lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
dsk napisał/a:
człowiekiem przesadnej uprzejmości.

Przesada w niczym nie jest wskazana.

perl napisał/a:
dsk napisał/a:
Od dawna wiadomo, że nie jesteś, perl (do pary z lipalipskim), człowiekiem przesadnej uprzejmości.
Rozumiem, ze mielismy okazje sie poznac i na tej podstawie tak twierdzisz. Czy moze po prostu przeczytales na necie?

:mrgreen:

seweryn1  Dołączył: 11 Lip 2007
Proponuje zakończyć te "uprzejmości", i zająć się czymś pożytecznym, np robieniem zdjęć :mrgreen: wszystkim wyjdzie to na zdrowie, a sztuce najbardziej. Czasem myślę, że fotografia jest....? Jest czymś co jest na pograniczu tajemnicy, trochę jak prawdziwa sztuka, sięga absolutu....Może to śmieszne, ale ja zwłaszcza jak słucham np. mszy h-mol Bacha w dobrym wykonaniu, to...to, trochę wędruje tam gdzie człowiek sam dojść nie może, trochę porwany tam,...gdzie nie wiem. Taki mały osobisty OT.

specmisiek  Dołączył: 19 Mar 2008
incosgnitos napisał/a:

Mnie w sumie chodziło o porównanie dwóch kitów na K10D i K20D :) może ktoś robił kiedyś albo widział sample ... z dyskusji mi wynikło, iż KitII był zrobiony do K20D. O ile pamiętam widziałem gdzieś sample (jakiś link chyba na forum też był) że KitII jest lepszy od KitI na K10D... a ja się zastanawiam, czy KitI na K20D daje gorsze efekty niż tenże kit na K10D. Podskórnie czuję, że nie powinno być różnic...
pzdrfk

[ Dodano: 2008-07-24, 14:49 ]
O na optyczne robili testy kita II na K10D.

Dobrze, teraz konkretnie... Pamiętam jakie wyniki dawał kit I na K100D. Wiem jakie dawał na K10D (kolega ma taki aparat) Natomiast Pentax FA 28-70 f4 wydaje się być ,,za słaby" do K20D. Po prostu widać gołym okiem, że ,,nie wyrabia" chociaż to niezgorsze szkiełko (choć też kiedyś produkowane jako kit). Jeszcze na K10D było OK, ale ,,ledwo, ledwo". To samo Kit I mniej więcej, z zastrzeżeniem że jeszcze może gorzej... :-/ Kit II jest po prostu robiony dla tego, żeby tanim kosztem (w miarę tanim) dołączyć w zestawie z K20D coś co sprosta wymagającej matrycy aparatu. W związku z powyzszym wydaje się, że skoro matryca jest wymagająca to i obiektyw musi być lepszy..To chyba całkiem logiczne..
Nie słyszałem natomiast żeby lepsze obiektywy dawały gorszy obraz na tym samym aparacie (matrycy) Natomiast na ile lepsze... To jeszcze zalezy od konkretnych warunków: oświetlenia, ogniskowej, przysłony.. To cała filozofia jest ;-) pozdrawiam :-B

bladawiec  Dołączył: 01 Kwi 2008
plwk napisał/a:
bladawiec napisał/a:
czy ktoś z Was wie gdzie można aktualnie kupić k200 z kitem II?

Np. tu http://www.fotozakupy.pl/...-55-ii-mm,7531s

Dzięki za pomoc w znalezieniu sklepu. Właśnie odebrałem kadwusetkę z Fotozakupów :-) .

Tak przy okazji - jednak wybór sklepu nie był taki prosty, bo w wielu sklepach, w których ofertach internetowych wisiały k200d z kitemII, po rozmowie telefonicznej ze sprzedającymi okazywało się, że jednak w rzeczywistości są to zestawy ze starym obiektywem - podobo z winy dostawcy. Dziwne :-/ .

Pozdrawiam
bladawiec

janek_wu  Dołączył: 26 Maj 2008
Gratulacje, bladawiec i udanych zdjęć :-D

Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
bladawiec napisał/a:
Tak przy okazji - jednak wybór sklepu nie był taki prosty, bo w wielu sklepach, w których ofertach internetowych wisiały k200d z kitemII, po rozmowie telefonicznej ze sprzedającymi okazywało się, że jednak w rzeczywistości są to zestawy ze starym obiektywem - podobo z winy dostawcy. Dziwne :-/

Ja dzisiaj jestem po serii telefonów do paru sklepów, które niby miały mieć jeden obiektyw na stanie - czasem nawet z czasem dostawy do 1 dnia! - ale jakoś w rozmowie telefonicznej okazywało się, że to jakiś błąd systemu i mogą sprowadzić dopiero na przyszły tydzień...

Dobrze, że nigdzie nie zamówiłem, paranoja... :-?

incosgnitos  Dołączył: 21 Sty 2008
Samp napisał/a:
Ja dzisiaj jestem po serii telefonów do paru sklepów, które niby miały mieć jeden obiektyw na stanie - czasem nawet z czasem dostawy do 1 dnia! - ale jakoś w rozmowie telefonicznej okazywało się, że to jakiś błąd systemu i mogą sprowadzić dopiero na przyszły tydzień...
Dobrze, że nigdzie nie zamówiłem, paranoja... :-?

Tak to zwykle jest :) sklep ma super cenę, ale nie ma sprzętu, chociaż na stronie internetowej czas dostawy 1-2 dni... Skądś to znam :) Niejeden pytający mnie o cenę targuje się wskazując super cenę w sklepie internetowym :) ale wielu z nich wraca, bo po miesiącu oczekiwania i tak sklep im za tą cenę nie sprzeda...

kwantus  Dołączył: 08 Lip 2008
Ja kupiłem K200D z kitem II "od ręki" :-) tak jak pisałem w www.cybershop.pl - może cena nie powala, ale można wybrać - mają kilka na stanie.

rjan  Dołączył: 18 Mar 2008
bladawiec napisał/a:
Tylko, że pierwsze doniesienia o kadwusetkach z nowymi kitami były w marcu, a teraz jakby zestawów takich było mniej. Drugi przykład - na stronie EuroAGD istnieje oficjalna oferta zestawu k200 z 18-55 jedynie w starej wersji, a k20 - nowej.

Kolega kilka dni temu kupował w Euro K200D - dostał kita II. Ja kupowałem w lutym K10D - także dostałem kita II.

macio  Dołączył: 30 Cze 2008
Witam na forum (pierwszy post:) )

Ja swoją k200d kupiłem jakieś 2-3 tyg temu na fotoplanet.pl (osobicie odebrałem w Warszawie). Na stronie było wyraźnie zaznaczone że zestawy oferowane z KITem II ( obecnie z I ) więc warto sprawdzać bo co jakiś czas się pojawiają nowe:)

Zapłaciłem 1755zł, co uważam za atrakcyjną cene.

Pozdrawiam

Skocz do: