popo76  Dołączył: 05 Lut 2008
[obiektyw] Sigma 70-300 DG - problem AF
Witam,

Przeglądając podobne wątki o problemach ze szkłem z tytułu niestety nic podobnego nie znalazłem i postanowiłem napisać nowy temat.
Do rzeczy.
Jakiś czas temu kupiłem ten obiektyw na allegro. Wygląd jak najbardziej ok ale...
No właśnie problem polega na tym, że AF w tym obiektywie to loteria. Nie mam porównania do innych szkieł ( i tu prośba do ludzi z Opola czy mogliby się ze mną spotkać i przetestować?) ale na 90% zdjęć występuje mydło związane z błędnym ustawieniem ostrości przez aparat :-/ . We wszystkich błędnie trafionych zdjęciach występuje wielki FF (ostrość jest nawet kilka merów przed obiektem). Dodam jeszcze, że przy próbie ustawiania ostrości manualnie aparat potwierdza ostrość przy nieostrym obrazie (co widać nawet w wizjerze) a na innych obiektywach potwierdza gdy jest idealnie ostro (kit, Revuenon 70-210). Najdziwniejsze jest to, że przy próbie ustawiania ostrości kilkukrotnie na dany obiekt za którymś razem wyostrzy dobrze.
Czy to jest przypadłość tego typu obiektywu?
Spaprałem sobie kilka(naście) ujęć z tego powodu :-/ Nie mam już siły do tego obiektywu.

Jeżeli już był taki temat to proszę przyjąć, że nie zakładam nowego poprzez lenistwo tylko przez nieudolne szukanie i proszę o skierowanie do niego :->

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Wygląda, że obiektyw jest walnięty. Mógłby raz nie trafić na 20 prób ale nie na odwrót.

Meggido  Dołączył: 05 Mar 2007
Z tego powodu Sigmę 70-300 APO miałem tylko 3 dni. Teraz mam DA55-300 i mam spokój.

Raven  Dołączył: 03 Gru 2007
U mnie w 95% przypadków trafiała z ostrością, a mydło to już inna sprawa.

rbucz  Dołączył: 01 Gru 2006
Miałem taki, mydło mydłem, ale ostrość ustawiał poprawnie, głośno i wolno ale w 90% przypadków celnie. Widać z Twoim egzemplarzem coś jest nie tak.

Robert  Dołączył: 19 Lis 2006
pokaż jakieś zdjęcie z exifem

Robert napisał/a:
pokaż jakieś zdjęcie z exifem

Ok. Dodam wieczorem jak wrócę z pracy. Tylko co to da? Mam zrobić z jakimiś konkretnymi parametrami?

Robert  Dołączył: 19 Lis 2006
pytam z ciekawości bo w jednym miejscu piszesz, że 90% jest nieostrych a w drugim o kilkunastu ujęciach nieudanych, gdybyś mógł pokazać ostre i nieostre, to jedyna szansa na jakieś wnioski

Robert napisał/a:
pytam z ciekawości bo w jednym miejscu piszesz, że 90% jest nieostrych a w drugim o kilkunastu ujęciach nieudanych

Kilkanaście, które mi się podobały z kilkuset ;-)

Plik ze zdjęciem właśnie przed chwilą zrobionym
zdjęcie

Zdjęcie jest tylko pomniejszone i na czerwono zaznaczyłem miejsce ostrzenia.
Dobrych nie pokazuję, bo jeśli są to są dobre i już :-)

Zauważyłem, że najwięcej złych zdjęć jest na ogniskowej 70mm. Im większa ogniskowa tym mniej takich "nietrafionych" zdjęć. Ech...

Oprócz tej Sigmy masz tylko kita? Próbowałeś wyregulować dla 70 w Sigmie i zobaczyć jak będą się zachowywać Sigma na długim końcu oraz kit.

Kit na długim końcu ostrzy dobrze. Przynajmniej ja nie zauważyłem żadnych niepokojących objawów.

Może dodam jeszcze, bo zapomniałem, że próba ostrzenia w domu przy oknie (światło dzienne) Sigmą na 5 bateriach typu "paluszek" ustawionych "gęsiego" w odstępach około 2 cm od siebie obiektyw trafiał idealnie z około 1,5-2m w baterię, na którą był celowany pkt ostrości. Nie wiem co jest nie tak :-/

ryba_8  Dołączył: 03 Sie 2008

Ten obiektyw ogólnie jest dziwny. Kupiłem go sobie, najpierw do kita, teraz z sigmą 17-70 podróżuję, ale z ostrością problemów żadnych nie miałem. W ciemnościach często włącza stroba lampy, albo z AF540 kratkę czerwoną, ale ostrość i naświetlanie ustawia zawsze poprawnie. Nawet dwa skrajne poziome punkty AF poprawnie z nim działają (z manualną 400 w ogóle ich nie mogę używać). Dziwność jego, w moim przypadku polega na tym, że czasami się "wyłącza" - aparat przestaje móc nim sterować. Robię sobie zdjęcia, a po chwili widzę F-- na dole wizjerka... Albo też gdy pracuję z manualną przysłoną, czasem aparat pracuje w trybie preselekcji przysłony, niezależnie od ustawionego programu, ale czasami "wypada z rytmu" i ustawia się na manualny tryb i stwierdza "a zgadnij, ile jest światła". Reklamacja nastąpi po odnalezieniu fakturwy :| Jak na razie nie mam dla niego alternatywy ani kasy na dwa szkła w jednym zakresie mm, więc musi się naprawić, bo to dobre szkło koncertowe. Pierwsze 3-4 miesiące posiadania pracowało bezbłędnie, może za dużo zdjęć nim robię...

ryba_8, prawdopodobnie niezbyt dobrze kontaktuje na stykach. próbowałeś może je przeczyścić?

griffin  Dołączył: 19 Cze 2008
MAM PROBLEM

Dzisiaj popoludnie spedzilem z moja Sigma 70-300 APO na zabawie makro.
Po godzinie przelaczylem na normalny tryb i okazalo sie ze nie ostrzy w nieskonczonosc.
Pierscien jakby nie dochodzil do konca. Jest przerwa okolo 0.5cm i nie ostrzy juz na odleglosc okolo 100m.
Inne szkla wszystko OK. Na manualnym probowalem i nic,odlaczalem i podlaczalem i nic. Szklo wydaje sie OK poza tym ze nie wchodzi na nieskonczonosc. Mam je jakies 5 tygodni i oddam do naprawy. Poza tym na 70mm ma duzy FF , co mi nie przeszkadza za bardzo.
Mieliscie juz moze taki przypadek?

Skocz do: