Effendi  Dołączył: 20 Kwi 2006
dybon napisał/a:
tobie chyba udało się pokazać powierzchnię słońca

chyba kartki ;-)

Szpileczka  Dołączyła: 03 Sty 2008
A ja zupełnie zapomniałam o tegorocznym.
Za to mam jeszcze z 2004 r. :->

pikolo  Dołączył: 06 Gru 2006
niestety mi się nie udało zrobić żadnego ujęcia tego widowiska , ponieważ byłem w pracy ,ale cieszę się że tak wielu forumowiczów miało dobrą zabawę . Trudno przeżyję i poczekam do dwa tysiące setnego roku na danie główne czyli całkowite zaćmienie . W międzyczasie można urozmaicić sobie czas focąc kolejne fajne zjawisko czyli Częściowe zaćmienie Księżyca , które odbędzie się w nocy z soboty na niedzielę 16/17 sierpnia 2008 . Tym razem efekty chyba będą bardziej widowiskowe , ponieważ obiekt i procent zaćmienia będą większe . Dodatkowym gratisem będzie nocne niebo pełne gwiazd oraz najdalsza planeta w Układzie Słonecznym Neptun , która pojawi się w pobliżu księżyca . Oby pogoda dopisała .

INFO --> http://www.astro-czemiern...hp?readmore=283

Meggido  Dołączył: 05 Mar 2007
Na SPD zaćmienie będzie, całkowite zapewne. :-B :mrgreen:

dybon  Dołączył: 05 Gru 2007
Effendi napisał/a:
chyba kartki ;-)

A i tak mi się najbardziej z wątku podoba.

darkduch  Dołączył: 29 Cze 2008
oczywiście że karki :P

nie miałem filtra żeby zrobić słońcu ;/, a dyskietek braka szkoda mi było, no i w końcu boje się o matryce ;p

TomaSzSz  Dołączył: 04 Lip 2007
Coś mojego ale jakoś niezbyt wyszło .

Kasia  Dołączyła: 30 Cze 2008
Ja robiłam K100 + refraktor 700mm + filtr słoneczny. Wyszlo mi fioletowe :roll:

reszta tutaj : http://my.opera.com/green...w.dml?id=578255

pawelek-79  Dołączył: 06 Wrz 2006
Kasia napisał/a:
Wyszlo mi fioletowe

Przede wszystkim to chyba jednak prześwietliłaś. Czy może żadnych plam na Słońcu nie było ??? :-P

pawelek-79 napisał/a:
Przede wszystkim to chyba jednak prześwietliłeś. Czy może żadnych plam na Słońcu nie było ??? :-P

jeśli juz to "łaś" ;-)

Patrzac przez sam teleskop z okularem bez podpietego aparatu, nie widziałam plam.

pawelek-79  Dołączył: 06 Wrz 2006
Kasia, najmocniej przepraszam. Już poprawiłem. :oops:

kruk  Dołączył: 11 Sie 2007
@pawelek-79: tez szukałem plam na słońcu ale potem w tivi się dowiedziałem, że nawet z teleskopami nie widzieli plam, bo w tym okresie aktywności słońca jest ich wyjątkowo mało. A szkoda :)

pawelek-79 napisał/a:
Kasia, najmocniej przepraszam. Już poprawiłem. :oops:

Nic sie nie stało.

A co do plam to 4 stycznia 2008 zaobserwowano plamy słoneczne o odwrotnej biegunowości co znaczy że cykl słoneczny znajduje się w pobliżu minimum czyli początku kolejnego 24 cyklu słonecznego, którego maksimum jest przewidywane na 2011 - 2012 rok
tak że troszke poczekamy :evilsmile: moze w przyszlym roku sie juz jakies beda pojawialy.

MarWoj  Dołączył: 15 Mar 2007
Kasiu, a ja zauważyłem,że powoli,jeszcze niezauważalnie zaczęło sie całkowite zaćmienie ŻABY ;-) .Całkiem fajne zdjecie zrobiłaś.

MarWoj Dziekuję :). Zauwazylam że Żaba znowu sie pojawia :-P

j+  Dołączył: 01 Sty 2008
Siostra się dopchała do jakiegoś mongolskiego komputera i powrzucali to co mieli na Picasę. Zdjęcia najpewniej robił jej chłopak. Chciałbym to kiedyś zobaczyć na żywo ;-)

*puf*

Mam pytanie czy ktoś sie wybiera gdzies robic zaćmienie ksiezyca?
Ja bym sie przeszla na kopiec Kraka tylko jakims wiekszym gronem bo troche strachu mam iśc tam w nocy.

cardioceras  Dołączyła: 20 Cze 2008
Kasia, a kiedy będzie??

cardioceras Was nie ma wy sobie zacmienie pofocicie nad morzem :P

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
Kasia, Marucha lubi nocne zdjęcia, pewnie będzie chętny.

Skocz do: