Demsey  Dołączył: 21 Lip 2008
[Demsey] Prośba o uwagi
Witam,

Będę wdzięczny za komentarze i uwagi co do kilku moich zdjęć. W szczególności jeżeli uważacie, że coś jest nie tak, to napiszcie proszę co: temat, technika, itd. oraz jak waszym zdaniem możnaby dane zdjęcie zrobić lepiej. Będę Wam za to naprawdę bardzo wdzięczny.

Próby streeta z Aten
1.

2.

3.

4.

5.

Architektura
6.

7.

8.

Różne portrety uliczne
9.

10.

Bruinen  Dołączył: 03 Sty 2008
Bardzo mi się podoba plastyka 4 i 9 - jakimi szkłami robione?
W 3 fajna kompozycja, ładnie się prezentuje :)
5 wygląda ciekawie - jak dla mnie śmiechowo :)
Na 10 niestety rażą mnie strasznie wypalenia na brodzie i ogólnie jasna plama ostrego światła...

Bruinen: dzięki :-) Jeśli idzie o obiektywy to używam tych, które mam w stopce. O ile pamiętam to zarówno 4 jak i 9 były robione Sigmą 17-70.

andreo  Dołączył: 27 Cze 2008
Witaj Demsey łodziaku... krajanie :-)

to co Mi "wpadło w oko" :shock:
3> fajny rytm sytuacyjny (gdyby nie było tej laski w białej koszulce ;-)

4> Mistrzostwo Świata "w wypatrywaniu sytuacji reporterskiej" Bingo .. Brawa .. Extra :mrgreen:

6> bo zapracowałeś GO.. tak, że..cho-cho.. "szacun"

... i 5 .. ale Negatywnie :-( żeby nie było 'za słodko"
zapewne "opiszesz bardzo ciekawą historię jak np. jeden pan drugiemu panu.. hmmm :-?
.... ale zapewniam Cię 5 to knot (ani kadr ani reporterka.. nic a nic :-/

Pozdrawiam i Dobrego Światła Życzę
Zapraszam do mojego wątku ...Tu...

kristofo  Dołączył: 28 Lut 2007
1. wyglada jak zrobione w zakładach włokienniczych :-) sam nie wiem dlaczgo mi sie tak skojarzyło :-)
4. konkurencja?
5. musiało boleć, hahaha, Tylko to podobało mi sie ze streetów.
6. klasyczny grecki kran, styl joński ;-) ale fajne technicznie.
7-8 balans bieli, przeszkadza mi ta brązowa dominanta.
10 najbardziej mi sie podoba.

Za duzo jak na jeden raz IMO :-)

Dziękuję za uwagi. Widzę, że co do 5 to są zupełnie rozbieżne opinie o tym zdjęciu ;-) . Ja sam nie byłem do końca pewien czy to zdjęcie pokazać, bo z jednej strony... moment ciekawy, z drugiej tak do końca to kadr mi się też nie podoba. Ale nie wiem jak można by go zrobić lepiej.

Co do 6 to chciałem pokazać typowe „zdjęcie z wakacji” w nieszablonowy sposób.

Poniżej jeszcze jedna zabawa z GO:

11.

andreo  Dołączył: 27 Cze 2008
11 = miodzio Panie Demsey, podoba mi się "jakoby odwzorowanie" tematu w tle

kemot84  Dołączył: 20 Cze 2008
4!

Litol  Dołączył: 14 Sie 2007
kristofo napisał/a:
7-8 balans bieli, przeszkadza mi ta brązowa dominanta.

Na 8, to się zgadzam, ale 7-ce dodaje trochę klimatu. Jakby wewnątrz płonął ogień, niebo zasnute dymem... Dla mnie fajne.
Demsey, 5 faktycznie odstaje od poziomu pozostałych. Ale wszystkie foty bardzo fajne.

Tak mi się skojarzyło: wg nomenklatury V PPD 2 i 3 to już nie "street foto" lecz "niunia foto" ;-)

Dzięki wielkie za komentarze. Na 7 i 8 takie kolory widoczne były w rzeczywistości, więc takie je przedstawiłem. Niemniej zobaczę jak to będzie po korekcie barw.

Czy "niunia foto" to zdjęcie przypadkowych dziewczyn na ulicy?

[ Dodano: 2008-08-14, 16:56 ]
Nabyłem niedawno Raynoxa DCR-250. Poniżej przedstawiam moje piewsze poważniejsze makro. Bardzo proszę o wszelakie konstruktywne uwagi.

12.

Serafion  Dołączył: 01 Gru 2007
4 i 3 bardzo na tak z architektury 7 i 8 na tak(7 efekt 8 symetria). 12ka jakoś do mnie nie przemawia osobiście. . Co do porad to nie śmiem, sam czekam na jakieś dla siebie ale chętnych brak cóż "brak komentarza też jest komentarzem". Portrety dla mnie klasyczne, nie wzbudzają we mnie emocji, no może drugi bo czuje jakby ten pan to był jak Don Corleone czy inny mafioso.

Gavreel  Dołączył: 21 Sie 2008
mi najbardziej do gustu przypadła architektura: 8 i 6. Streety z Aten do mnie nie przemawiają, jakoś tak obojętnie... no to kiedy wyprawa na łąkę z Raynoxem?

Dzięki za uwagi :)

Gavreel, pierwszą próbę sprzed kilku dni masz tu.

Gavreel  Dołączył: 21 Sie 2008
pierwszą próbę uznaję za udaną- fajny ten Modraszek :) Ale zdjęcie "Wąchając chmury" to po prostu rewelka!!!!

madcoy  Dołączył: 08 Sie 2008
porządnie zbudowane kadry, dobra technika, ciekawie podpatrzone tematy, umiesz robić zdjęcia. Z racji własnych zamiłowań najbardziej podoba mi się foto z kranem i poglądanie fotografa przy pracy z Parą Młodą.

Gavreel, madcoy, dzięki. Połechtaliście moją próżność, a to motywuje do dalszej pracy :-D

DeKa  Dołączył: 09 Kwi 2008
4 ładnie wypatrzona i pasuje b&w, 6 i 11 bo takie po prostu lubię no i 7 niby temat oklepany ale ładnie pokazałeś, dobry kadr i kolory, nieźle czekam na więcej
a co do makro to nie pasuje mi tutaj b&w

[Demsey] Prośba o uwagi (update 7 września)
Poniżej zdjęcie mojego syna w wieku 1 tygodnia. Chciałem zrobić zdjęcie, które będzie czymś więcej niż pstrykiem na naszą-klasę. Napiszcie, czy Waszym zdaniem udało mi się...

13.

K10D + pożyczony Pentax FA 77 f/1.8

DeKa  Dołączył: 09 Kwi 2008
udało Ci się, będziecie mieli ładną pamiątkę

kulten  Dołączył: 19 Lip 2007
Fotografowanie pociechy to dobry trening, znam to z autopsji. No i duża satysfakcja jeśli zdjęcie się uda, a tu wyszło całkiem nieźle.

Skocz do: