TomaSzSz  Dołączył: 05 Lip 2007
Padła ładowarka.
Witam, siadla mi ladowarka albo akumulatorki energizer 2500 mam je ok 26 miesięcy i 8 sztuk kupione w tym samym czasie, i nagle nie ładuje mi prawie. Tzn baterie po pełnym ładowaniu prawie sa rozładowane.

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
no i?

Meggido  Dołączył: 05 Mar 2007
Zmiana banana. :mrgreen:

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Może padła jedna lub dwie sztuki. Po włożeniu do aparatu komplet zachowuje się jak najsłabsze ogniwo.

sprawdzałem miernikiem. I nie wiem czy siadła ładowarka i nie ładuje mi czy baterie zmieniać ?

Sprawdzałeś każdy akumulator oddzielnie pod obciążeniem prądem np 0,5A.

Meggido  Dołączył: 05 Mar 2007
Spróbuj szachen machen pośród kompletów. Zobacz co się dziać będzie.

plwk napisał/a:
Sprawdzałeś każdy akumulator oddzielnie pod obciążeniem prądem np 0,5A.

Że co ? hehe. Sprawdzałem napięcie i jest poniżej 1,5v a jakiś stary paluszek noname ma 1,77. I zastanawiam Się, czy ładowarka mi nie ląduje bo walnęła czy akumulatorki padły tylko dziwne jak by oba komplety naraz.

Standardowe akumulatory nominalnie są na 1,2 V to po naładowaniu bez obciążenia mają napięcie trochę poniżej 1,5 V ale o ich stanie powie jedynie sprawdzenie napięcia pod obciążeniem.

a jak to sprawdzić ?

Kiwak  Dołączył: 28 Paź 2007
A podłącz Pan sobie do żaróweczki chociażby. Dopasuj ilość akku do napięcia żarówki pamiętając, że jeden akku ma 1,2V, połącz wszystko w szereg (+ jednego akku do - drugiego), żaróweczka obojętnie, którą stroną - znaczy nie do szkła ;-) - i mierz napięcie na poszczególnych ogniwach. Jeśli żarówka na np.3V nie świeci na dwóch akku, to przynajmniej jedno jest rozładowane lub martwe.
Jeszcze możesz zmierzyć napięcie na akku podczas ładowania - powinno wynosić co najmniej 1,5V.
Ja miałem ładowarkę GP Smart 2 i padła: pokazywała, że ładuje, robiła to baaardzo długo, po tym "baaardzo długo" akku były prawie puste. Po paru miesiącach przypominania, wymienili mi na nową na gwarancji.

lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
TomaSzSz, albo jeszcze prościej, naładuj akumulatory w innej ładowarce. Jeśli naładują się wszystkie, masz kopniętą ładowarkę, jeśli nie, szukaj zepsutych akumulatorów.

nemo  Dołączył: 21 Wrz 2007
TomaSzSz napisał/a:
akumulatorki energizer 2500
Kupiłem 4 a po kilku miesiącach dwa to trupy.

Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
A nikt nie zauważył: ładorawrka?

piotrecius  Dołączył: 31 Gru 2006
Kupiłem 12 sztuk takich energizerów niecałe 2 lata temu i są super do tej pory. Mnie się zdarzyło, że zapomniałem przestawić ładowarki z trybu ładowania dwóch ogniw na ładowanie czterech i po kilkunastu fotkach pojawiał się czerwony pasek stanu baterii. Nie wiem jakiej ładowarki używasz ale może też coś sobie przypadkiem przestawiłeś i ładuje tylko dwa akumulatorki.

Szprychu  Dołączył: 03 Mar 2008
Też miałem te akumulatorki - padły mi po roku :) ( chyba jedna z czterech jest sprawna, ale bawić mi się nie chce, nie wykorzystam... )
Sprawdź metodą co opisał Kiwak ;)

lipalipski napisał/a:
TomaSzSz, albo jeszcze prościej, naładuj akumulatory w innej ładowarce. Jeśli naładują się wszystkie, masz kopniętą ładowarkę, jeśli nie, szukaj zepsutych akumulatorów.

Zamierzam tak zrobić dzisiaj.

Samp napisał/a:
A nikt nie zauważył: ładorawrka?

Naukowo udowodniono, że człowiek czyta tylko pierwsza i ostatnią literę a środek sam sobie dodaje ufając że trafi . ;-)

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
TomaSzSz napisał/a:
Naukowo udowodniono, że człowiek czyta tylko pierwsza i ostatnią literę a środek sam sobie dodaje ufając że trafi . ;-)

ale tylko wtedy jeżeli literki w środku się zgadzają - tzn mogą być pomieszane, ale muszą być takie jak w oryginalnym słowie

ładorawrka nie spełnia tego postulatu

ładorawka - to tak, ale nie ładorawrka

opiszon napisał/a:
TomaSzSz napisał/a:

ale tylko wtedy jeżeli literki w środku się zgadzają - tzn mogą być pomieszane, ale muszą być takie jak w oryginalnym słowie

ładorawrka nie spełnia tego postulatu

ładorawka - to tak, ale nie ładorawrka

marudzisz :-P ;-)

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
msuzadirz ?

bez kontekstu jednak się nie da ;-)

Skocz do: