rozio  Dołączyła: 28 Lip 2006
[rozio]
Witam. Postanowiłem zacząć wstawiać na forum swoje zdjęcia.
Na początek wrzucam serię "standardowych" zdjęć z wakacji. Starałem się tak ułożyć zdjęcia, żeby kolejno utworzyły historyjkę. Krytyka wszystiego razem i z osobna jak najbardziej wskazana- wyżywajcie się ;-)

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Na pierwszym trochę za zółto, ale na pozostałych kolory dobre. Trochę cienie wypadły zbyt cieniście, drobne rozjaśnienie by im nie zaszkodziło.

Faktycznie - ciemno wyszły te zdjęcia. Na pełnym ekranie nie wyglądało to tak źle :-?
Poprawione na szybko i po selekcji /pokaz slajdów/: http://picasaweb.google.p...key=IRAd50y_nFg

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
Do domowego albumu i nigdzie więcej. I tak naprawę to jedno powinno wystarczyć w tym albumie.

Polar  Dołączył: 12 Mar 2007
Czekam na nowsze wszak od wakacji trochę minęło już czasu ;-)

Najświeższe tym razem.
Wrzucam linka do niektórych zdjęć z niedzielnego wypadu do krainy "Lodowego Wojownika"

http://picasaweb.google.p...key=9NR-aSUiGjY

Wyszedłem "na godzinkę" o 9 -tej i wessało mnie (daleko od domu) do 18 -stej.
Plener bez "towarzystwa domowego" i zasięgu sieci telefonii komórkowej - BEZCENNY !!! :mrgreen:

Marek69  Dołączył: 19 Gru 2007
Cacy plenerek, czas w takich miejscach bardzo szybko płynie "jak ta woda na fotach".

Wrzucam dwie serie zdjęć do oceny - krytyka jak najbardziej wskazana. Zdjęcia od 1 do 6 to spontaniczna szybka sesja w ruinach zamku w Ujeździe gdzie byliśmy przejazdem. Pozostałe zdjęcia to jeziora mazurskie. Jedno zdjęcie z twierdzy Boyen w Giżycku. Zdjęcie nocne to port "Keja" w Węgorzewie, a panorama to Święcajty. Zaszalałem z ilością :-P :mrgreen: - które wywalić ?

1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.
16.
17.
18.
19.
20.

Meggido  Dołączył: 05 Mar 2007
9 rzondzi. :mrgreen:

lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
IMO, pierwsze. I tylko pierwsze.

Meggido  Dołączył: 05 Mar 2007
Poprosiłbym o parametry zdjęcia nr 19, bo jak to zwykle exif wykastrowany. :evil:

zdjęcie 19 - iso 200, f8, czas 30 s, 28 mm (kit) ;-)

studentmibm  Dołączył: 29 Mar 2008
rozio,
1- pomysl niezly ale jak dla mnie to za duzo tam tej czerni. I nie wiem czy nie lepiej bylo by w b&w
2- to takie zwykłe, co nie znaczy złe :)
3- chyba lepiej by bylo w b&w
4- podoba sie :)
5- nie podoba sie :(
6- jak 2
7- leci w prawo, pozatym jak dla mnie nie ma tam nic ciekawego
8- faaajne:) tylko odrobine leci w prawo
9- poprzednie lepsze
10- przyjemny widoczek
11 , 12 z tych dwoch wybralbym to pierwsze tyle ze wykadrowalbym bym w taki sposo aby wiecej wody ujac.
13,14,15 - fajne :)
16 - to takie do albumu raczej :)
17- nic ciekawego :P
18 - ładnie woda wyglada, fajnie odbija chwumy, Ogolnie przyjemny widoczek
19- nie, to mi jakos w calosci nie lezy
20- fajna panorama :)

Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
Jak mi powiesz, jakim szkłem zrobiłeś 2., 3. & 4., to Ci coś napiszę ;-)

maslot  Dołączył: 11 Cze 2008
1-6: wiek dziewczęcia popada w dysonans z pozami
Mazury: zrobienie fotki to połowa roboty, trzeba jeszcze dokonać selekcji. Tu przerzuciłeś to na nas w sposób jawny (8 i 9), lub bardziej zawoalowany (pozostałe bardzo podobne zdjęcia z Mazur).
Kilka błędów kompozycji (patrz: mocne punkty)

Samp zdjęcia od 1 do 6 Tamron 28-75 f2,8 z łapy na długich czasach i na dodatek miałem polara założonego, a nie miałem ze sobą żadnego pudełka żeby go ściągnąć i odłozyć (wszystkie graty zostały w samochodzie, a nie miałem też za wiele czasu na wracanie się do samochodu i w ogóle fotografowanie bo byłem ze znajomymi). Ale pisz co chiałeś napisac :)
Dziewcze w okresie dojrzewania - te pozy na zdjęciach to jeszcze nic ;-)
Dzięki za opinie, bo "na świeżo" na własne zdjęcia zupełnie inaczej się patrzy. Za miesiąc to pewnie na wiele z nich nawet nie spojrzę, a przydałoby się kilka teraz wywołać (stąd taka ilośc na forum do weryfikacji) ;-)
Panoramka zrobiona w ramach testowania własnoręcznie zrobionego uchwytu - 6 lub 7 zdjęć w pionie (nie pamiętam dokładnie) T 28-75 f2,8 na ogniskowej 50mm. Miałem polara założonego i pewnie dlatego "środek" panoramy jest zdecydowanie ciemniejszy - ale człowiek uczy się na błędach (bez polara może inaczej by to wyszło - sam nie wiem). Większość zdjęc z Mazur robionych jest z łódki w czasie żeglowania, a nie miał kto niestety usiąść za mnie przy sterze (żeńska załoga odmawiała współpracy) ;-) .

kristofo  Dołączył: 28 Lut 2007
1 i 19 mi sie podobają.
Też uwazam, ze pozy dziewczyny niezbyt pasuja do jej wieku (wyglądu). Zdjęć zdecydowanie za dużo. Większość z nich to takie zwykłe wakacyjne fotki (nc nie ujmując wakacyjnemu foceniu). Może warto się skupic na najlepszych? Nieco dopracować w jakims programie typu PS.
Jeszcze 9 i 18 :D tez całkiem fajne.

Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
rozio napisał/a:
Samp zdjęcia od 1 do 6 Tamron 28-75 f2,8 (...) Ale pisz co chiałeś napisac :)

Chciałem napisać, że IMO ma super plastykę. Trochę u nas to szkiełko, wbrew pozorom, niedocenione - np. w porównaniu z tym, co się dzieje na www.pentaxforums.com - tam to jest absolutny "must have", "number one" i w ogóle "killer"...

Nie wiem, czy ktokolwiek odróżniłby fotę z tego Tamrona @ 75mm f/2.8 od Pentaxa 70/2.4 Ltd.

Co do fotek: to właśnie 1-6 - mimo że klasyka gatunku - to przykuwa wzrok.
W przeciwieństwie do 7-15, które przeleciałem - jakoś nic tam nie zaintrygowało.
Coś bardzo dobrego dzieje się w 16. - te postacie są odrealnione, ciekawie skontrastowane z wnętrzem (kolorem, materiałem, ruchem).
17-18 & 20 - to to samo, co 7-15 - zachowawcza, centralna, trochę nudna kompozycja.
I bardzo na + wyróżnia się 19. - dla 100% perfekcji ja bym tylko przekopiował to światło z gwiazdą na wodę - żeby były identyczne / symetryczne.

kristofo ma chyba podobne odczucia, że dużo zdjęć tego samego typu.

Dzięki Panowie za opinie :-B :-B :-B ;-)

[ Dodano: 2008-10-16, 19:55 ]
21
22
23
24
25

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
Biesy i Czady... ech... w tym roku na trasie mieliśmy widoczność 20m... ciekawe doświadczenie ;-)

3 ostatnie - fajny efekt ruchu.

Skocz do: