DJ_Direct  Dołączył: 03 Cze 2008
rozjazd miedzy wizjerem a zdjeciem
Panowie gdzies w ktoryms watku, ktorys z kolegow poruszyl taki temat, ze w wizjerze ostro bez potwierdzenia ostrosci, zdjecie rozmazane, i odwrotnie - potwierdzenie ostrosci i obraz nie do konca ostry w wizjerze i wychodzi zdjecie ostre.
Nie umiem za chinskiego ani innego Boga znalezc tego tematu i mozliwej przyczyny/rozwiazania.
Problem pojawil mi sie kiedy meczylem mocno menu serwisowe i skale korekcji BF/FF w przypadku mojej Sigmy 28-70 2.8.....
Ustawilem tak ze zdjecia wychodza ostre, ale to co widze w wizjerze za kazdym strzalem mnie napawa obawa, bo jest nieostro. To sytuacja z AF i potwierdzeniem ostrosci. Zdjecia wychodza w sumie OK, choc zalezy od swiatla :(
Natomiast kiedy ostrze recznie "na oko" to w momencie kiedy widze ostry obiekt, ze lepiej juz nie bedzie, aparat nie potwierdza ostrosci i zdjecie wychodzi spaprane :(
Czy ja mam cos ze wzrokiem ?? Nie pilem nic wczoraj ... Czy moze szklo sie nadaje do kalibracji ?? Jakies hinty z waszej strony ??

perl  Dołączył: 24 Wrz 2006
Korekcja dioptrii nad wizjerem.

Asahi
[Usunięty]
Jesli, aparat potwierdza ostrosc i zdjecie wychodzi ostre a Ty mimo to widzisz nieostro, to MZ powinienes udac sie do okulisty, wzglednie przedtem sprobowac korekcji dioptrii w wizjerze.

niedobrze niedobrze... Ja z okulista mam stycznosc regularnie, bo na 1 oko nie widze(pourazowy brak soczewki) i drugie sprawne pracowalo idealnie przez lata. Dziwna sprawa. Jeszcze pomysle nad tym wizjerem, ale jak moja malzonka ma skorygowany dla siebie wizjer, to ja na to patrzec nie moge - od razu mnie glowa zaczyna bolec, dlatego u siebie mam na 0...

desinger  Dołączył: 12 Paź 2007
Albo gdzieś pod drodze była wymiana matówki i nie leży jak powinna na miejscu. Ja miałem takie numery jak przy którejś wymianie matówki z klinem na oryginalną założyłem ją odwrotnie.

gezeb  Dołączył: 26 Maj 2007
A czy adapter korekcji dioptrii opisany w instr. k10d str.215 , to jest urządzenie które pozwala
na szybką zmianę ( gdy z aparatu korzystają osoby z potrzebą różnej korekcji ) ?

nie ingerowalem w matowke jeszcze, aparat jest ze sklepu brand new. Dziwne. Wkleje tu pozniej zdjecia z testu na butelce powerade'a, ale wychodzi na to ze na oko lepiej ostrzy niz AF. AF rozmywa, a manual ostro. Manual bez potwierdzenia ostrosci czyli wg aparatu niewlasciwie wyostrzony punkt, a AF ostry ale nie bardzo na zdjeciu... To chyba jednak sprawa BF/FF...Musze zobaczyc te zdjecia na monitorze. Apropos oka - zadne z ustawien korekcji dioptrii nie pasuje - wrecz nei da sie patrzec. Musze miec na 0 :) uffff.... czyli jednak jeszcze widze dobrze

LukD  Dołączył: 25 Wrz 2006
Zaraz, zaraz, bo pogubić się można.
Czyli:
- w wizjerze ostro => AF nie potwierdza => na zdjęciu ostro
- AF ostrzy / potwierdza => w wizjerze nieostro => na zdjęciu nieostro?
Wychodzi, że chyba lusterko od AF, lub sam AF są źle ustawione?
Pozdr.

AF ostrzy / potwierdza - w wizjerze nie do konca ostro (moze byc lepiej) - zdjecie OK
Manualnie w wizjerze ostro -> nie potwierdza -> zdjecie skopane.

lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
DJ_Direct, wyostrz na AF i patrząć wciąż przez wizjer, pobaw się suwakiem korekcji dioptrii. Pomogło?

przed chwila ogladalem w jakims dziwnym Corel Paint Shop Pro rawy na 100% i wychodzi ze manualnie lepiej wyostrzylo niz na AF. Czyli wniosek chyba taki ze problem jest z AF - czyli wspanialy BF/FF :( Juz normalnie mnie cos trafia w tym temacie - dla kazdej ogniskowej na tym samym szkle co innego, a juz nie mowie ze w innym swietle to inna bajka. Tego sie chyba nie da ustawic :(

Skocz do: