Bruinen  Dołączył: 03 Sty 2008
[obiektyw] Uszkodzony obiektyw?
Oto co ostatnio zauważyłem czyszcząc sprzęt:

Nie mam pojęcia skąd się wzięły te dziurki, na zdjęcia chyba nie mają wpływu (przynajmniej nie zauważyłem, muszę dorwać coś we wzorki żeby ocenić). Boję się tylko że to pójdzie "głębiej" i mi się szkło rozsypie. Jakby co to mogę na gwarancję oddać, nie wiem czy jest sens. Do czego służy ta uszkodzona część? (to jakby guma pod przednią soczewką, są w tym dziurki tak jak widać na zdjęciu)

Z góry wielkie dzięki za wszystkie odpowiedzi :-B

mazi  Dołączył: 12 Lut 2008
Re: Uszkodzony obiektyw?
Raynox 250 + slonce?
wiele zainteresowań... wiecznie zbyt mało czasu...
kx0d : grip : 28 f1.8 : f50 f1.7 : 135 f2.8 : 24-70 f2.8 EX : 80-200 : m48 : sb-26

agresywnej moderacji mówię stanowcze NIE !

mazi, tak też sądziłem, dzięki :) A czy to poważne? W sensie czy mi będzie psuło zdjęcia, wygląd mi zwisa, mam dyfuzor z pudełka po after eight i pasek Penatxa na szyi - ludzie już na mnie dziwnie patrzą :-D

Asahi
[Usunięty]
Ktos juz tu na forum mial cos takiego, wlasnie od Raynoxa. O ile dobrze pamietam to w DA 50-200.

mazi  Dołączył: 12 Lut 2008
Asahi napisał/a:
Ktos juz tu na forum mial cos takiego, wlasnie od Raynoxa. O ile dobrze pamietam to w DA 50-200.

tomos
wiele zainteresowań... wiecznie zbyt mało czasu...
kx0d : grip : 28 f1.8 : f50 f1.7 : 135 f2.8 : 24-70 f2.8 EX : 80-200 : m48 : sb-26

agresywnej moderacji mówię stanowcze NIE !

dybon  Dołączył: 05 Gru 2007
Gdzie to jest, z przodu czy z tyłu?
Jak z przodu to Rejnox.

Z przodu. Już wiem że rejnox, teraz chciałbym wiedzieć czy mi to słoika nie rozwali :-D

Meggido  Dołączył: 05 Mar 2007
Nieźle Ci wytopiło elementy słoika.

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
Nieeeźle :-P Mysle sobie o dymie, który mógł powstać przy wypalaniu... może się osadzić na soczewkach i zwiększyć flarowanie obiektywu - poza tym nie powinno być problemów, ale ja bym tego raynoxa zdejmowal... :-P

Ja go zdejmuję :-D Przynajmniej raz w roku w okresie wielkanocnym :mrgreen:
Idę robić zdjęcia, koniec myślenia o sprzęcie :-D

a_czacha  Dołączył: 04 Wrz 2007
Alkos, co ty! Przecież to będzie dodatkowa osłona antyodblaskowa! Na następne zaćmienie słońca w sam raz!

Ja tu się spinam że mi się obiektyw psuje a wy sobie robicie żarty... No tak, czego ja się tutaj spodziewałem :-D . Szkoda że to nie o korpusach bo bym usłyszał że po zepsuciu tego mam kupić D40x x :evilsmile:

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
Cytat
lkos, co ty! Przecież to będzie dodatkowa osłona antyodblaskowa! Na następne zaćmienie słońca w sam raz!

heh :-)

Bruinen napisał/a:
Ja tu się spinam że mi się obiektyw psuje a wy sobie robicie żarty...

Ja pisalem calkiem serio.

Skocz do: