domcio  Dołączył: 23 Lis 2007
licznik zdjęć
Witam
Mam od niedawna używaną k100.W związku z tym mam pytanie do oblatanych uzytkowników tej puszki.Chciałem sobie wyzerować licznik tak by aparat zaczął mi zliczać zdjęcia od początku czyli od 1.Czy da się tak zrobić czy niestety numeracja leci ciągle.Przebieg dotychczasowy sobie gdzieś zapiszę a tak będę wiedział ile nafociłem sam osobiście.Tak to bede musiał sobie odejmować i takie tam.Z innych aparatów,kompaktów wiem że było coś jak bateryjka pamieci i jak się wyładował,albo się ją wyciągło to aparat zaczynał od nowa liczyć.Czy tu jest podobnie?Jest w tej puszce jakaś taka bateryjka?
Dzięki z góry za informacje.
pozdrawiam

[ Dodano: 2008-08-03, 18:07 ]
ps.
a jak się da to zrobić,to prosiłbym o informację jak to zrobić

predoo  Dołączył: 26 Sie 2006
instrukcja str 176 - 177
Folder Name w menu Set-up - sposób zapisu folderów i plików
File # w menu Set-up - reset nr plików

Czytałem to już w instrukcji,ale jak ustawię reset to po włożeniu nowej,pustej karty,czy też po skasowaniu poprzednich zdjęć,za każdym razem bedzie liczyć od nowa,więc będę miał powtarzające się numery zdjęć.Po zrzuceniu zdjęć z karty usuwam zawsze jej zawartość i każde nowe zdjęcie będzie miało znowu ten sam numer co zdjęcia poprzednio wykonane i usuniete z karty.Mnie chodzi o to żeby zresetować licznik aby zdjęcia były od nowa numerowane ciągle,niezależnie jaką pustą kartę włożę,tak jakbym go miał od nowości.Nie wiem czy zrozumiale to wytłumaczyłem.Nie próbowałem tej opcji z resetem,ale w instrukcji wyraźnie i zrozumiale opisano co te ustawienie reset daje.
Jeżeli ktoś wie jak to zrobić to proszę o podzielenie się tą wiedzą:-)

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
Ustaw FILE# na RESET .
Włóż czystą kartę.
Cyknij 1 fotkę.
Ustaw z powrotem fILE# na SERIAL No. i tak już zostaw.
Powinno zadziałać - chyba

nic z tego nie rozumiem, jak chcesz zresetować licznik aby był tak jak od nowości, nowy aparat tak samo zapisuje nr zdjęć jak mu ustawisz. Podałem tylko które opcje należy pozmieniać, w File# jeszcze jest ustawienie serial no , ustaw File#reset, skasuje Ci zapisany nr ostatniego zdjęcia wyczyść kartę, pstryknij zdjęcie a potem zmień na serial no i będzie Ci liczył od jedynki

[ Dodano: 2008-08-03, 20:35 ]
JackDeJack, byłeś szybszy :-)

Yeti  Dołączył: 04 Lip 2007
No tak ......wiadomo - cofanie liczników to polska specjalność !!! :-)

Yeti napisał/a:
wiadomo - cofanie liczników to polska specjalność !!!
raczej to nie jest cofanie licznika, tylko zmiana sposobu numeracji plików, bo chyba danych zapisanych w exif o tym ile razy została odpalona migawka nie można zmienić

Yeti napisał/a:
No tak ......wiadomo - cofanie liczników to polska specjalność !!!

Ja z każdym aparatem starałem się mieć fotki od No 1 rosnąco - ułatwia o sortowanie.
Stary fujik mi resetował licznik z nową kartą i przy 3 sztukach była zabawa by fotki ułożyć chronologicznie.

Yeti  Dołączył: 04 Lip 2007
predoo napisał/a:
bo chyba danych zapisanych w exif o tym ile razy została odpalona migawka nie można zmienić

Można, choć jest z tym trochę zabawy, ale poza ewentualnym szalbierstwem nie widzę raczej takiej potrzeby.

Wielkie dzięki JackDeJack:-))zadziałało:-))
Dziękuję również wszystkim innym którzy okazali zainteresowanie
Porobiłem wcześniej dość fotek testowych,więc moje razem z fotkami porzedniego właściciela dały już tam jakąś ilość.
Teraz zajmę się robieniem normalnych fotek i bym miał lepszą przejżystość potrzebne mi było by liczył mi od nowa.Łatwiej później znaleść fotkę i wogóle łatwiej z segregacją.A stan licznika mam zapisany ,że wiem jaki był przebieg w sumie od początku.
Przy okazji mam jeszcze jedno pytanie.
Widzę że zdjęcia są zapisywane w kilku folderach.Pewnie każdy folder to jeden dzień.Po tygodniu robienia zdjęć trochę tych folderów się nazbiera.Jest możliwość by zdjęcia były zapisywane tylko w jednym folderze.Rozbijanie tych fotek na poszczególne foldery jest trochę dla mnie kłopotliwe w zrzucaniu na komputer.A tak bym zaznaczył wszystkie fotki z jednego folderu i fru...na komputer.Jeżeli się da to również proszę o podpowiedź.Czytałem instrukcję,ale jakoś nie potrafiłem coś takiego znaleść
z góry dziękuję
ps.
JackDeJack jesze raz dzięki,wypiję za Twoje zdrowie :-B

[ Dodano: 2008-08-04, 17:18 ]
przepraszam kolegę "predoo"
Tobie również należy się podziękowanie,w końcu też wytawiłeś prawidłową receptę na moją dolegliwość z aparatem,wiec i za Twoje zdrowie wypiję :-B :-D

Też jest jakaś funkcja a propo daty i folderów.

Bez urazy - poczytaj instrukcję - przynajmniej w tym punkcie ci pomoże, bo poprzedni faktycznie mógł zamotać.

[ Dodano: 2008-08-04, 18:09 ]
W SET_UP nad FILE# masz FOLDER NAME - do wyboru DATE i STD - ustaw STD i zadziała.
Sformatuj kartę w aparacie - ja zawsze formatuję po tym jak zgram fotki w czytniku i wiem że są bezpieczne na kompie i zapasowych dyskach - oszczędza mi to ew problemów z zapisem. Czasem różny soft lubi sobie cośtam namieszać na karcie.

Jeszcze raz dzięki JackDeJack,zmieniłem na STD i działa.Miałem wcześniej na Date.Ale wiem że wcześniej też zmieniałem na STD i nie wiem czemu mi nie działało.Widocznie coś pokićkałem.Teraz przynajmniej mam mniej roboty z zrzucaniem :-D
Dziś maltretowałem P 55-300 w róznych sytuacjach i jest super jak tę półkę :-D
Jeszcze raz Twoje zdrowie :-B

Skocz do: