Chodnik mi na tym zdjęciu nie pasuje... A i kadr jakiś mało ciekawy...

Kosior napisał/a:
7 - ...krzyż który jest bliżej jest mniejszy od tego dalszego

tak było ... krzyże nie były identyczne ! :-D .. patrząc na wprost 2 krzyże mniejsze i za nimi 1 większy !
P.S. cieszę się, że pomysł na konwersję był słuszny... (miałem trochę wątpliwości)

rjan  Dołączył: 18 Mar 2008
7 - Monochromatycznie ciekawiej wygląda niż w kolorze. Szkoda, że zdjęcie leci w lewo.

8 - Szczerze mówiąc, tragedia... :-( Oryginał (nie ten przekolorowany) jest lepszy. Na tym zdjęciu jest po pierwsze za ciemno, po drugie kolorystyka zgnitego jabłka nie zachęca do dłuższego zaznajomienia się z tematem...

9 - Zdjęcie robiłeś w RAW? Jeśli tak, spróbuj nieco zmniejszyć ekspozycję i wydobyć nieco szczegółów z cieni, bo teraz wygląda bardzo płasko. Wiem, że światło było kiepskie przy takim zachmurzeniu, ale może uda się nieco lepiej? Jeśli chodzi o przeróbkę na czarno-białe, to średnio to wyszło. Generalnie, aby dobrze przetworzyć cyfrowe zdjęcia na imitację cz-b trzeba się sporo napocić. Tutaj masz moją propozycję:

Sporo jej brakuje do ideału, szczególnie w światłach. Chciałem jednak zachować jak najwięcej szczegółów. Bez RAWa trudno tutaj mocniej zawalczyć (z RAWem zresztą też nie łatwo).

pozdrawiam

Cytat
8 - ...że zdjęcie leci w lewo

;-) .. trochę je prostowałem... widocznie za mało ;-)

Cytat
8 - Szczerze mówiąc, tragedia...

i o szczerość mi chodzi.. bo inaczej "będę dreptał w miejscu" ;-)

co do opini o 9) to ... prawda jest taka jak ją opisałeś - zdjęcie z RAW; kiepskie swiatło itd...
przy tym zdjęciu lepiej widziały "moje gały" :shock: niz zarejestrował aparat :-/

Ogólnie zdaję sobie sprawę, że będę musiał zainwestować w 1/2 szary lub/i "polar" :-|
wtedy IMO "rejestracja" bęzie "lepsiejsza" ... a na razie jak umiem - tak "ratuję się" obróbką :cry:

P.S. Bardzo Ci Dziekuję za poświęcenie swojego czasu na opinie i propozycje dot. obróbki. :lol:

rjan  Dołączył: 18 Mar 2008
andreo napisał/a:
co do opini o 9) to ... prawda jest taka jak ją opisałeś - zdjęcie z RAW; kiepskie swiatło itd...
przy tym zdjęciu lepiej widziały "moje gały" :shock: niz zarejestrował aparat :-/

To normalne - jeśli chodzi o rozpiętość tonalną, aparat "widzi" duuuużo gorzej niż nasze oczy.

andreo napisał/a:
Ogólnie zdaję sobie sprawę, że będę musiał zainwestować w 1/2 szary lub/i "polar" :-|
wtedy IMO "rejestracja" bęzie "lepsiejsza" ... a na razie jak umiem - tak "ratuję się" obróbką :cry:

Szara połówka nic by tutaj nie dała... W takich sytuacjach najlepiej zastosować bracketing lub niedoświetlić np. o 1EV i potem wyciągać RAWa w ciemniejszych miejscach (np. w LightZone, który bardzo dobrze radzi sobie z tego typu robotą).

W przypadku tego kościoła MZ zdjęcie jest po prostu lekko prześwietlone :-)

rjan napisał/a:
zastosować bracketing lub niedoświetlić np. o 1EV i potem wyciągać RAWa w ciemniejszych miejscach
W przypadku tego kościoła MZ zdjęcie jest po prostu lekko prześwietlone

Poniżej "screen" surowego RAWa... mnie on się wydaje OK!
... a tak ogólnie, poneważ jestem "wychowany" na fotografii analogowej (negatywy ....te sprawy) to "przyzwyczajony" jestem do tego, że "zdjęcia lepiej prześwietlać" ... czyżby w "cyfrze" było na odwrót????

Jeszcze raz Bardzo Ci Dziękuję... Dzięki Tobie czuję, że "idę do przodu". :-D

Może Inni też mi Pomogą :-)

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
andreo napisał/a:
poneważ jestem "wychowany" na fotografii analogowej (negatywy ....te sprawy) to "przyzwyczajony" jestem do tego, że "zdjęcia lepiej prześwietlać" ... czyżby w "cyfrze" było na odwrót????

Niestety tak, co prześwietlisz więcej niż o 0,6EV jest nie do odzyskania.

plwk napisał/a:
więcej niż o 0,6EV

.. z cyklu B.Głupie pytanie... Jak "wyglądają te np +0,6 EV na histrogramie aparatu ????

Lepiej do tego nie doprowadzać bo przeważnie na histogramie nie widać o ile przepaliliśmy. Włącz kontrolę przepaleń i jeśli histogram będzie mniej więcej do prawej strony i ewentualnie będzie pokazywać drobne przepalone fragmenty to powinno być OK.

Kosior  Dołączył: 26 Cze 2008
andreo napisał/a:
plwk napisał/a:
więcej niż o 0,6EV

.. z cyklu B.Głupie pytanie... Jak "wyglądają te np +0,6 EV na histrogramie aparatu ????

Nie wyglądają. Po histogramie nie da sie rozpoznać, czy foto jest dobrze naświetlone. Sa gdzieś jakieś wzorce idealnego histogramu, ale to i tak zależy jaki efekt chcesz uzyskać, a także od kolorystki sceny - Robiąc zdjęcie odkrywkowej kopalni węgla większość pikseli będzie blisko lewej krawędzi histogramu, nie dlatego, że zdjęcie jest niedoświetlone, tylko dlatego, że węgiel jest ciemny, nie?

Nie pomieszałem czegoś przypadkiem ?

Przepalonego nie odzyskasz
Za jasne (ale nie przepalone) możesz zawsze przyciemnić
Za ciemne przy wyciąganiu pokaże piękne szumy

nie chcąc "przegadać" wątku samą "techniką ... prezentuję 3 nowe fotki...

z złożenia opowiadają one coś o Nas=Ludziach .. taka "próba" socjologicznej fotografii...
(pod fotkami - mój krótki komentarz)

a1/ "Garncarz"

Człowiek jako Twórca - zrobione podczas pikniku historycznego

a2/ "Obcy-Sobie"

Ludzie zajęci "swoimi sprawami" - wykonane w centrum handlowym

a3/ "Staruszek w parku"

... w parku lato ... a On "w jesieni Życia"

Bardzo proszę o komenty jak Wy odbieracie moje patrzenie na Drugiego Człowieka.

rozio  Dołączyła: 28 Lip 2006
Dziwnie podpisujesz fotografie, chyba że ja mam złe skojarzenia z mediów jak podają imię (zazwyczaj jakiegoś delikwenta) i pierwszą literę nazwiska ;-)

Garncarz - trochę ciemno u góry i ten trójkąt zza ramienia przeszkadza w odbiorze.

rozio napisał/a:
Dziwnie podpisujesz fotografie, chyba że ja mam złe skojarzenia z mediów jak podają imię (zazwyczaj jakiegoś delikwenta) i pierwszą literę nazwiska

.. masz rację :mrgreen: ale fotografowanie traktuję (niektóre foty) bardzo osobiśice = z tąd podpisy..
...no taka identyfikacja "autor-dzieło" ;-)
.. a ponieważ nazywam się tak jak aktor grający Ferdka Kiepskiego to wiesz... :lol:

rozio napisał/a:
Garncarz - trochę ciemno u góry.

wiem... (ach ta obróbka) .. ale zadecydowałem, że "może być" :-/

Kosmo  Dołączył: 11 Mar 2008
a tak BTW - ten kościółek to z Medzilaborce (Słowacja)?

SQ6GIT napisał/a:
atak BTW - ten kościółek to z Medzilaborce (Słowacja)?

..he..he.. :-)
nie =niestety???
tak a'prop sporo widziałem/spotkałem podobnych kościułków ... naprawdę jest ich sporo .. i nawet podobne ;-) ten akurat "po trasie 740 Radom-Tomaszów Maz.-Łódź (chyba w..??? w miejscowości Klwów)

SQ6GIT, napisz coś o moich fotkach Please :-)
... a, o geografii i religii chętnie możemy pogadać nie mam nic na przeciw .. ale nie Tylko o Tym ... a Przede Wszystkim o "mojej twórczości"... :-)

Skocz do: